Έχετε ακούσει πως κατά την διάρκεια των σπουδών ενός φοιτητή, καλείτε να ολοκληρώσει και το Πρόγραμμα Άσκησης του σε μία εταιρεία που σχετίζεται με το θέμα του.

Μπορεί να ακούγεται ριψοκίνδυνο να έχετε κάποιον χωρίς την απαραίτητη εμπειρία να εργάζεται μαζί σας στην επιχείρησή σας, σωστά; Δεν είναι έτσι. Συνεχίστε να διαβάζετε και θα μάθετε περισσότερα για αυτό.

Αν είστε ενεργό μέλος μιας επιχείρησης τότε γνωρίζετε ότι υπάρχουν πάρα πολλές εργασίες που πρέπει να διεκπεραιωθούν, άλλες με ψηλή προτεραιότητα και προσοχή και κάποιες άλλες όχι τόσο σημαντικές και ίσως πιο εύκολες ως προς την διεκπεραίωση τους. Αυτή είναι η στιγμή που ο φοιτητής αναλαμβάνει δράση.

Η πρακτική άσκηση δίνει στον φοιτητή την ευκαιρία να βοηθήσει με μικρές εργασίες και εν τω μεταξύ να αποκτήσει κάποια εμπειρία στον τομέα εργασίας που προτιμά.

Παρόλο που δεν είναι πλήρως εξειδικευμένος και εκπαιδευμένος για όλες τις εργασίες, μπορεί να βοηθήσει με κάποια άλλα μικρά καθήκοντα και να προσφέρει ένα χέρι βοήθειας σε οποιαδήποτε επιχείρηση.

μην ξεχνας, οτι ολοι ξεκινησαμε απο το απολυτο μηδεν.

Οι φοιτητές είναι οι μελλοντικοί εργαζόμενοι

Κατά την πρόσληψη φοιτητών ή μερικής απασχόλησης ασκούμενων, αξιοποιήστε την δοκιμαστική περίοδο για την αξιολόγηση της απόδοσής τους. Αν είστε ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα τους κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης, και το άτομο έδειξε πολύτιμες δεξιότητες και ικανότητες, μπορείτε να του προσφέρετε μια θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης στην επιχείρησή σας.

 Αξιοποιήστε τις νέες και φρέσκες ιδέες τους

Πολλοί ασκούμενοι είναι πολύ νέοι. Σπουδάζουν ή έχουν μόλις τελειώσει τις σπουδές τους. Οι νεότερες γενιές έχουν την τάση να εξερευνούν και να είναι πιο φιλομαθείς από τις παλαιότερες γενιές. Αυτό είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να αξιοποιηθεί. Ζητήστε τους να συμμετάσχουν σε μερικές συναντήσεις ανταλλαγής ιδεών (βλέπε brainstorming sessions) και να συμμετάσχουν σε άλλα τμήματα της επιχείρησής σας, ώστε να φτάσουν στο τραπέζι νέες ιδέες.

Οι φοιτητές είναι “οικονομική” λύση

Δεδομένου ότι τις περισσότερες φορές οι φοιτητές δεν εργάζονται με πλήρες ωράριο, ο μισθός ενός ασκούμενου δεν είναι κάτι που αντιπροσωπεύει μεγάλο κόστος για την εταιρεία. Τα πλεονεκτήματα της πρόσληψης τους είναι περισσότερα από αυτά που θα μπορούσαν να θεωρηθούν μειονεκτήματα. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες, ισχυρίζονται ότι οι φοιτητές και το πρόγραμμα άσκησης δεν είναι απαραίτητο. Πιστεύω πως απλώς φοβούνται να δώσουν στους νεότερους την ευκαιρία να αποδείξουν ότι είναι αντάξιοι και μπορούν να φανούν πολύτιμοι μέσα σε μια εταιρεία. Εσύ τι πιστεύεις? Θα έδινες την ευκαιρία σε ένα ή περισσότερους φοιτητές να εργαστούν μαζί σου?