Το έχουμε ξαναγράψει ότι το 2017 είναι η χρονιά που τoυ online video audience θα σημειώσει μεγάλη άνοδο. Σύμφωνα με μελέτη του eMarketer, το viewership των video εκτιμάται να αυξηθεί κατά 8.2%. Ποιος είναι ο λόγος όμως της τάσης υπέρ των online video? Τόσο η ανάπτυξη του διαδυκτίου αλλά κυρίως της χρήσης του mobile, η ευρεία διαθεσιμότητα δεδομένων, η ανάπτυξη του wi-fi σε αναπτυσσόμενες χώρες καθώς και η καλύτερης σύνδεσης μέσω mobile internet συνδέσεων είναι οι κύριοι λόγοι.

To online video δεν απευθύνεται πλέον σε νεαρά κοινά και στους millennials οι οποίοι έχουν την τάση να απολαμβάνουν entertaining περιεχόμενο στο YouTube. Σήμερα, το onli e video απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, οποιαδήποτε στιγμή σε όλο τον κόσμο. Το 2017 περισσότερο από 62% των χρηστών του διαδυκτίου παγκόσμια παρακολουθούν video online δείχνοντας αύξηση 1.2% σε σύγκριση με το 2016.

Το μεγαλύτερο σε όγκο viewership online video σημειώθηκε σε ανεπτυγμένες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Ο λόγος είναι φυσικά η υποδομές του διαδυκτίου σε αυτά τα μέρη, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν ψηλά bandwidth τα οποία χρειάζονται τα digital video ώστε η παρακολούθηση να γίνεται στις σωστές αναλύσεις. Καλό διαδύκτιο σε καλές ταχύτητες είναι must ώστε τα κοινά να βλέπουν κανονικά τηλεοπτικά προγράμματα καθώς και μεγάλου μήκους παραγωγές. Επιπλέον δίνουν τη δυνατότητα στους θεατές να μοιραστούν με ευκολία το video περιεχόμενο στις διάφορες κοινωνικές πλατφόρμες.

Σε αναπτυσσόμενες χώρες από την άλλη, όπως η Ινδία, η Αφρικανική Ήπειρος, η Μέση Ανατολή, η Ινδονησία κ.α. δεν υπάρχουν τις σωστές υποδομές, αναγκαίες για πρόσβαση οικιακού διαδυκτίου καθώς και mobile συνδέσεις, αλλά και όταν αυτές είναι υπαρκτές η ποιότητα είναι τέτοια που η ‘κατανάλωση’ online video δεν γίνεται συχνά. Ωστόσο αυτές οι αγορές αναμένεται να αναβαθμίσουν το rate των ταχυτήτων και αυτός είναι ο λόγος που η ανάπτυξη του online video προβλέπεται να είναι πιο επιθετική σε αυτές τις περιοχές.


Από το 2013, το viewership των online video σε παγκόσμια κλίμακα διπλασιάστηκε και αυτή η αύξηση σημειώνεται από χρονιά σε χρονιά. Ενώ το 2017 προβλέπεται να είναι η μόνη χρονιά που αυτή η αύξηση σε ποσοστό καταγράφεται σε μονοψήφιο νούμερο, είναι δείγμα συνεχιζόμενης αυξητικής πορείας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το eMarketer η πρόβλεψη που γίνεται για τα κοινά του online video είναι ότι η αύξηση, μέχρι το 2020, θα φτάσει το 63.4%. Αν και αυτή είναι σχετικά μικρή ανάπτυξη, ο κόσμος που θα εκτεθεί σε προβολές online video θα ξοδεύει περισσότερο χρόνο με το περιεχόμενο του. Ένας από τους λόγους είναι η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα περιεχομένου video σε διάφορες γλώσσες. Άλλος λόγος είναι η επιλογή του να κατεβάζει κάποιος άμεσα video κάτι που θα ενισχύσει το viewership από χρήστες οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε χαμηλής ποιότητας streaming mobile σύνδεσης.

Κυριότερες πηγές online video αυτή τη στιγμή ανά το παγκόσμιο, σε υπηρεσίες είναι το Netflix φυσικά, το Hulu και το Vimeo μαζί με τις γνωστές πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων όπως το YouTube και το Facebook. Τον περασμένο χρόνο το Netflix διεύρυνε τις υπηρεσίες του ώστε να συμπεριλαμβάνει 130 αγορές παγκοσμίως επιπλέον, με την Κύπρο μέσα, φτάνοντας τις 190 χώρες. Με το τελευταίο update, οι συνδρομητές του έχουν τη δυνατότητα να κατεβάζουν video στις συσκευές τους για offline παρακολούθηση.