Όταν αναφερόμαστε στο Facebook και στο LinkedIn μιλάμε για δύο εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία της διαδυκτιακής τεχνολογίας παραδίδοντας εκατομμύρια πληροφορίες κάθε μέρα σε εκατομμύρια χρήστες. Μέχρι εδώ, οι διαφορές από κει και πέρα είναι αρκετές.

O executive director του LinkedIn Daniel Roth σε μια από τις τελευταίες του τοποθετήσεις σε προσφατο podcast, σχετικά με τη σύγκριση των δύο εταιρειών, ανέφερε οτι ενώ το Facebook αποφάσισε να μην εργοδοτεί πλέον ανθρώπινο δυναμικό για τα ‘Trending News’, μετά και από την επίθεση που δέχτηκε αναφορικά με την κριτική για ‘ατζέντα’ μέσω της θεματολογίας του, το LinkedIn εξακολουθεί να επενδύει στον ανθρώπινο παράγοντα ώστε η γάγραινα των ‘Fake News’ να μην είναι κάτι που θα επηρεάσει το χαρακτήρα και την κουλτούρα της πλατφόρμας. 25 εκδότες σε όλο τον κόσμο είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία και γραφή θεματολογίας η οποία προωθείται στο LinkedIn. Εν αντιθέση, το Facebook, μέσω αλγόριθμων εμφανίζει νέα τα οποία συζητούνται περισσότερο και φιλτράρονται μέσω του συστήματος, για να εμφανιστούν.

Το LinkedIn έχει εμπεδώσει κουλτούρα στην οποία η χρήστες ξέρουν πως και που να τραβήξουν γραμμές’ ανέφερε ο Roth. ‘Δεν θα δείτε ποτέ κάτω από μια πολιτική είδηση σχόλια όπως αυτά στο Facebook, τα οποία εμπεριέχουν όλων των ειδών απόψεων συμπεριλαμβανομένου και ανάρμοστου περιεχομένου. Οι ίδιοι οι χρήστες μας, φιλτράρουν από μόνοι τους το περιεχόμενο που εμφανίζεται στον τοίχο τους, διατηρώντας εκείνο το επίπεδο που επιθυμούμε και μεις να έχει το LinkedIn. Εδώ μιλάμε για business και δεν είναι κάτι που το λέμε εμείς αλλά οι ίδιοι οι χρήστες μας’. 

Υπάρχει σαφώς, η ελευθερία του λόγου στην πλατφόρμα και σίγουρα τα πολιτικά είναι κάτι το οποίο ο κόσμος θα συζητήσει, ωστόσο από διαφορετική σκοπιά και πως επηρεάζει τον κόσμο του business’. Πρόσθεσε οτι οι χρήστες θεωρούν το σαιτ σαν το γραφείο τους ενώ το Facebook ως το σπίτι τους.  Όταν γράφεις, προωθείς ή συνομιλάς στο LinkedIn, θα σε δει το αφεντικό, οι εργοδοτούμενοι, οι πελάτες, οι συνεργάτες άρα είναι πολύ λογικό ο κόσμος να είναι περισσότερο προσεχτικός με το γράφει και τι μοιράζεται’.