Ομολογώ οτι είμουν και γώ από αυτούς που δεν έδιναν την έμφαση που έπρεπε στο κομματι των δημοσίων σχέσεων ή ακόμα καλύτερα δεν κατανοούσα τι πραγματικά είναι οι δημόσιες σχέσεις. Οι δημόσιες σχέσεις είναι ένας τομέας ο οποίος υποτιμάται αρκετά από σχεδόν την ολότητα του επιχειρηματικού κόσμου στην Κύπρο και κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο λόγος, θεωρώ, είναι επειδή οι πλείστοι δεν γνωρίζουν τι είναι οι δημόσιες σχέσεις, ακόμα και ανθρώποι του επιχειρηματικού κόσμου οι οποίοι ασχολούνται με το marketing και τις πωλήσεις.

Σαν λάτρης των δημόσιων σχέσεων πλέον, θεωρώ οτι είναι κρίμα, γιατί οι δημόσιες σχέσεις μπορούν να δώσουν αρκετά θετικά στην εικόνα μιας επιχείρησης και να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο ιδίως σε επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν να βελτιώσουν τη διαδυκτιακή τους εικόνα. Χρησιμοποιώντας το κατάλληλο περιεχόμενο και επιλέγοντας τα σωστά διαδυκτιακά κανάλια προβολής μπορεί να αποτελέσε δυνατό χαρτί για μια θετική τοποθέτηση για οποιαδήποτε επιχείρηση.

Ίσως προτού συνεχίσουμε στις επόμενες γραμμές, να δούμε τι πραγματικά είναι οι δημόσιες σχέσεις. O Οργανισμός Δημοσίων Σχέσεων Αμερικής (PRSA) θεωρεί τις δημόσιες σχέσεις ως κομμάτι μιας επικοινωνιακής στρατηγικής η οποία έχει σκοπό να δημιουργήσει κοινά οφέλη μεταξύ μιας εταιρείας και των ενδιαφερόμενων κοινών τα οποία την περιβάλουν.

Ένας ρόλος των δημοσίων σχέσεων είναι να υπάρχει μια αντίληψη και συζήτηση για την επιχείρηση με το λιγότερο δυνατόν κόστος. Η διαφήμιση συνήθως προσηλώνεται στο πως να προωθεί προιόντα και υπηρεσίες μέσω πληρωμής. Για να μπορέσει να εχει αποτέλεσμα το δεύτερο θα πρέπει η θετική και σωστή εικόνα προς τα έξω να επικοινωνείται σωστά. Από μόνο του ωστόσο, σαν εργαλείο του marketing, οι δημόσιες σχέσεις δεν μπορούν να επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το μεγαλύτερο λάθος είναι όταν μια καμπάνια περιέχει μόνο πληρωμένη διαφημιση αγνοώντας ενέργειες δημοσίων σχέσεων. Είναι αυτή η διαφορά που ξεχωρίζει τα πετυχημένα brands και τους πραγματικά καλούς marketers, δηλαδή η συντονισμένες ενέργειες κατα τη διάρκεια μιας καμπάνιας οι οποίες εμπεριέχουν και δημόσιες σχέσεις αλλά και πληρωμένη διαφήμιση. Άλλη λανθασμένη εντύπωση που επικρατεί στο επιχειρηματικό παζάρι είναι οτι οι δημόσιες σχέσεις έρχονται δωρεάν. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, κανένα γεύμα δεν είναι δωρεάν. Από τη μια το δωρεάν θεωρείται οτι μπορεί να παραμεριστεί αφού δεν είναι δα και τόσο σημαντικό και από την άλλη αυτοί που σε κάποιο βαθμό το αντιλαμβάνονται, προτιμούν να επενδύσουν σε above the line ενέργειες. Η αλήθεια είναι οτι το να συνεργάζεσαι με εταιρείες οι οποίες θα αναλάβουν το κομμάτι των δημοσίων σχέσων κοστίζει και υπάρχει καλός λόγος για αυτό. Ο χρόνος που θα ξοδέψουν είναι χρήμα καθώς και η παραγωγή περιεχομένου και η εκτέλεση ενεργειών κοστίζει. Υπάρχει επίσης ο χρόνο και η προσπάθεια που θα γίνει ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες σχέσεις με τους εκδότες και επιπλέον για να μπορούν τα media να ‘προσπεράσουν’ τους δημοσιογράφους θα πρέπει να υπάρχει και μια σχετική οικονομική σχέση εκ των προτέρων. Κανένα έντυπο, κανένας σταθμός, κανένα ραδιόφωνο και κανένα πόρταλ δεν θα δημοσιεύσει νέα σχετικά με το προιόν, υπηρεσίες ή τον οργανισμό στην ολότητα του εαν δεν υπάρξει αρχικά πληρωμένη διαφήμιση.

Πέραν τούτου, οι δημόσιες σχέσεις διαδραματίζουν και άλλο ρόλο, αυτό της διαχείρισης κρίσεων. Εαν ένας οργανισμός βιώσει ένα τέτοιο περιστατικό κάποιος πρέπει να διαδώσει τις θεμιτές πληροφορίες προς τα έξω προτού τα διάφορα κοινά επικοινωνηθούν με κάτι αρνητικό ή κάτι διαφορετικό. Τέτοιες περιπτώσεις προνοούν καθαρή και άμεση επικοινωνία είτε με τον CEO είτε με τη διεύθυνση ώστε να γίνει σωστή αξιολόγηση της κατάστασης. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η απόσυρση συγκεκριμένων μοντέλων, αρχές της δεκαετίας από την Toyota. Οι δημόσιες σχέσεις του γίγαντα της αυτοκινητοβιομηχανίας ανέλαβαν να στηθούν άμεσα συνεντεύξεις και δελτία τύπου προτού γίνει viral η όλη κατάσταση. Ο στόχος ηταν να αποφευχθούν οι αρνητικές εντυπώσεις από την απόσυρση μοντέλων. Αυτό βοήθησε να κερδηθεί χρόνος ώστε να στηθεί back to back μια διαφημιστική καμπάνια από την Toyota η οποία είχε περιεχόμενο την ασφάλεια και την αξιοπιστία των αυτοκινήτων της.

Η πραγματικότητα είναι, όταν γίνεται σωστή χρήση των δημοσίων σχέσεων τα οφέλη για μια επιχείρηση είναι πολαπλά και μεταφερόμενα στις όποιες διεργασίες του marketing. Δεν είναι τόσο δύσκολο να δημιουργηθεί εκείνο το περιεχόμενο το οποίο θα ‘αναγκάσει’ εκδότες και σταθμούς να το αναπαράγουν ωστόσο χρειάζεται ταλέντο και φυσικά επένδυση. Το καλό περιεχόμενο εκτός του οτι θα αναπαραχθεί, θα αποτελέσει και αφορμή να δημιουργηθούν καλές σχέσεις με τα media αλλά και να παραχθούν κι άλλες ιδέες στην πορεία.