To Virtual Reality κάνει τα πρώτα του baby steps αλλά είναι ήδη στο επίκεντρο της σημασίας για πάρα πολύ κόσμο. Στη μηχανή αναζήτησης της Google το ενδιαφέρον αυξήθηκε κατά 4 φορές τους τελευταίους 12 μήνες. Τι να περιμένουμε λοιπόν στο μέλλον από το Virtual Reality και τι σημαίνει αυτό για τους marketers?
Κάποτε το Virtual Reality ήταν κάτι που το έβλεπες σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Σήμερα είναι μέρος της ζωής μας πλέον. Γιατί όμως τώρα? Πρώτο και κυριότερο η δυνατότητα χρήσης του από τις κινητές συσκευές μας. Ένα cardboard αρκεί για να μετατρέψει τα κινητά μας σε VR headsets. H Google μοίρασε παντού τα δικά της Cardboards για να φέρει την εμπειρία του VR σε όλους. Επιπλέον το υλικό είναι υπεράριθμο μιας και κάθε video στο YouTube μπορεί να θεαθεί σε VR μετατρέποντας το στη μεγαλύτερη online VR βιβλιοθήκη. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε πάρα πολύ κόσμο να νιώσουν την εμπειρία του VR καθώς το internet επεκτείνεται παντού.
To video θεωρείτο και είναι ακόμα το πιο δυναμικό εργαλείο για να περάσουν κάποια μηνύματα. Ακόμα και με την καλύτερη οθόνη, είναι απλά μια απλή θέαση, δεν είμαστε εκεί. Το τι υπόσχεται το VR είναι η ‘πραγματική’ παρουσία και το συναίσθημα ότι είμαστε εκεί. Το VR αιχμαλωτίζει την ‘εμπειρία’ ολοκληρωτικά και δεν είναι μακριά το μέλλον όπου θα μπορούμε να μεταδίδουμε αυτές τις εμπειρίες από παντού. Τι σημαίνει αυτό για το κοινό? Συναυλίες, αθλητικά γεγονότα, παραστάσεις, τοπία, αξιοθέατα από τον καναπέ του σπιτιού. Είναι ότι πιο κοντινό στην τηλεμεταφορά, με πιο δυνατό engagement από οτιδήποτε άλλο.
To VR μπορεί να παγώσει και να φυλάξει το χρόνο σαν μια χρονοκάψουλα. Εαν ο κόσμος αρχίσει να καταγράφει ενδιαφέροντα της ζωής κάθε χρόνο, σε 30 χρόνια από σήμερα θα μπορούμε να ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο και να ζούμε μέσω του το πως ήταν ο κόσμος πριν, ζωντανά όσο ποτέ άλλο. Προσωπικές στιγμές, γεγονότα, γενέθλια, γάμοι, η πρώτη μέρα στο σχολείο. Όλες αυτές οι στιγμές, αντί σε φωτογραφικό άλμπουμ σε ένα έντονο ζωντανό ηλεκτρονικό κόσμο VR.
Τα εμπόδια μέχρι να γίνει στυλοβάτης marketing ενεργειών είναι πολλά. Λίγο το ψηλό κόστος παραγωγής, λίγο το ότι τα headset δεν είναι σε κάθε σπίτι, κάνει το Virtual Reality niche και όχι mainstream προς το παρών. Το σίγουρο είναι ότι ο κάθε σοβαρός marketer και διαφημιστής πρέπει να είναι επί των επάλξεων της τεχνολογίας. Αυτό που πρέπει να έχει υπόψη είναι τα διαθέσιμα κοινά. Αυτή τη στιγμή το 360 video, το οποίο βρίσκεται στο YouTube και το Facebook έχει το πιο μεγάλο κοινό ενώ το PC VR της Oculus και του HTC Vice λιγότερο. Το πιο δυνατό στοιχείο του VR είναι το ότι χρήστης χάνεται εντελώς. Τα μηνύματα είναι πιο δυνατά, πιο σωστά τοποθετημένα και η συναισθηματική επίδραση του VR είναι μεγαλύτερη από το να βλέπει κάτι σε μια οθόνη, όση αλληλεπίδραση μπορεί να παρέχει αυτή τη στιγμή. Αν και το κόστος, όπως αναφέραμε προηγουμένως, είναι πιο ψηλό στην παραγωγή, η ανταπόδοση είναι πολύ μεγαλύτερο engagement.