Την περασμένη βδομάδα είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω ένα gathering στο οποίο 6 ομιλητές του επιχειρηματικού κόσμου, μοιράστηκαν τις δικές τους ιστορίες επιτυχίας με τους παρευρισκόμενους σε μια προσπάθεια αυτοί να εμπνευστούν και να μαζέψουν γνώση και κίνητρο. Επιστρέφοντας στο σπίτι σκεφτόμουν οτι ήθελα να γράψω, με αφορμή το πιο πάνω, ένα άρθρο σχετικά με το τι ΔΕΝ κάνουν ανθρώποι τους οποίους αποδεδειγμένα θεωρούμε role models στο κομμάτι της επιτυχίας.

Δουλεύοντας και ερχόμενος σε επαφή την τελευταία 8ετία με managers, διευθυντές, ιδιοκτήτες εταιρειών αλλά παρακολουθώντας ταυτόχρονα μέσω επιχειρηματικών δραστηριοτήτων προσωπικότητες που σημαδεύουν το επιχειρηματικό σκηνικό, έχω σχηματίσει μια εικόνα στο μυαλό μου σχετικά με το τι δουλέυει και τι δεν δουλεύει μακροπρόθεσμα, όταν μιλάμε για επιτυχία. Ένα πράγμα το οποίο έχω καταλάβει είναι οτι τα προσωπικά χαρίσματα και οι προσωπικές συνήθειες δεν είναι αυτά που καθορίζουν το αν είναι κάποιος πετυχημένος ή όχι αλλά η συμπεριφορά και οι πράξεις.

Όταν μιλάμε για συμπεριφορά εννοούμε το πως αντιδρά κάποιος κάτω από πίεση, εάν είναι πιστός στις δεσμεύσεις του, η σχέση του με τον περίγυρο του, η συμπεριφορά με τους πελάτες, το πόσο σκληρά δουλεύει για να πετύχει το σκοπό του και το πόσο αφοσιωμένος και πειθαρχημένος είναι με το πρόγραμμα του. Για αυτά μιλάμε.

Έχω βρεθεί ενωπιόν αρκετών ανθρώπων που θα τους χαρακτήριζα δυσλειτουργικούς, ακόμα και ιδιοκτήτες οι γενικούς διευθυντές ο οποίο θα μπορούσε κάποιος να πει οτι ‘they are not that bad’. Ωστόσο αυτή ακριβώς η πίεση και τα crisis situations τα οποία τους έτυχαν, καθόρισαν το αν το είχαν ή όχι και αυτό μπορούσα να το διαπιστώσω με τον τρόπο που συμπεριφέρονταν κατα τη διάρκεια αυτών των περιόδων. Το αποτέλεσμα στις πλείστες των περιπτώσεων ήταν αρνητικό είτε μιλάμε για μείωση κυκλου εργασιών, είτε απώλεια ικανών συνεργατών είτε ακόμα και κλείσιμο.

Ερχόμενος λοιπόν στον τίτλο του άρθρου, σύνταξα στις πιο κάτω γραμμές αυτά που ΔΕΝ χαρακτηρίζουν τους πετυχημένους ανθρώπους και τους λόγους που οι πιο κάτω συμπεριφορές χαρακτηρίζουν τον μέσο όρο των so called company leaders/ managers/ CEOs και λοιπά.

Καταρχήν δεν είναι αφελείς. Την αφέλεια την μυρίζεις σε κάποιον από ένα χιλιόμετρο απόσταση. Οι πλείστοι από μας θεωρούμε τον εαυτό μας ανοικτόμυαλο και οτι είμαστε εύπιστα άτομα αλλά κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μας ζωής οφείλουμε να γινόμαστε σκεπτικοί με όλες αυτές τις πληροφορίες που δεχόμαστε καθημερινά. Ο λόγος είναι πολύ απλός, οι εξυπνόβλακες και οι ηλίθιοι ποτέ δεν κερδίζουν τίποτα παρά μόνο να κάνουν θόρυβο. Όπως με τα πάντα στη ζωή, θα πρέπει να αμφισβητούμε τα πάντα, να φιλτράρουμε τις πληροφορίες, να αναλύουμε την πηγή τους και να ερευνούμε κυκλικά το κάθε θέμα.

Δεν πανικοβάλονται. Κάτω υπό πίεση είναι που πρέπει να κρίνεις τους ιεραρχικά ψηλά ανθρώπους. Στα δύσκολα. Στον κόσμο των επιχειρήσεων η πίεση είναι καθημερινό φαινόμενο και μεταλλάσσεται μόνο προς τα πάνω. Η αυριανή μερα πάντα είναι απρόβλεπτη και τα πλάνα μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή προς το χειρότερο. Θυμάστε τι έγινε στην Κύπρο το 2013 σωστά? Εαν δεν μπορέσει κάποιος να χειριστεί αυτή την αδρεναλίνη και να ανταποκριθεί με ηρεμία μετά από ώριμη σκέψη, τα αποτελέσματα θα είναι μόνο αρνητικά.

Δεν είναι ανήσυχοι. Το πάθος σε ότι κάνετε πάντα είναι κινητήριος δύναμη. Υπάρχουν όμως κόκκινες γραμμές που οταν τις προσπερνάτε αυτό δουλεύει εναντίων σας. Είμαι σίγουρος οτι θα το έχετε διαπιστώσει και σεις στον οργανισμό που δουλεύετε. Το υπερβολικό πάθος, ο φανατισμός στο τι κάνετε οδηγεί σε αντιλήψεις εκτός πραγματικότητας χωρίς λογική με αποτέλεσμα οι αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται να είναι από λάθος μέχρι καταστροφικές.

Δεν είναι τεμπέληδες. Αυτοί που έχουν πετύχει σπουδαία πράγματα είναι γνωστοί για ένα και μόνο πράγμα. Δούλεψαν σκληρά και αρκετό χρονικό διάστημα. Αυτός είναι και ένας λόγος που είναι τόσο συγκεντρωμένοι και τόσο πειθαρχημένοι. Η αλήθεια, όσο και να το αρνείστε, είναι οτι ο περισσότερος κόσμος είναι τεμπέλης. Για αυτό και οι πλείστοι δεν έχουν καταφέρει τίποτα στη ζωή τους. Απλά τα πράγματα.

Δεν είναι ανυπόμονοι. Ο κύριος Jobs είχε κάποτε πει οτι αυτό που διαχωρίζει τους πετυχημένους επιχειρηματίες από τους μή είναι η επιμονή τους. Εαν δεν είσαι παθιασμένος και αγαπάς αυτό που κάνεις, αργά η γρήγορα θα το εγκαταλείψεις. Αρκετοί ψάχνουν για τη γη της επιχειρηματικής επαγγελίας, δηλαδή άμεση επιτυχία. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Όλες οι ιστορίες των επιτυχημένων ανθρώπων κρύβουν από πίσω χρόνο και επιμονή, ολόκληρο παγόβουνο επιμονής ένα πράγμα.

Δεν αφήνουν τα συναισθήματα να τους επηρεάσουν. Οτι θέματα και να αντιμετωπίζεται είτε πρόκειτε για ζήλια, ντροπή ή κατωτερότητα το να τα μεταφέρετε στον εργασιακό περίγυρο σας χωρίς να προσπαθείτε να προσποιηθείτε δεν θα καταστρέψει μόνο αυτούς σαν ιός αλλά και εσάς προσωπικά.

Δεν είναι εγωιστές. Πόσες φορές το έχετε ακούσει αυτό. Ανθρώποι με ταλέντο και δεξιότητες να μην προχωράνε μπροστά επειδή νομίζουν οτι ο κόσμος γυρνά γύρω από αυτούς. Οι εγωκεντρικοί ανθρώποι θα αντιμετωπίσουν σύντομα θέματα απόδοσης πρώτα επειδή δεν εμπιστεύονται κανένα και δεύτερο υποτιμούν. Οι επιχείρηση δεν αφορά κανένα προσωπικά. Από μόνη της είναι μια οντότητα που εξυπηρετεί τα θέλω και τις ανάγκες των πελατών, παράγει προιόντα και υπηρεσίες και γενικά έχει σκοπό να εξυπηρετήσει άλλους και όχι τους μετόχους ή τον διευθυντή.

Δεν ζουν στο πριν ή το μετά. Πέρα του να παραδειγματίζονται με το τι έγινε και να ονειρεύοντε για το αύριο, οι ενέργειες του σήμερα είναι αυτές που θα καθορίσουν εαν πετύχουν το σκοπό τους.

 

Δεν είναι υπερευαίσθητοι. Εάν κάποιος πιάνεται με το παραμικρό και οποιαδήποτε κριτική τον τρελαίνει τότε θα έχει θέμα. Υπάρχει λόγος που οι πλείστοι επιχειρηματικοί ‘παίχτες’ συνήθως έχουν χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Είναι καταρχήν ταπεινοί και δεύτερο δεν έχουν θέμα με τις ευαισθησίες τους.

Εάν μέσα από τις πιο πάνω γραμμές, βλέπετε σε αρκετά σημεία τον εαυτό σας, τότε θα πρέπει να κάνετε μια επαναξιολόγηση των πραγμάτων και να δουλέψετε στο πως να τα προσπεράσετε.