Με το digital marketing να έχει γίνει η βασική προτεραιότητα για τους marketers και τα brands τους, τα έντυπα φαντάζουν σαν μια ανάμνηση από το παρελθόν. Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τις πιθανότητες ή τις δυνατότητες του τώρα και πως αυτές δίνουν ίσως καλύτερο push για πλασάρισμα στις αγορές για μια επιχείρηση.

Η έντυπη σαν ένα παραδοσιακό μέσο, αποδεδειγμένα εξακολουθεί να είναι αρκετά αποδοτική παρόλο που το shift των budgets στρέφεται προς νέα κανάλια επικοινωνίας τα τελευταία χρόνια. Το 80% των νοικοκυριών εξακολουθούν να έρχονται σε επαφή με διαφημιστικά μηνύματα μέσω έντυπης διαφήμισης, τα ίδια μηνύματα με τα οποία έρχονται σε επαφή με e-mails. Το ποσοστό αυτό δείχνει ότι η έντυπη διαφήμιση είναι ζωντανή και μπορεί να επηρεάσει θετικά την απόδοση των διαφημιζομένων. Η αλήθεια όμως είναι ότι αρκετές επιχειρήσεις εγκατέλειψαν τα έντυπα media για τα μάτια του online, ωστόσο υφίσταται η άποψη ότι ένα μείγμα ενεργειών και στα δύο κανάλια μπορεί να συνυπάρξει. Κατ’ ακρίβεια, η μίξη έντυπου και digital ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής προφέρει περισσότερο reach. Στις επόμενες γραμμές επεξηγούμε τους λόγους.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να τεστάρουμε το positioning είναι συγκρίνοντας ένα brand με τον ανταγωνισμό. Από τη στιγμή που κάποια brands απουσιάζουν από την έντυπη προβολής, άλλα επενδύουν ακόμα μεγάλα για παρουσία εκεί. Εάν ο ανταγωνισμός αγνοεί παντελώς τη δυναμική της έντυπης προβολής, είναι χρυσή ευκαιρία να αποκτήσει κάποιος ανταγωνιστικό πλεονέκτημα με το να επενδύσει εκεί.

Η έντυπη προβολής δίνει τη δυνατότητα να απευθυνθεί κάποιος μέσω της, με κοινό το οποίο κατανοεί και είναι άρτια συνδεδεμένο με αυτή. Παρόλο που αρκετοί καταναλωτές είναι πλέον πέραν του δέοντος εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, αρκετοί δεν είναι και δεν αποδέχτηκαν τη χρήση της. Είναι και μια γενεά η οποία μεγάλωσε με έντυπα διαφημιστικά μηνύματα κατά συνέπεια τείνουν να νιώθουν πιο άνετα με αυτά παρά με τα του online. Επιπλέον, η φύση στόχευσης μέσω έντυπης καμπάνιας μπορεί να βοηθήσει μια επιχείρηση να κερδίσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και αξιοπιστία με το συγκεκριμένο κοινό.

Η ουσία είναι ότι μια επιχείρηση δεν πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στο digital marketing. Οι εταιρείες οι οποίες ξοδεύουν όλο τους το marketing budget στο digital marketing χάνουν τεράστιες ευκαιρίες προώθησης της επιχείρησης τους μέσω έντυπων μέσων. Ακόμα και οι εταιρείες που οδηγούν το digital space, δεν αγνοούν τη δύναμη της έντυπης προβολής. Η Google για παράδειγμα, ως η νούμερο ένα μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο συμπεριλαμβάνει το έντυπο marketing ως μέρος της στρατηγικής της. Ακόμα και τα AdWords, που είναι καθαρά online, προωθείται μέσω έντυπων μέσων σε τακτική βάση.  Πέραν της Google, κι άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Microsoft, η Apple και το Facebook ακολουθούν τις έντυπες προβολές. Γενικά χιλιάδες digital επιχειρήσεις επενδύουν ακόμα στο έντυπο marketing. O λόγος? Επειδή ακόμα δουλεύει.

Ακόμα και οι καταναλωτές οι οποίοι μεγάλωσαν με την ανέλιξη των digital media, η επιθυμία τους για προστασία προσωπικών δεδομένων τους κάνει να αποφεύγουν online περιεχόμενο. Από την άλλη, η ευρεία επιλογή των παραδοσιακών έντυπων καναλιών όπως ταχυδρομείο, φυλλάδια, booklets κ.α. μπορούν να επικοινωνήσουν με τους καταναλωτές χωρίς να επέμβουν στο πέπλο προστασίας της προσωπικής τους ζωής.