Πως τα ΜΚΔ αυξάνουν πρακτικά την αναγνωρισιμότητα και τις πωλήσεις της εταιρείας Mindy Boutiques?

* ΜΚΔ = Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Για να καλύψουμε αυτήν την ερώτηση συναντηθήκαμε με την κ. Ηλιάνα Χαραλάμπους, ιδιοκτήτρια και υπεύθυνη επικοινωνίας της αλυσίδας καταστημάτων γυναικείας ένδυσης Mindy σε όλη την Κύπρο. Η επιλογή αυτή, βασίστηκε στο γεγονός πως η συγκεκριμένη εταιρεία, τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί μια πολύ σημαντική, συνεπής και συστηματική παρουσία στα ΜΚΔ, και θα θέλαμε να μάθουμε πως αυτή η παρουσία μεταφράζεται σε κέρδος και όφελος για την εταιρεία.

Ποια είναι η επαγγελματική σας σχέση σας με τα ΜΚΔ και πότε ξεκίνησε?

Η εταιρεία Mindy ξεκίνησε την διαδικτυακή της προβολή στα ΜΚΔ εδώ και πολλά χρόνια, όπου μερικά χρόνια αργότερα κατασκευάσαμε και την επίσημη μας ιστοσελίδα www.mindy.com.cy. Ο αρχικός λόγος, ήταν η ύπαρξη της εταιρείας μας κάπου στο διαδίκτυο. Σίγουρα, τότε δεν γνωρίζαμε όλες τις δυναμικές και δυνατότητες του διαδικτύου και συγκεκριμένα των ΜΚΔ, έτσι η εταιρεία μας επένδυε σε τακτά χρονικά διαστήματα αρκετά χρήματα σε offline marketing ενέργειες που η αλήθεια είναι, μερικές διατηρούμε μέχρι και σήμερα.

Πόσο πιστεύετε ότι εξυπηρετούν τα ΜΚΔ την εταιρεία σας?

Χωρίς αμφιβολία τα ΜΚΔ μπήκαν για τα καλά στην ζωή μας, επηρεαζόμαστε από αυτά σε μεγάλο βαθμό, επιδρούν δραματικά στην συμπεριφορά του καταναλωτή και προσδιορίζουν αρκετές φορές την τελική αγοραστική απόφαση. Για αυτό το λόγο, η στρατηγική και το πλάνο που θα ακολουθήσουμε κάθε μήνα στα ΜΚΔ, είναι μια από τις προτεραιότητες μας στην δημιουργία του marketing plan της εταιρείας μας.

Τι χρειάζεται μια εταιρεία για να έχει  μια καλή παρουσία στα ΜΚΔ?

Σίγουρα χρειάζεται ότι χρειάζεται μια εταιρεία και εκτός των ΜΚΔ; όπως συνέπεια, επαγγελματισμό, σεβασμό προς τον πελάτη, εξαιρετικό customer service, και άλλες διάφορες τεχνικές ικανότητες που ισχύουν μόνο στο πρακτικό κομμάτι της διαδικτυακής προβολής. Καταρχήν, στην εταιρεία Mindy γνωρίζουμε πολύ καλά το προϊόν μας και προετοιμαζόμαστε για αυτό από πολύ νωρίς, πριν την έναρξη της κάθε σεζόν. Επίσης, γνωρίζουμε αρκετά καλά το αγοραστικό μας κοινό και τα ενδιαφέροντα του, όπως και την χρήση ένδυσης στην καθημερινότητα του. Αυτό εξυπηρετεί στην προβολή των προϊόντων μας στο σωστό κοινό, εξοικονομώντας αρκετά χρήματα σε “αχρείαστες” προβολές, σε κοινό που οι πιθανότητες να ενδιαφέρεται για το προϊόν μας είναι ελάχιστες.

Υπάρχουν κάποια μυστικά πίσω από την επιτυχία σας στα ΜΚΔ?

Όπως είπα και προηγουμένως, γνωρίζουμε πολύ καλά το προϊόν μας και το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε. Αναλύουμε κάθε εβδομάδα τα στοιχεία που μας δίνονται από το Τμήμα του Μάρκετινγκ, όπως πιθανές αλλαγές στα δημογραφικά του κοινού μας, περιεχόμενο και προϊόντα που είχαν μεγαλύτερη απήχηση και επιτυχία, οι ώρες στις οποίες έχουμε μεγαλύτερα αποτελέσματα και πολλά άλλα. Επίσης, “εκμεταλλευόμαστε” το μεγάλο κοινό των ΜΚΔ, που ξεπερνά τους 35000 fans σε Facebook & Instagram, χρησιμοποιούμε πολύ αποτελεσματικά την μεγάλη λίστα πελατολογίου μας, με ενημερωτικά και προωθητικά SMS Campaigns κάθε μήνα και κτίζουμε μεγάλη εμπιστοσύνη με την μέθοδο του retargeting, εννοώντας ότι γνωρίζουμε τα άτομα τα οποία έδειξαν ενδιαφέρον στα προϊόντα μας ή είναι ήδη πελάτες της εταιρείας μας και κρατάμε στενή και συχνή επαφή με αυτά.

Ποιο είναι το μέλλον και οι στόχοι της εταιρείας σας σχετικά με τα ΜΚΔ?

Το μέλλον αναμένεται ακόμη καλύτερο και πιο δημιουργικό. Στόχος της εταιρείας μας είναι μείνει κοντά και να ακολουθεί τις εξελίξεις των ΜΚΔ, καθώς όπως βλέπουμε τα τελευταία χρόνια τα πράγματα αλλάζουν κάθε εβδομάδα, αν όχι καθημερινά. Τέλος, για εμάς τα ΜΚΔ είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να έχουμε καθημερινή επικοινωνία με το κοινό μας, να το ενημερώνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα για όλες τις νέες τάσεις της μόδας, τις νέες μας παραλαβές και να δείχνουμε στον κόσμο καθημερινά τον τρόπο να προβάλει την ομορφότερη δυνατό εικόνα του στον υπόλοιπο κόσμο.