Για πολλά χρόνια τώρα, οι διαφημιστικές εταιρείες χρησιμοποιούν τις γνώσεις της ψυχολογίας για να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των πελατών – συχνά με μεγάλη επιτυχία.

Η γνώση των ψυχολογικών αρχών είναι χρήσιμη είτε δημιουργείς μία ιστοσελίδα, συνθέτεις ένα tweet ή γράφεις ένα blog post.

Η ψυχολογία μπορεί να σου προσφέρει γνώσεις σχετικά με τα χρώματα που είναι πιθανόν να τραβήξουν την προσοχή ενός ατόμου, όπως και το πόσο μπορούν να διατηρήσουν τον ενδιαφέρον του πάνω σε μια ανάρτηση. Έτσι, όσα περισσότερα γνωρίζεις για την λειτουργία του εγκεφάλου, τόσο πιο πολύ κεντρίζεις το ενδιαφέρον των πελατών σου. Οι ψυχολογικές γνώσεις αυτές, μπορούν να βελτιώσουν την εμπειρία των χρηστών και αυξάνουν την πιθανότητα μετατροπής ενός επισκέπτη σε ένα μελλοντικό πελάτη.

Η πρόκληση βρίσκεται στην μετάφραση συχνά πολύπλοκων ψυχολογικών εννοιών σε πρακτικά βήματα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στην λήψη συνειδητών αποφάσεων σε πραγματικές καταστάσεις.

Πιο κάτω θα βρεις πέντε ψυχολογικές αρχές που μπορούν να σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις ένα πιο δελεαστικό διαφημιστικό υλικό.

 1. Γνωστική ευελιξία

Ο αριθμός των μικρών αποφάσεων που παίρνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας είναι συγκλονιστικός.

Μια μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2012, έδειξε ότι ένας επισκέπτης μπορεί να κρίνει μία ιστοσελίδα σε 0,05 δευτερόλεπτα – πιο γρήγορα από το ανοιγοκλείσιμο ενός ματιού. Το 2013, μια μελέτη της Microsoft έδειξε πως η διάρκεια της προσοχής των ανθρώπων σε ένα ερέθισμα έχει διάρκεια οκτώ δευτερόλεπτα το μέγιστο.

Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι επεξεργάζονται πιο εύκολα ένα πιο απλοϊκό περιεχόμενο και αποφεύγουν ασυνείδητα τις πληροφορίες που φαίνονται περίπλοκες. Αυτό ονομάζεται γνωστική ευελιξία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αγαπούν τα emojis, αφού μπορούν να επικοινωνήσουν το συναίσθημα με έναν απλό και εξαιρετικά γρήγορο τρόπο. Αυτό ισχύει για τα πάντα, από τα tweets έως τα blog posts. Όσο πιο εύκολα μπορεί κάποιος να κατανοήσει το περιεχόμενό σου, τόσο πιο πιθανό είναι να εμπλακεί.

Τι σημαίνει αυτό για τους content marketers;

 • Εάν το προϊόν σου είναι περίπλοκο, εξήγησε το με βασικούς και απλούς όρους
 • Κάνε τις αναρτήσεις σου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης όσο γίνεται πιο σύντομες
 • Δημιούργησε σαφείς και συνοπτικά call to action
 • Εστίασε σε ένα θέμα ανά δημοσίευση
 • Χρησιμοποίησε εντυπωσιακά γραφικά που επικοινωνούν γρήγορα το μήνυμά σου
 • Χρησιμοποίησε αποτελεσματικές/σχετικές λέξεις κλειδιά (keywords)
 • Χρησιμοποίησε γραφικές και βίντεο για να επικοινωνήσεις σύνθετες ιδέες απλά και γρήγορα
 • Χρησιμοποίησε emojis αν ταιριάζουν με το ύφος του brand σου
 • Χρησιμοποίησε τα hashtags στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για να επισημάνεις το θέμα του περιεχομένου σου
 1. Κοινωνική Επιρροή

Η θεωρία της κοινωνικής επιρροής του Robert Cialdini υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να έλκονται από ένα προϊόν όταν και άλλα άτομα δείχνουν ενδιαφέρον σε αυτό το προϊόν και το εμπιστεύονται. Αυτό συμβαίνει λόγο του ότι οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι μια μεγάλη ομάδα ατόμων είναι καλύτερα ενημερωμένη από ένα άτομο. Κατά την αγορά ενός προϊόντος, η κοινωνική επιρροή είναι εμφανής στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βασίζονται στις απόψεις άλλων για να λάβουν αποφάσεις αγοράς. Οι απόψεις αυτές μπορεί να δίνονται στην μορφή μιας κοινοποίησης, ενός σχόλιου ή ενός like. Αν ένα άτομο παρατηρήσει μεγάλη εμπλοκή από διάφορα άτομα σε μια ανάρτηση είναι πιθανότερο πως και αυτό το άτομο θα κάνει το ίδιο.

Πώς μπορείς να  επωφεληθείς από τον αντίκτυπο της κοινωνικής επιρροής;

Είναι απλό. Μπορείς να ενθαρρύνεις τους αναγνώστες να εμπλακούν με μια ανάρτηση σου αφήνοντας κάποια κριτική ή ένα σχόλιο, κάνοντας tag (κοινωνικές αναφορές) άλλα άτομα και μέσω των κοινοποιήσεων.

 • Κέρδισε την εμπιστοσύνη των πελατών σου ώστε να μπορούν να αφήνουν θετικές κριτικές
 • Χρησιμοποίησε μελέτες περιπτώσεων πραγματικού περιεχομένου (Κάνε αναφορά σε πραγματικά περιστατικά στο περιεχόμενο σου)
 • Κάνε συνεργασία με γνωστούς influencers
 1. Η ψυχολογία των χρωμάτων

Το χρώμα αποτελεί ένα από τα βασικότερα στοιχεία στο χώρο του content marketing.  Το χρώμα μπορεί να κάνει μια ανάρτηση να ξεχωρίσει και μπορεί να προκαλέσει στο κοινό σου το επιθυμητό συναίσθημα όπως και να του προκαλέσει την θέληση να εμπλακεί με την ανάρτηση σου.

Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι κρίνουν ένα νέο προϊόν μέσα σε 90 δευτερόλεπτα από την στιγμή που το είδαν – το 90% αυτής της εκτίμησης βασίζεται στο χρώμα.

Τι σημαίνει αυτό για τους content marketers;

 • Σκέψου τι χρώμα μπορεί να προκαλέσει το επιθυμητό συναίσθημα για το περιεχόμενό σου
 • Περιέλαβε τα χρώματα της επωνυμίας σου στο περιεχόμενό σου
 • Χρησιμοποίησε το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο για τα κουμπιά CTA για να ενισχύσεις την αίσθηση του επείγοντος
 • Βεβαιώσου ότι τα κουμπιά CTA έχουν χρώματα τα οποία θα ξεχωρίζουν από το περιεχόμενο σου
 1. Το παράδοξο των πολλών επιλογών

Αυτή η αρχή προτείνει ότι οι άνθρωποι τείνουν να είναι λιγότερο ικανοποιημένοι όταν έχουν πολλές επιλογές. Στο content marketing, ένα υπερβολικό περιεχόμενο μπορεί να φέρει αρνητικά αποτελέσματα παρά θετικά.

Τι σημαίνει αυτό για τους content marketers;

 • Βεβαιώσου ότι το περιεχόμενό σου είναι σαφές και συνοπτικό
 • Δώσε στον αναγνώστη σου δύο διαφορετικές επιλογές στο τέλος του περιεχομένου, για παράδειγμα, να διαβάσει κάτι παρόμοιο ή να το μοιραστεί. Απέφυγε να προσφέρεις πολλές επιλογές

 1. Αμοιβαιότητα

Η αμοιβαιότητα είναι μια πράξη αντίδρασης σε μια θετική δράση με μια άλλη θετική δράση. Μπορείς να εφαρμόσεις αυτή την ψυχολογική θεωρία δίνοντας στους πελάτες σου κάτι δωρεάν ή βοηθώντας τους να λύσουν ένα πρόβλημα τους. Η πράξη αυτή θα κάνει πιο πιθανό το ενδεχόμενο οι πελάτες αυτοί να γίνουν πιο πιστοί στην εταιρεία σου.

Μερικά παραδείγματα περιεχομένου τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μια θετική ανταπόκριση από τους πελάτες περιλαμβάνουν άρθρα, αναρτήσεις ιστολογίου, διαδικτυακά σεμινάρια και ενημερωτικά podcast.

Εάν οι πελάτες σου αισθάνονται ότι μπορούν να πάρουν κάτι ευεργετικό χωρίς να ξοδέψουν χρήματα, είναι πιο πιθανό να αγοράσουν από εσένα και να παραμείνουν πιστοί στην επιχείρησή σου.

Η χρήση της ψυχολογίας θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις καλύτερη κατανόηση του κοινού σου, να θέσεις συνειδητούς στόχους και να πραγματοποιήσεις ένα πιο επιτυχές περιεχόμενο.