Πόσες φορές έχεις συγκρίνει τον εαυτό σου με άλλους καθώς κινείς αργά το δάκτυλο σου πάνω κάτω στο News Feed των Facebook και Instagram λογαριασμών σου?
Ελέγχουμε κατά μέσο όρο, 28 φορές την ημέρα το News Feed των λογαριασμών μας, και εκτός και αν πάσχεις από Αλεξιθυμία (άνθρωποι κενοί χωρίς συναισθήματα) αυτό που βλέπεις επηρεάζει, πολλές φορές αρνητικά ή θετικά την ψυχική σου κατάσταση.
Το γνωστό Social Media Depression, ή αλλιώς μελαγχολία των Μέσων Κοινωνικής δικτύωσης, ξεκινά κυρίως από την σύγκριση της δικιάς μας ζωής με την ζωή των άλλων, όπως την βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε μέσα από τους δικούς τους λογαριασμούς, πιστεύοντας ότι η δικιά τους ζωή είναι ιδανική ή καλύτερη, πιο ποιοτική και πιο συναρπαστική από την δικιά μας.
Σε παρακαλώ κάνε αυτό μόλις ολοκληρώσεις το άρθρο!
Μπες στο προφίλ σου και δες τις τελευταίες αναρτήσεις που έχεις στον δικό σου τοίχο. Αν είσαι ενεργός χρήστης και όχι παθητικός (δηλαδή κάποιος που δημιουργεί περιεχόμενο και δεν μπαίνει απλά να δει τι κάνουν οι άλλοι), θα δεις ότι στον τοίχο σου έχεις όλα τα highlights της καθημερινότητας σου! Δηλαδή τις καλύτερες στιγμές και εμπειρίες, όπως καταγραφήκαν σε ένα βίντεο ή μια φωτογραφία.
Ερώτηση 1: Πόση κούραση, μελαγχολία, χαρά ή ευτυχία κρύβεται πίσω από αυτό που βλέπεις? Πίσω από το δικό σου χαμογελαστό πρόσωπο , την μαυρισμένη επιδερμίδα και τα μεγάλα στρογγυλά γυαλιά ηλίου, που σε κάνουν να μοιάζεις σαν σταρ του Hollywood?
Αυτά τα αρνητικά ή θετικά συναισθήματα και βιώματα ευτυχώς ή δυστυχώς δεν περνούν μέσα από φωτογραφίες και βίντεο, κάτι που δίνει την εντύπωση στους υπόλοιπους χρήστες που σε ακολουθούν ότι ζεις μοναδικές στιγμές ή την ιδανική ζωή.
Να θυμάσαι λοιπόν, ότι αυτό βιώνεις και εσύ κάθε φορά που βλέπεις τους υπόλοιπους χρήστες και θαυμάζεις τις δικές τους στιγμές.
Ερώτηση 2: Πόσες φορές έχεις δει χρήστες να αναρτούν πόσο μίζερη είναι η ζωή τους ή να θέλουν να παρουσιάσουν άσχημα τον εαυτό τους στους άλλους?
Πιθανών ποτέ. Όπως δεν το έχεις κάνει και εσύ. Άρα το τι βλέπεις κάθε φορά στο News Feedείναι οι καλύτερες στιγμές (μπορείς από σήμερα να τις αποκαλείς highlights) των φίλων ή γνωστών που ακολουθείς.
Οι “κοινωνικές συγκρίσεις” είναι αυτές που οδηγούν σε πιθανή μελαγχολία και κατάθλιψη. ΠΡΟΣΟΧΗ, “ότι λάμπει δεν είναι χρυσός κι ότι βλέπεις μπορεί να΄ναι αλλιώς” λέει μια παροιμία και καλό είναι να το θυμάσαι κάθε φορά που θαυμάζεις ή κάτι σε κάνει να νιώθεις μειονεκτικά από αυτό που βλέπεις στο News Feedτων Facebook και Instagram λογαριασμών σου.