Επίκαιρο και αρκετά ενδιαφέρον. Ψάχναμε τις τελευταίες μέρες να δούμε πως μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται την περίοδο του Πάσχα, για να προσεγγίσουν με ένα διαφορετικό τρόπο (ίσως) το κοινό και το πελατολόγιο τους. Απώτερος σκοπός οι πωλήσεις, το awareness ή και τα δύο? Και τα δύο θα έλεγα, καθώς το ένα φέρνει το άλλο.

Η εξεύρεση έξυπνων και απίθανων ιδεών, με πολύ ψηλό κόστος παραγωγής διαφημιστικές καμπάνιες ήταν το αποτέλεσμα. Το προϊόν το οποίο ξεχωρίζει σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις ήταν φυσικά η σοκολάτα αφού είναι σαν σήμα κατατεθέν την περίοδο του Πάσχα (λες και τις υπόλοιπες μέρες δεν είναι).

Το δεύτερο που ξεχωρίσαμε ήταν ότι σε όλες τις διαφημιστικές ενέργειες, το στοιχείο της συναισθηματικής επιρροής ήταν εμφανέστατο και αναμενόμενο κατά την κρίση μας για δύο λόγους,

  1. Κατά την περίοδο των γιορτών ο κόσμος τείνει να έχετε πολύ καλή διάθεση και ψυχολογία και εστιάζετε κυρίως στα θετικά μηνύματα που τον περιβάλλουν.
  2. Επίσης αυτή την περίοδο το spending behavior ανεβαίνει όσο ποτέ (κυρίως κατά την περίοδο των Χριστουγέννων).

Ας παραμείνουμε όμως στο Πάσχα και να δούμε τις τρεις ψηφιακές καμπάνιες που ξεχώρισαν.

ASDA – SOMETHING TO TWEET ABOUT (2014)

Η γνωστή υπεραγορά ASDA (κυρίως για τους φοιτητές του Ηνωμένου Βασιλείου) δημιούργησε το 2014 μια πασχαλινή διαφήμιση με θέμα “Something to Tweet About” και πρωταγωνιστή ένα χαριτωμένο κοτοπουλάκι. Η ιστορία σχετίζεται με 4 έγχρωμα κοτοπουλάκια που αντιπροσωπεύουν 4 διαφορετικές υπεραγορές, με το τελευταίο και μεγαλύτερο να αντιπροσωπεύει την υπεραγορά ASDA. Με μουσική συνοδεία “Funky Town” (από τα 80’s) και χορευτικό moonwalk από Michael Jackson, το κοτοπουλάκι επιβεβαιώνει ότι υπεραγορά του είναι 10% φθηνότερη από Morrisons, Sainsbury’s και Tesco.

Οι χρήστες παρακινήθηκαν να κοινοποιήσουν το πιο πάνω βίντεο με το hashtag #AsdaChick, το οποίο και φυσικά έγινε με τεράστια επιτυχία.

TESCO – #FINDTHEEGGS (2013)

Ένα παραδοσιακό Easter egg hunt το οποίο είδαμε και στο παρελθόν είχε δημιουργήσει η υπεραγορά TESCO. Η διαφορά βασίστηκε στην χρήση online & offline ενεργειών για την εξεύρεση των ‘χαμένων’ αυγών και με την χρήση Google maps.

Οι χρήστες με την χρήση του ταχυδρομικού τους κώδικα στο Find The Eggs microsite, αποκτούσαν πρόσβαση στον Street View χάρτη με τα εικονικά αυγά. Η εξεύρεση τριών αυγών, χάριζε στον χρήστη πασχαλινά σοκολατάκια ενώ το βραβείο για το ‘σπάνιο’ χρυσό αυγό ήταν ένα Samsung tablet.

Το παιχνίδι αυτό είχε επικοινωνηθεί άριστα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του TESCO και αύξησε δραματικά το κοινό του, καθώς για να έχεις πρόσβαση στο παιχνίδι, το Page Like σου ήταν απαραίτητο!

https://www.youtube.com/watch?v=ABGlusZe2dA

CADBURY’S – THANKS A MILLION (2012)

Η χαμηλή οργανική εμπλοκή του κοινού στο Facebook (όπως και για τις υπόλοιπες εταιρείες) οδήγησαν την Cadbury στην δημιουργία του Thanks a Million βίντεο με σκοπό να ευχαριστήσουν το 1 εκατομμύριο fans τους στο Facebook. Η ιστορία του βίντεο σχετίζεται με την κατασκευή μιας τεράστιας σοκολατένιας κατασκευής με σχήμα ‘thumbs up’ (βλέπε σύμβολο Facebook Like). Η κατασκευή διαρκέσει 2 ολόκληρες μέρες και οι χρήστες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 3 live videos της διαδικασίας, να στέλνουν τα μηνύματα τους στους “εργάτες” και να βοηθήσουν στην κατασκευή μέσα από το Facebook app.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=BmVT7zciNeE

Αποτέλεσμα: Η οργανική εμπλοκή ανέβηκε από το 8% σε 35%, 40,000 καινούργια Likes στην σελίδα και την εμπλοκή 350,000 fans!