Για χρόνια η CIA ανέπτυξε hacking εργαλεία για προϊόντα της Apple και χάρη στα WikiLeaks αυτά τα ‘εργαλεία’ είναι γνωστά και σε μας. Την περασμένη βδομάδα, ντοκουμέντα των WikiLeaks γνωστά ως ‘Μαύρη Ύλη’, μέρος της μερίδας δημοσιεύσεων χαρτοφυλακίου 7 στο κομμάτι των hacking εργαλείων της CIA, δημοσιεύτηκαν με συγκεκριμένες αναφορές να γίνονται για τα προϊόντα της Apple.

Λεπτομερής ανάλυση για το πως η CIA αποκτά πρόσβαση σε Macs και iPhones αναλύεται στα ντοκουμέντα των νέων WikiLeaks

Τα περισσότερα ντοκουμέντα χρονολογούνται εφτά χρόνια πίσω, κάτι που σημαίνει ότι η αναφορές δεν συγχρονίζονται με τα νέα μοντέλα της Apple, ωστόσο δείχνουν μια προσπάθεια για να ανακαλυφτούν πιθανές αδυναμίες στα προϊόντα της. Ένα από τα εργαλεία, είναι το ‘Sonic Screwdriver’ το οποίο χρησιμοποιείτε για να ‘μολύνει’ MacBooks μέσω USB ή πρόσβασης μέσω Thunderbolt, λογικά όταν η CIA είχε φυσική πρόσβαση με τη συσκευή. Άλλα εμφυτεύματα, γίνονται installed από μόνα τους στο interface του υπολογιστή χωρίς να μπορούν συμβατικές τεχνικές να τα εντοπίσουν. Με τα νέα μοντέλα η CIA μάλλον θα τα βρήκε σκούρα μιας και μόνο ένα εργαλείο στοχεύει το κινητό, το λεγόμενο ‘beacon’ το οποίο είναι σχεδιασμένο να εγκαταστείται σε ένα πριν ακόμα την αγορά.

Από τη μία η αναφορές υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για παλιά bugs τα οποία δεν είναι και τόσο αποτελεσματικά με τα τελευταία μοντέλα προϊόντων της Apple, από την άλλη όμως είναι πολύ πιθανόν η CIA να αναπτύσσει νέους και καλύτερους τρόπους ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση στα σημερινά. Αν και τα WikiLeaks αρχικά τοποθετήθηκαν για πλήρη δημοσίευση του χαρτοφυλακίου 7 με όλες τις αδυναμίες των προϊόντων και ενημέρωση προς τις εμπλεκόμενες εταιρείες, η ενημέρωση καθυστέρησε μιας και επιβάλλεται περαιτέρω ανάλυση των bugs τα οποία εισχωρούσαν στα προϊόντα. Η Apple από την πλευρά της, αρνήθηκε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τα WikiLeaks για να μοιραστούν όλες οι πληροφορίες με την εταιρεία, τονίζοντας ότι τα τελευταία προϊόντα της δεν είναι σε καμία περίπτωση ευάλωτα σε οποιαδήποτε είδους ‘επίθεση’. Η επίσημη τοποθέτηση της εταιρείας αναφέρει:

‘Έχουμε μελετήσει τις δημοσιεύσεις των WikiLeaks και η αρχική μας ανάλυση είναι ότι  οποιαδήποτε αδυναμία επηρέαζε μόνο τη λειτουργία του 3G, κάτι το οποίο διορθώθηκε το 2009 όταν το iPhone 3GS λανσαρίστηκε. Επιπλέον η ανάλυση μας αναφέρει ότι οποιεσδήποτε αδυναμίες σε Macs διορθώθηκαν μετά το λανσάρισμα καινούργιων μοντέλων μετά το 2013. Δεν έχουμε διαπραγματευτεί με τα WikiLeaks για οποιαδήποτε πληροφορία αλλά τους ενημερώσαμε να μας δώσουν, αν το επιθυμούν, οτιδήποτε μέσω νόμιμων διαδικασιών και δικών μας εσωτερικών κανονισμών. Μέχρι στιγμής δεν παραλάβαμε κάτι το οποίο δεν είναι γνωστό στο κοινό. Είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πελατών μας και δεν θα ανεχτούμε σε καμία περίπτωση τον οποιοδήποτε που θα προσπαθήσει να θέσει σε κίνδυνο την προστασία των δεδομένων αυτών αλλά και το συμφέρον της εταιρείας.’