Ο David McClelland σε μία από τις τοποθετήσεις του γύρω από την θεωρία των αναγκών, αναφορικά με το κίνητρο των ανθρώπων είχε καταλήξει στην εξής διαπίστωση, η γνώση και η εμπειρία δεν είναι αλληλένδετοι παράγοντες που συσχετίζονται με την επιτυχία. Μελετώντας εργασιακά περιβάλλον και ασχολίες, ο David Daming – οικονομολόγος στο Harvard, διαπίστωσε μέσα από τα ευρήματα ότι ο κόσμος που ανέπτυξε κοινωνικές δεξιότητες είχε περισσότερη ανέλιξη από εργασιακές ασχολίες οι οποίες χαρακτηρίζονται από τεχνικές γνώσεις αλλά και εμπειρία. Ο ίδιος έβγαλε και συμπέρασμα, μέσα από την έρευνα του ότι αντίστοιχη συμπεριφορά επέδειξε και ο δείχτης μισθοδοσίας.
To συμπέρασμα που θα μπορούσε κάποιος να βγάλει, είναι ότι η έλλειψη κοινωνικών χαρακτηριστικών είναι μειονέκτημα και αν είσαι άτομο που μπορεί να κάνει αυτοκριτική και να το διαπιστώσει θα αντιληφθείς ότι ξεχωρίζεις…όχι όμως με τη θετική έννοια. Πέραν αυτού, όλοι μας μπορούμε να αναγνωρίσουμε εκείνους που η εμφανής έλλειψη κοινωνικής συμπεριφοράς τους κατατάσσει σε εκείνη την κατηγορία εργαζομένων που απλά δεν πάνε μπροστά. Στις επόμενες γραμμές σίγουρα θα αναγνωρίσεις ορισμένους από το δικό σου εργασιακό χώρο. Δεν είναι ότι είναι ανίκανοι ή έχουν έλλειψη γνώσεων αλλά η κοινωνική τους συμπεριφορά τους αποτρέπει στο να εξελιχθούν.
Ο δειλός. Αυτοί που κατακλύζονται από φόβο με αποτέλεσμα να μην σκέπτονται λογικά και να επιδεικνύουν καταστροφική συμπεριφορά. Είναι αυτοί που θα ρίξουν το φταίξιμο σε άλλους και αυτοί που ποτέ δεν θα υποστηρίξουν το τι είναι σωστό. Συνήθως κρύβονται πίσω από τη μάζα ή από τη θέση τους.
O αρνητικός. Αυτός που μπαίνει στο δωμάτιο και απλώνεται η ψύχρα και η ξινίλα. Η αρνητικότητα του ξεχειλίζει και η απαισιοδοξία του εκφράζεται σε κάθε του συναπάντημα. Πάντα βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο και μεταφέρουν φόβο και ανησυχία σε κάθε περίπτωση, ακόμα και στην πιο ασήμαντη.
Ο αλαζόνας. Αυτό το είδος είναι χάσιμο του χρόνου σου για το λόγο ότι οτιδήποτε κάνεις το βλέπουν σαν προσωπική κόντρα. Η αλαζονία τους είναι έλλειψη αυτοπεποίθησης και λειτουργεί ως μάσκα των ανασφαλειών τους. Η αλαζόνες συνήθως έχουν χαμηλό perforamnce, διαφωνούν με τα πάντα και παρουσιάζουν περισσότερα προβλήματα σχέσεων από τον μέσο άνθρωπο.
Ο συλλογικός. Αυτός ο τύπος ανθρώπου ποτέ δεν θα αντισταθεί σε κάτι και πάντα κρύβεται πίσω από τη ‘συλλογικότητα’. Δεν θα ξεχωρίσουν ποτέ, προτιμούν το comfort zone τους και παρασύρουν και πολλούς άλλους μαζί τους. Εσύ να θυμάσαι ότι εάν ενεργείς με βάση το τι πιστεύουν όλοι να ξέρεις ότι σαν υποστηρικτής του στάτους quo, ποτέ δεν θα ξεπεράσεις τα όρια σου.
Ο οξύθυμος. Κάποιοι απλά δεν μπορούν με κανένα τρόπο να ελέγξουν τα συναισθήματα τους. Θα ξεσπάσουν σε σένα και θα σου εκφράσουν τα συναισθήματα τους για σένα μιας και εσύ τους φταις για όλα. Οι τύποι αυτοί με το θυμό που τους χαρακτηρίζει δεν αποδίδουν απλά και μόνο επειδή ο εσωτερικός τους κόσμος είναι καλυμμένος με ένα σύννεφο θυμού το οποίο επηρεάζει τη σωστή κρίση και η έλλειψη αυτοελέγχου δρα σαν καταστροφή για χτίσιμο ανθρώπινων σχέσεων. Έχε έννοια αυτούς τους ανθρώπους, όταν τα πράγματα ζορίσουν θα σε χρησιμοποιήσουν σαν τον κάλαθο αχρήστων τους.
Το θύμα. Αυτούς θα δυσκολευτείς να τους αναγνωρίσεις και ο λόγος είναι ότι στην αρχή τους λυπάσαι. Με το πέρας του χρόνου θα διαπιστώσεις ότι αναζητούν τη λύπη σου και το χρόνο σου συνεχώς. Ρίχνουν την προσωπική τους ευθύνη για τα θέματα τους και μιλάμε για κυρίως μικρά και ανούσια θέματα αλλά και φυσικά για οτιδήποτε τους σταθεί στο δρόμο. Βλέπουν παντού εμπόδια. Δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ μια δυσκολία ως ευκαιρία η οποία θα τους βοηθήσει να μάθουν και να εξελιχθούν μέσα από τη διαδικασία λύσης της.
O εύπιστος. Καλά αυτόν τον λυπάσαι πάντα. Είναι αυτός που θα παραγγείλει τον καφέ το εργοδότη του, να του κατεβάσει τη τσάντα από το αυτοκίνητο του, να του ετοιμάσει παρουσίαση 1 ώρας ενώ ο ίδιο έχει να κάνει ένα σωρό πράγματα. Για τον οποιοδήποτε λόγο ο εύπιστος πάει με το ρεύμα μέχρι το ρεύμα να γίνει τσουνάμι. Συμβουλή προς τους εύπιστους, είναι εντάξει να διαπραγματεύεσαι το μισθό σου, είναι εντάξει να λες όχι και είναι εντάξει να αμφισβητείς για το πώς έχουν κάποια πράγματα. Θα κερδίσετε σεβασμό πολύ πιο εύκολα με το να σηκώνεστε όρθιοι για τον εαυτό σας όταν πρέπει παρά τα πιο πάνω.
Ο συγνώμη. Αυτός που έχει έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι αυτός που λέει συνεχώς συγνώμη για αυτά που πιστεύει και κάνει. Ο φόβος της αποτυχίας και η πεποίθηση τους ότι με το να απολογούνται θα δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας είναι το χαρακτηριστικό τους. Είναι επίσης σημαντικό να ξέρετε ότι η απολογία δεν έχει να κάνει με το λεξιλόγιο που θα χρησιμοποιηθεί αλλά και με τη στάση του σώματος, τον τόνο της φωνής που κι αυτά μπορούν να παρθούν σαν απολογία.