Τόσο στην καθημερινή μας ζωή, όσο και στην επαγγελματική, σε κάποια στιγμή καλούμαστε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις. Από αυτές, κάποιες θα μας βγουν σε καλό, κάποιες άλλες όχι, μερικές ίσως να επηρεάσουν μια σειρά άλλων γεγονότων ή και άλλους ανθρώπους.

Οι άνθρωποι που έχουν συνεχώς κάτι  να απασχολεί το μυαλό τους, είναι συνηθισμένοι στο να ζυγίζουν τα πράγματα πριν πάρουν κάποια απόφαση. Μερικές φορές όμως, οι αποφάσεις τους δεν έχουν και το καλύτερο αποτέλεσμα.

Τα άτομα τα οποία είναι δραστήρια είναι αυτά που κάνουν και τα περισσότερα λάθη. Στις αρχές κυρίως. Γιατί μετά, έχουν την ανάλογη εμπειρία ή αν προτιμάς «καχυποψία» για να μην πέσουν ξανά στην ίδια παγίδα.

Και όντως, με τον καιρό θα βλέπεις τα λάθη του παρελθόντος ως ένα πραγματικό σχολείο για να γίνεις ο άνθρωπος που είσαι σήμερα.

Πώς να εκμεταλλευτείς τα λάθη σου

Πώς λοιπόν μπορείς να εκμεταλλευτείς τα λάθη που κάνεις και να γίνεσαι συνεχώς καλύτερος; Αυτό ξεκινά με την αλλαγή στον τρόπο σκέψης σου.

Ξεκινά τη στιγμή εκείνη που θα δεις πώς για κάτι που δεν πήγε σωστά, δεν φταίγανε απαραίτητα εξωτερικοί παράγοντες, αλλά ίσως κάτι που εσύ δεν έκανες σωστά. Δηλαδή εντοπίζεις και αναλαμβάνεις το μερίδιο ευθύνης που σου αναλογεί.

Εκεί είναι που κάθεσαι και σκέφτεσαι τι δεν έκανες σωστά, τι θα μπορούσες να είχες κάνει διαφορετικά, τι θα έκανες αν δεν υπήρχαν όλοι εκείνοι οι παράγοντες που κατηγορείς για ένα λάθος. Και πρόκειται για μια προσωπική υπόθεση, στην οποία συμμετέχεις εσύ και ο εαυτός σου.

Αφού αναγνωρίσεις το λάθος σου, εναπόκειται σε εσένα το πώς θα το διορθώσεις. Το πιο σημαντικό, είναι να μην ξεχάσεις το μάθημα που πήρες.

Έτσι, όταν οι ίδιες συγκυρίες επαναληφθούν, θα πρέπει να είσαι σε θέση να θυμάσαι τι συνέβη στο παρελθόν. Και έτσι, θα ξέρεις τι μπορείς εσύ να κάνεις για να βελτιώσεις τουλάχιστον το σημείο εκείνο στο οποίο φέρεις κάποια ευθύνη.  

Συμπέρασμα

Τα λάθη προκύπτουν καθημερινά και συχνά είναι απόρροια μιας προσπάθειας. Με το να έχεις τη θέληση να αναλύσεις το τι προκάλεσε ένα λάθος και το αν ήταν σωστή ή όχι η προσέγγιση που εσύ είχες, θα θέσεις τις βάσεις για να μάθεις ένα μάθημα που θα σε κάνει καλύτερο στη συνέχεια.