Ένα ιδιαίτερο θέμα που θα βρίσκεις στην καθημερινότητά σου είναι η κριτική. Είτε αυτή προέρχεται από φίλους και γνωστούς, είτε από συναδέλφους και αφεντικά, η κριτική είναι κάτι που αρέσει σε πολλούς να κάνουν σε άλλα άτομα.

Με τον καιρό θα καταλάβεις πως και τίποτα να μην κάνεις, είναι πιθανόν ο άλλος να βρει κάτι για να σε κριτικάρει. Οπόταν κάποιες φορές η κριτική είναι θέμα τρίτων, παρά δικό σου!

Κάποιες άλλες φορές όμως μπορεί να γίνεις δέκτης μιας κριτικής που να σε αφορά και να μπορείς να την εκμεταλλευτείς για να βελτιωθείς.

Και αυτά είναι τα 2 είδη κριτικής που πρέπει να ξεχωρίσεις, για να ξέρεις τι θα αφήσεις να σε επηρεάσει και τι όχι.

Ας τα δούμε λίγο σε βάθος:

Η κακεντρεχή κριτική

Είναι αυτού του είδους η κριτική που ο καθένας μπορεί να κάνει, συνήθως για να θίξει τρίτους. Αν τη λάβεις υπόψη, θα δεις ότι δεν οδηγεί πουθενά, πώς δεν υπάρχει τίποτα το εποικοδομητικό που μπορείς να κερδίσεις.

Αυτού του είδους η κριτική στηρίζεται στα αρνητικά σημεία και προέρχεται από άτομα που δεν έχουν να προτείνουν κάποια λύση. Η βάση της ορίζεται στο να θιχτεί το άτομο παρά η πράξη ή το αποτέλεσμα που προκλήθηκε.

Δεν πρέπει να λαμβάνεις υπόψη αυτές τις κριτικές. Δεν αφορούν ούτε στην ποιότητα της δουλειάς σου, ούτε καν στον ίδιο τον χαρακτήρα σου.

Συχνά, αφορούν μόνο αυτούς που τις κάνουν, για να ακουστεί η δική τους εκδοχή για ένα άτομο, χωρίς καν το άτομο να είναι παρόν.

Οπόταν, μην τις αφήσεις να σε επηρεάσουν.

Η καλοπροαίρετη κριτική

Αυτή προέρχεται από άτομα που θέλουν το καλό σου. Που θέλουν να πετύχεις, να γίνεις καλύτερος και να βελτιωθείς στα σημεία που είσαι αδύνατος. Και που δεν διστάζουν να σου τονίζουν τα θετικά σου πολύ περισσότερες φορές!

Τα άτομα αυτά συχνά έχουν και κάποιες λύσεις να προτείνουν και δεν θα μιλήσουν σε τρίτους χωρίς την παρουσία σου. Αντίθετα θα μιλήσουν μόνο σε εσένα καθώς ο σκοπός δεν είναι να γίνει απλά αναφορά στο όνομά σου αλλά να βελτιωθείς.

Με αυτήν την κριτική δεν θα θιχτείς ποτέ ως άτομο. Θα καταλάβεις όμως τις αδυναμίες που έχεις και θα μπορείς να τις δουλέψεις.  

Διάλεξε τι σε επηρεάζει

Ότι και να κάνεις θα προκαλέσει κάποια κριτική. Εσύ απλά φρόντισε να ξεχωρίσεις το τι θα αφήσεις να σε επηρεάσει και το τι όχι. Και μην ξεχνάς ποτέ, πως μόνο όσοι δεν έχουν να ασχοληθούν με τίποτα ουσιώδες ασχολούνται με τα αρνητικά των άλλων.

Οπόταν διάλεξε σωστά από ποιους θα επηρεαστείς και για ποιον λόγο!