Το πιο σημαντικό για τα brands είναι να μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των χρηστών την ώρα που αυτοί το χρειάζονται. Το πώς πρέπει να το κάνουν είναι εξίσου σημαντικό. Εάν η επικοινωνία δεν είναι σχετική ή εντελώς άσχετη τότε οι διαρροές θα είναι αναπόφευκτες. Το πώς οι marketers μπορούν να δημιουργήσουν μια στρατηγική για να κάνουν pitch τη σχετικότητα των αναγκών των χρηστών αναλύεται στις πιο κάτω γραμμές.

Το πώς μπορεί το προϊόν μας ή υπηρεσία μας να μπει στις καρδιές και το μυαλό των χρηστών και κατ’ επέκταση καταναλωτών δίνοντας πρόσβαση στις τσέπες τους την ώρα της ανάγκης προϋποθέτει κάτι περισσότερο από την ‘απλά παρουσία’ εν ώρα ζήτησης. Προϋποθέτει το τι προσφέρουμε να είναι και χρήσιμο. Αυτό σημαίνει, να μπορεί το περιεχόμενο το οποίο γυρεύει ο χρήστης in real-time να είναι engaging και να παρέχει τις κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με το τι γυρεύει και χρειάζεται.

2

Πέραν της κλήσης για συναλλαγή, τα κινητά με το υφιστάμενο responsive στήσιμο τους παρέχουν τη δυνατότητα σε κάθε marketer να δημιουργήσει σχετικά μηνύματα επικοινωνίας για την ώρα της live έρευνας του καταναλωτή. Για παράδειγμα όταν κάποιος ψάχνει για αγορά τηλεφώνου, βρίσκεται στο σπίτι? Είναι στο δρόμο ή στο σημείο πώλησης? Είναι πρωί ή απόγευμα? Δευτέρα ή Παρασκευή? Η απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις παίζουν σημαντικό ρόλο ώστε να γίνει κατανοητή η ανάγκη του καταναλωτή ως να πρόκειται για ένα γρίφο για τον οποίο ψάχνουμε την απάντηση του. Με ποιο δημιουργικό και περιεχόμενο θα καταφέρει ο marketer να ‘αρπάξει’ τον καταναλωτή είναι σημαντικό καθώς και με ποιο τρόπο θα καταφέρει να κάνει convert τη ζήτηση σε τελική πράξη.

Με το να είναι χρήσιμο το περιεχόμενο την κατάλληλη στιγμή το χαρακτηρίζουμε σαν ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Να πάρουμε ως στατιστικό δεδομένο ότι το 51% των κινητών που ανήκουν στους καταναλωτές έχουν κάνει αγορά προϊόντος ή υπηρεσίας από μια εταιρεία ή ένα brand οι οποίες ικανοποίησαν την αναζήτηση τους μόνο και μόνο για αυτό το λόγο. 73% των καταναλωτών δηλώνουν ότι με το να ανταμώνουν με χρήσιμες πληροφορίες μέσω διαφημιστικού μηνύματος είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επιλογή ενός προϊόν ή υπηρεσίας. Μόνο 9% των χρηστών κινητών θα παραμείνουν στο διαδικτυακό τόπο ενός site ή app εάν το περιεχόμενο τους δεν ικανοποιήσει τις ανάγκες τους.

Οι ‘παρενέργειες’ με το να μην είναι χρήσιμο το περιεχόμενο όταν επικοινωνούμε με χρήστες κινητών τηλεφώνων είναι ενδεχομένως σοβαρές. Χωρίς κάποια ωφέλεια, οι χρήστες όχι μόνο θα αναπηδήσουν μακριά από μας αλλά το πιο πιθανόν να μην επιστρέψουν ποτέ ξανά. Κατά ακρίβεια το 66% των χρηστών θα προβούν σε κάποια πράξη η οποία θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα για το προϊόν ή το brand καθώς επίσης 40% δεν θα επιστρέψει στο site ή στο app ξανά και το 28% να μην προχωρήσει σε κάποια αγορά προϊόντων από αυτό στο μέλλον.

1

Πως μπορούμε να γίνουμε χρήσιμοι μέσω του περιεχόμενου μας?

Από το ‘Τι υγιεινό πρέπει να φάω?’, ‘Πόσου βαθμούς έχει η δωροκάρτα της υπεραγοράς?’ μέχρι ‘Τα καλύτερα SUV για οικογένεια με παιδιά’, οι χρήστες πλέον μέσω των κινητών επιδιώκουν να τελειώσουν την αναζήτηση τους με κάποια αγορά ακόμα και για αγορές μεγαλύτερων ποσών από τα ψώνια της βδομάδας ή ένα πουκάμισο για το γραφείο. Ο λόγος? Τα κινητά πλέον σε φέρνουν πιο κοντά από μια μακροπρόθεσμη και χρονοβόρα συναλλαγή. Το ενδιαφέρον, οι πλείστοι από εμάς περισσότερο ελκυόμαστε από brands, εταιρείες οι οποίες παρέχουν ευκολοδιάβαστο και εκπαιδευτικό περιεχόμενο το οποίο έμμεσα προωθεί υπηρεσία ή προϊόν αντί για το καθιερωμένο direct hard sales approach. Όταν το site ή το app ενός brand ή μιας εταιρείας βοηθά το χρήστη > καταναλωτή να βρει απαντήσεις στα ερωτήματα του τότε το 69% όλων αυτών, το πιο πιθανόν, να κάνουν αγορά από αυτό. Βοηθώντας να δώσουμε απαντήσεις στις απορίες της αγοράς τότε επηρεάζουμε την αντίληψη του καταναλωτή μακροπρόθεσμα.

https://www.youtube.com/watch?v=8TQC987BSiU

Xρησιμοποιώντας την Elizabeth Banks το realtor.com βοηθά πιθανούς αγοραστές σπιτιών να κάνουν το πρώτο βήμα μέσω εκπαιδευτικού περιεχομένου. Τα video στο youtube channel της realtor είναι μια σειρά από μικρά μικρά ενημερωτικά βήματα τα οποία παίρνουν ‘χέρι χέρι’ τους πιθανούς αγοραστές μέσα από τη διαδικασία αγοράς σπιτιού.  Από τις πρώτες κιόλας βδομάδες προβολής 400 χιλιάδες YouTube χρήστες ήρθαν σε επαφή με τα video clips. Εντυπωσιακό έτσι?