Στο χώρο εργασίας (και όχι μόνο) ερχόμαστε συχνά σε θέση να ζητήσουμε από κάποιον να μας κάνει κάτι – οτιδήποτε.

Ακόμη και στην περίπτωση των εργοδοτών που ζητούν από τους υπαλλήλους να κάνουν μια δουλειά, αυτό ίσως να μην είναι αρκετό για να τη φέρουν εις πέρας οι τελευταίοι.

Μερικές φορές, τα «θέλω» 2 ανθρώπων δεν ακολουθούν την ίδια γραμμή, έστω κι αν βρίσκονται στον ίδιο δρόμο. Ως άνθρωποι με διαφορετική προσωπικότητα, προσέγγιση και ίσως κουλτούρα, υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις για το πώς θα γίνει μια δουλειά.

Αυτό είναι που ίσως να προκαλεί κάποιες τριβές σε ένα χώρο και όχι απαραίτητα η απροθυμία κάποιου υπάλληλου.

Βέβαια από την άλλη υπάρχουν και οι περιπτώσεις που οι υπάλληλοι δεν δείχνουν και τις καλύτερες προθέσεις όταν τους ζητηθεί να κάνουν κάτι. Κυρίως όταν είναι κάτι που δεν βρίσκεται στα καθήκοντά τους.

Τι μπορεί λοιπόν να κάνει ένας εργοδότης για να πείσει τον υπάλληλό του να κάνει ό,τι του ζητήσει και μάλιστα χωρίς κανένα παράπονο;

Για να πείσεις κάποιον, κάνε αυτό

Η απάντηση, αν και απλή, δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη: Πρέπει να τον εμπνεύσει με τέτοιο τρόπο, ώστε να τον κάνει να θέλει ο ίδιος να ολοκληρωθεί η εργασία που του ανατέθηκε.

Να τον πείσει δηλαδή με επιχειρήματα πώς αυτό με το οποίο καταπιάνεται είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή δουλειά που πρέπει να ολοκληρωθεί.

Έτσι συμπεριφέρονται οι ηγέτες

Ο άνθρωποι με ηγετικές ικανότητες χαρακτηρίζονται απ’ αυτή ακριβώς την ειδικότητα της πειθούς. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν για να πείσουν κάποιον έχουν να κάνουν με ένα μεγαλύτερο και πιο καθολικό κέρδος από κάτι εφήμερο.

Μην ξεχνάς ποτέ πως δεν πρέπει να έχεις την απαίτηση από τους υπαλλήλους να «πονούν» μια επιχείρηση με τον ίδιο τρόπο που την «πονά» ο ιδιοκτήτης. Όσοι ιδιοκτήτες το απαιτούν αυτό τουλάχιστον εθελοτυφλούν για την πλειοψηφία των υπαλλήλων τους.

Αντίθετα, ένας ιδιοκτήτης μπορεί να αποδεχτεί το γεγονός ότι οι υπάλληλοι απλώς σέβονται το περιβάλλον που βρίσκονται και να τους εμπνεύσει να δίνουν περισσότερα από όσα θα τους ζητηθούν ποτέ.

Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή απόδοση που μπορούν να έχουν χωρίς μάλιστα να υπάρχουν παράπονα ή απροθυμία.

Εμφύσησε το όραμα

Μοιράσου το όραμά σου με τρίτους και βρες τον τρόπο να τους εμπνεύσεις για κάτι πολύ μεγαλύτερο από τους ίδιους.

Μόνο όταν τους κάνεις να επιθυμούν κάτι σε βάθος θα αποδώσουν τα μέγιστα για να το πραγματοποιήσουν.