Το ήξερες ότι γνωρίζουμε πολλά για σένα? Ξέρουμε αν διαβάζεις αυτές τις γραμμές ερχόμενος από το Facebook page μας ή αν ήρθες κατευθείαν εδώ. Θα ξέρουμε σε λίγο πόση ώρα σου πήρε να διαβάσεις αυτό το άρθρο και που θα πας σε λίγα λεπτά. Όλες αυτές οι πληροφορίες μας βοηθάνε να ξέρουμε τι σου αρέσει να κάνεις εδώ, τι σε ενδιαφέρει, κάτι το οποίο θα επηρεάσει κατα πολύ το τι θα διαβάσεις την επόμενη φορά που θα ξαναρθείς στη σελίδα μας. Εάν το thkbiz ήταν σημαντικό κομμάτι της διαδυκτιακής σου ζωής όπως το Facebook ή το Instagram θα ξέραμε τόσα πολλά για σένα που θα σου προβάλαμε διαφημίσεις στοχευμένες μόνο για σένα, για αυτά που σε ενδιαφέρουν. Αν μπορούσαμε όμως να αναγνωρίσουμε και το πρόσωπο σου? Θα μπορούσαμε να σου δείχναμε περιεχόμενο ανάλογα με τη διάθεση σου, θα ξέραμε που κοιτάζεις…δεξιά, αριστερά της οθόνης. Μην ανησυχείς, δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, ακόμα, αλλά ίσως το σενάριο αυτό να είναι μέρος μιας μελλοντικής πραγματικότητας.
Κι όμως, η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου είναι κοντά. Ο Ambarish Mitra, ιδρυτής και CEO του app Blippar, υποστηρίζει οτι η δημιουργία των browsers τα οποία θα αναγνωρίζουν το πρόσωπο του χρήστη είναι προ των πυλών. Το Blippar σκανάρει και αναγνωρίζει εικόνες και πρόσωπα και σου δείχνει αποτελέσματα συνδυάζοντας τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και εικονική πραγματικοτητα (Augment Reality). Το όραμα πίσω από το Blippar είναι το app να γίνει μηχανή αναζήτησης βασιμένη σε εικόνα με βάση την αναγνώριση προσώπου. Πέραν το Blippar κάτι παρόμοιο έτρεξε στην Ρωσσία, δημιουργώντας ένα debate γύρω από αυτό και πρόκειται για το FindFace, μια μηχανή αναζήτησης η οποία έβρισκε την ταυτότητα πορνοστάρ μεσα από εικόνες. Όπως λοιπόν ο Zuckerberg δημιούργησε το Facebook το οποίο έφερε την επανάσταση στον τομέα της πληροφορίας και της διαφήμισης, αυτές οι τεχνολογίες σκοπεύουν να αλλάξουν το πως οι διάφορες εταιρείες θα προωθούν τα προιόντα και τις υπηρεσίες τους και όχι μόνο.
Ο CEO του Blippar, δηλώνει οτι το εγχείρημα είνι κομβικό σημείο για το πως αντιλαμβανόμαστε το marketing και τη διαφήμιση. To λογότυπο του Blippar δειλά δειλά έκανε την εισαγωγή του σε περίπου 12 δις προιόντα τα τελευταία τέσσερα χρόνια μέσα από συνεργασίες με περισσότερο από 1500 brands όπως την Coca Cola και την Heinz. Αυτά τα προιόντα μπορούν να σκαναριστούν με το app και αντί να παραπέμπουν τον χρήστη σε κάποιο website, όπως κάνει το QR, εμφανίζει διαδραστικά augmented reality marketing χαρακτηριστικά. Γιατί γίνεται λοιπόν αυτό? ‘Φανταστείτε να μπορείτε να σκανάρετε’, λέει ο Ambarish, ‘το πρόσωπο ενός μοντέλου σε μια αφίσα και να σας παρουσιάζετε το δικό σας πρόσωπο με το προιόν που διαφημίζεται στην αφίσα ή να σκανάρετε το αυτοκίνητο μπροστά σας ώστε να πάρετε πληροφορίες σχετικά με την τιμή και τα χαρακτηριστικά του. Φανταστείτε ακόμα να εισέρχεστε σε ένα supermarket το οποίο θα αναγνωρίζει το πρόσωπο σας και με βάση το ιστορικό αγορών που κάνατε και να σας παρουσιάσει προσφορές’
Η ιστορία της ανάπτυξης της τεχνολογίας είναι συνδεδεμένη με την αναβάθμιση του τόπου διαφήμισης. Αρκετές τεχνολογικές εφαρμογές αναπτύχθηκαν από την έντυπη διαφημιση, το ράδιο, την τηλεόραση μέχρι το διαδύκτιο με κύριο χαρακτηριστικό τα διάφορα πειραματικά στάδια που πέρασαν βασισμένα στο trial and error ώστε να τελειοποιηθούν. Αυτό που δεν έχει τελειοποιηθεί ακόμη είναι η εικονική πραγματικότητα και αυτό που αγνοούν οι περισσότεροι marketers είναι οτι το καλύτερο μέσο διαφημισης είναι το ίδιο το προιόν. Η κορύφωση των marketing ενεργειών είναι η στιγμή που ο καταναλωτής ετοιμάζεται να κάνει μια αγορά. Εκείνο ακριβώς το σημείο είναι εκεί που θα μπορούν οι διαφημιστές να επικοινωνήσουν με περιεχόμενο ώστε να σφραγίσουν τη συναλλαγή.