Την ίδια ώρα που υπάρχει τάση να μην χρησιμοποιείτε η τηλεόραση για το λανσάρισμα νέων προιόντων, υπάρχει η έντονη επιθυμία αυτό να γίνεται κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΚΔ). Πέραν της τηλεόρασης, οποιεσδήποτε προωθητικές ενέργειες, ενέργειες δημοσιών σχέσεων ακόμα και καμπάνιες μέσω e-mail αποτελούν δεύτερες και τρίτες επιλογές από τη στιγμη που τα μέσα ΚΔ αποτελούν την πρώτη επιλογή για το λανσάρισμα καινούργιων προιόντων.

Μια πρόσφατη έρευνα ανέδειξε οτι το 74% των brand marketers δείχνουν προτίμηση στο λανσάρισμα καινούργιων προιόντων μέσω των μέσων ΚΔ. Η έρευνα αυτή δείχνει επίσης οτι αρκετές εταιρείες ανά το παγκόσμιο θεωρούν τα μέσα ΚΔ σαν την πρώτη επιλογή για το λανσάρισμα προιόντων και μετά οτιδήποτε άλλο.

Η επιλογή των μέσων ΚΔ σαν σημαντικό κανάλι επικοινωνίας φαίνεται μέσα από την ανταπόκριση στην έρευνα με δείγμα περισσότερο από 700 marketing managers προιόντων στις ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία. Η έρευνα ανέδειξε τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία:

  1. 46% του δείγματος, χρησιμοποιούν μέσα ΚΔ για να σκοπούς awareness
  2. 15% των marketer χρησιμοποιούν μέσα ΚΔ για να πάρουν feedback και προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού, προτού λανσάρουν ένα νέο προιόν
  3. 11% του δείγματος χρησιμοποιούν μέσα ΚΔ για να μετρήσουν τα αποτελέσματα λανσαρίσματος αλλά και το ποσοστό επιτυχίας

Αρκετοί από αυτούς, πιστεύουν οτι τα μέσα ΚΔ δίνουν την ευκαιρία στις όποιες ενέργειες να είναι πιο ευέλικτες και να ανταποκρίνοται στις ανάγκες της αγοράς με διάφορους τρόπους κάτι το οποίο πετυχαίνεται μέσα από έξυπνο και δημιουργικό online περιεχόμενο. Επιπλέον τα μέσα ΚΔ, είναι σε μεγάλο βαθμό αποδοτικά σε θέμα engagement δημιουργώντας ενθουσιασμό στους καταναλωτές, κάτι πολύ σημαντικό όταν πρόκειται για λανσάρισμα καινούργιων προιόντων. Αυτός είναι και ο λόγος που πάρα πολλά brands πλέον χρησιμοποιούν, πέραν των παραδοσιακών μέσων, μέσα ΚΔ.

Πότε είναι όμως το σωστό timing? Το marketing μπαίνει συνεχώς σε νέα μονοπάτια και εξελίσεται με μεγάλη ταχύτητα. Αυτό έχει δημιουργήσει ένα μικρότερο loop περιόδου όταν πρόκειται για λανσάρισμα νέων προιόντων. Ενώ παλαιότερα χρειαζόταν περισσότερο από ένας χρόνος για λανσάρισμα καινούργιου προιόντος, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν το 40% των ερωτηθέντων είπαν οτι το χρονοδιάγραμμα που είχαν για την έναρξη της προώθησης ήταν από τέσσερις μέχρι έξι μήνες.  Με τα χρονοδιαγράμματα λοιπόν να μικραίνουν, τα μέσα ΚΔ δίνουν τη δυνατότητα σε ένα brand να κερδίσει χρόνο ενώ μαζεύει την ίδια ώρα πληροφορίες για καλύτερο decision making. Οι πλατφόρμες μέσων ΚΔ προσφέρουν άπλετο information για την τάση της αγοράς, τα θέλω και τις ανάγκες των καταναλωτών αλλά και τη συμπεριφορά προς το brand. Πέραν τούτου, οι διαρκής επαφή των καταναλωτών με τα μέσα ΚΔ προσφέρουν στα brands την ευκαιρία να πειραματιστούν με δείγματα νέων προιόντων ώστε να παραχθεί ανατροφοδότηση η οποία εντέλη θα χρησιμοποιηθεί ώστε να παραχθεί το σωστό προιόν το συντομότερο δυνατόν.

Ένα ακόμα στοιχείο το οποίο βγήκε από την έρευνα, είναι ότι η τάση προς τα μέσα ΚΔ έχει αλλάξει τη σχέση μεταξύ των brands και του κοινού. Οι αγοραστές πλέον είναι πολύ πιο ανοιχτοί σε νέες ιδέες και καινοτόμες επιλογές. Το θετικό με αυτό είναι οτι δίνει την δυνατότητα στον κάθε marketer να προσεγγίζει με περισσότερη αυτοπεποίθηση την εξερεύνηση νέων ευκαιριών παίρνοντας μεγαλύτερα ρίσκα τα οποία αποφέρουν και μεγαλύτερη επιβράβευση. Το 75% των ερωτηθέντων της έρευνας νιώθουν οτι το λανσάρισμα καινούργιων προιόντων πλέον είναι πιο τολμηρό και πιο ενθουσιώδες.

O μέσος Millennial χρήστης κατέχει μέχρι και 5 λογαριασμούς μέσων                                                     κοινωνικής δικτύωσης!

Η επιθυμία για καινούργια μονοπάτια και διαφορετικές επιλογές είναι και χαρακτηριστικό ίσως της πιο σημαντικής ομάδας της παρούσας εποχής που ζούμε αλλά και των επόμενων χρόνων, τους Millennials. Οι Millennials θέλουν τα brands να σταματήσουν να είναι παλιομοδίτικα και να προσφέρουν κάτι διαφορετικό μέσω των προιόντων τους αλλά και τον διαφημιστικών καμπάνιων, σαν υπόδειξη για μεγαλύτερο engagement με αυτά.

Με τον ανταγωνισμό να λανσάρει νέα προιόντα συχνότερα, ο κάθε marketer πρέπει να ανακαλύπτει καινούργιες οδούς με δημιουργικότητα ώστε να αποκτήσει το προιόν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να είναι η τοποθέτηση στην αγορά σε περίοπτη θέση με όσο πιο μεγάλο μερίδιο. Ο τρόπος για τα brands, να τραβήξουν την προσοχή των καταναλωτών, όσον αφορά νέα προιόντα είναι μέσω της εξερεύνησης νέων τακτικών και καναλιών όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία αποφέρουν ‘enagement’ και ενθουσιασμό.