Εάν είσαι βαθιά εμπλεκόμενος στο κομμάτι της διαχείρισης Facebook Pages είτε άλλων είτε των δικών σου, θα έχεις προσέξει ότι το οργανικό reach εμπλέκεται σε ένα debate αναφορικά με το αν υπάρχει πλέον, σε ποιο βαθμό αποτελεί κάτι υπαρκτό, καλύτερα πληρωμένο παρά οργανικό και λίγο και διάφορες συζητήσεις στο κατά πόσο πλέον η πλατφόρμα παρέχει όντως ικανοποιητικό οργανικό reach.

Όλες οι τοποθετήσεις περί του θέματος έχουν μια βάση, όχι κατά ανάγκη η μία περισσότερο από την άλλη αλλά λίγο πολύ είναι κουβέντα του όλοι έχουν δίκαιο. Είναι γεγονός ότι το οργανικό reach έχει πέσει πολύ ωστόσο αντί να το δεχτείτε αμαχητί θα πρέπει να προσαρμοστείτε τα υφιστάμενα δεδομένα και να προσαρμόσετε τη στρατηγική σας ανάλογα. Πως το κάνουμε αυτό λοιπόν?

Να έχετε συνεχώς επίγνωση των αλλαγών στους αλγόριθμους

Το Facebook χρησιμοποιεί περίπλοκους αλγόριθμους οι οποίοι καθορίζουν το οργανικό reach των ποστ σας. Εάν έχετε τα μάτια σας ανοιχτά στις αλλαγές των αλγορίθμων τότε θα μπορείτε να ξέρετε τι ζητά η πλατφόρμα και να την τροφοδοτείτε στο έπακρο. Αραιά και πού το newsroom του Facebook ενημερώνει για επερχόμενες αλλαγές αλγορίθμων ώστε αυτοί που δίνουν την πρέπουσα σημασία, προσαρμόζουν τις στρατηγικές του έγκαιρα. Εάν ακολουθήσετε το τι ζητάει η πλατφόρμα αυτή θα σας ανταμείψει, αν όχι θα δείτε το reach σας στον πάτο. Πριν κάποια χρόνια, το Facebook ανακοίνωσε ότι θα ευνοούσε τα link ποστ με επισυναπτόμενη εικόνα αντί τα ποστ με εικόνες συνοδευόμενα με url. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα πρώτα απολάμβαναν τρεις φορές περισσότερο οργανικό reach. Στην περίπτωση που κάποιος δεν το γνώριζε, σίγουρα η απόδοση των ποστ του θα χανόταν όπως και στην περίπτωση των πλείστων εταιρειών και brands εδώ στην Κύπρο. Έχε πάντα υπόψη τα Facebook updates αναφορικά με τις αλλαγές στους αλγόριθμους ώστε να είσαι μπροστά από την εξέλιξη.

Ανέλυε τα δικά σου data

Γνωρίζεις πότε είναι η καλύτερη ώρα να ποστάρεις? Μέρα? Η αλήθεια είναι ότι αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα και το κοινό σου. Κανένα portal και κανένας ‘άγνωστος’ εμπειρογνώμονας μπορεί να σου υποδείξει την κατάλληλη ώρα και μέρα ποσταρίσματος. Την απάντηση θα την πάρεις από το Insight μέρος εκεί που όλες οι πληροφορίες σχετικά με το κοινό σου είναι μαζεμένες, συμπεριλαμβανομένου μέρες και ώρες που βρίσκεται online. Μπορείς επίσης να πειραματιστείς με τα ποστ σου ανάλογα με το ποια είχαν το μεγαλύτερο engagement, το μεγαλύτερο reach ώστε να ξέρεις όχι μόνο πότε να ποστάρεις αλλά και τι. Εκείνο που πρέπει να έχεις υπόψη είναι ότι τα δεδομένα μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου δεν είναι και μόνιμα μιας και οι online συνήθειες του κοινού σου αλλάζουν με το χρόνο. Παρακολούθησε το trend και προγραμματίσου ανάλογα. Το πότε και η συχνότητα των ποστ μπορεί να αλλάζει αλλά αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να αλλάξει είναι η συνήθεια σου να ελέγχεις τα στατιστικά σου συχνά. Θα σου γλιτώσει χρόνο σκέψης και προβληματισμού.

Μην λαμβάνεις υπόψη τα από δω και κει στατιστικά

Προτού αποδεχτείς την όποια ‘δεδομένη’ άποψη σκέψου διπλά. Εάν οι πλείστοι σου λένε ότι πρέπει να ποστάρεις κάθε μέρα είναι σωστό. Όχι φυσικά. Εάν θεωρήσουμε δεδομένο το ότι ο μέσος όρος του ποσοστού του οργανικού reach είναι περίπου 7% και ποστάρεις κάθε μέρα τότε το πλείστο κοινό σου, με βάση τον αλγόριθμο του Facebook, δεν θα δει το περιεχόμενο σου ποτέ. Ανάλογα με το τι ποστάρεις, μπορείς να το κάνεις και 10 φορές τη μέρα και πάλι περίπου το μισό κοινό σου θα σε δει. Ακόμη και να θέλουν να δουν ένα ή δύο ποστ σε μία μέρα, θα πρέπει να ποστάρεις αρκετά συχνά, περισσότερο από 2 φορές, ώστε να φτάσεις στο 50% του συνολικού reach του κοινού σου. Μια λύση είναι να φυλάξεις τα ποστ σου και να τα ποστάρεις ξανά με τον καιρό. Διασφαλίζεις με αυτόν τον τρόπο ένα δυνατό καλεντάρι από ποστ και εξασφαλίζεις να έχει περισσότερες πιθανότητες για τα ποστ σου να βρούνε το κοινό τους. Είναι φορές που νιώθεις ότι πραγματικά το ποστ σου αξίζει προβολής, γιατί να μην του δώσεις την ευκαιρία.

Έχε υπόψη σου τα τρία πιο πάνω tips και θα κοιμάσαι τις νύχτες πιο ήσυχος. Παράλληλα θα δεις τον αριθμό του reach σου να βελτιώνεται με τον καιρό.