Βρισκόμαστε σε μία εποχή όπου τα πάντα αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς. Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν είναι  ο ίδιος, καθώς πολλά αλλάζουν καθημερινά, ούτως ώστε να συμβαδίζουν με τις ανάγκες τις εποχής.

Αρκετές επιχειρήσεις στην Κύπρο προσλαμβάνουν κόσμο μόνο όταν παρουσιαστεί ανάγκη. Και είναι ακόμη έντονο το φαινόμενο της εμπειρίας, η οποία θα καθορίσει και τις πιθανότητες πρόσληψης.

Κι όμως, δεν είναι παντού απαραίτητο να έχεις δουλέψει επί σειρά ετών σε μια συγκεκριμένη θέση για να πάρεις την ευκαιρία σου. Αν και αυτό παίζει το ρόλο του, εντούτοις αν επενδύσεις στις ατομικές σου δεξιότητες, μπορείς να βρεις ευκολότερα δουλειά.

Γιατί σε δεξιότητες;

Οι δεξιότητες είναι αυτό που μας ξεχωρίζουν σε ένα χώρο εργασίας. Αν κατέχουμε σε βάθος ένα θέμα, τότε μπορούμε να το φέρουμε εις πέρας ευκολότερα, γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα από κάποιον που δεν γνωρίζει.

Συχνά, οι εργοδότες ψάχνουν για άτομα που έχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Πέρα από τις δουλειές που με κάποια εμπειρία ο καθένας μπορεί να μάθει, υπάρχουν και εκείνα τα στοιχεία που δεν τα βρίσκεις συχνά και μπορούν να σου δώσουν αυτόματα πολύ περισσότερους πόντους πρόσληψης.

Παράδειγμα, αν εξασκήσεις τις δεξιότητες που έχεις στην εκμάθηση ξένων γλωσσών και μάθεις Ρώσικα ή Γερμανικά, αυτόματα έχεις το πάνω χέρι από τους υπόλοιπους – κυρίως αν μιλάμε για μια εταιρεία που έχει τέτοιο πελατολόγιο.

Δύσκολη δουλειά

Το να εξασκείς τις δεξιότητές σου δεν είναι εύκολη διαδικασία. Τουναντίον. Απαιτεί χρόνο, πολύ κόπο και συχνά κάποια χρηματική επένδυση. Όταν κατακτήσεις όμως σε βάθος το αντικείμενο, θα έχεις σημαντικά «όπλα» για να βρεις δουλειά ή να πάρεις κάποια προαγωγή.

Freelancing

Πολλοί θεωρούν πως στις δουλειές του μέλλοντος το freelancing θα είναι πιο διαδεδομένο από τις κανονικές δουλειές. Οι υπηρεσίες που προσφέρεις μπορούν επιλεγούν μόνο αν ξεχωρίζεις πραγματικά από τους ανταγωνιστές σου.

Λίγοι θα κοιτάξουν τις εργασίες που άλλαξες, όλοι όμως θα προσέξουν τις δεξιότητες που απέκτησες. Εσύ απλά φρόντισε να βρεις τι σου αρέσει να κάνεις και να το εξελίξεις σε τέτοιο βαθμό, ώστε δύσκολα θα μπορεί κάποιος να σε αγνοήσει όταν σε βρει.

Ψάξε για να τα βρεις

Δεν κάνουν όλοι τη δουλειά που αγαπούν. Μάλιστα, αρκετοί δεν είναι σίγουροι ποια δουλειά θα τους ευχαριστούσε. Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθειά σας να βρείτε τα δυνατά σας σημεία.

Ίσα ίσα. Μια δουλειά είναι πάντα σημαντική, καθώς πέρα από εισοδήματα έχει πάντα κάτι να σου διδάξει. Μπορείς να καταλάβεις τι σου αρέσει και τι όχι, που είσαι δυνατός και που όχι.

Αν βρεις αυτά τα δεδομένα, τότε μπορείς να τα δουλέψεις και να τα εξελίξεις. Σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά είναι κάτι πέρα για πέρα δυνατό!