Ένα πολύ σημαντικό deal ολοκληρώθηκε την περασμένη βδομάδα και πρόκειται για την εξαγορά του επαγγελματικού κοινωνικού διχτύου LinkedIn από την Microsoft για περίπου $28 δις. Το deal αυτό εκτόξευσε την αξία των μετοχών του LinkedIn κατά 47% την ώρα που το deal έκλεισε στα $196 ανά μετοχή. Πίσω από αυτή την κίνηση της Microsoft κρύβεται ο στόχος της να αυξήσει τις πωλήσεις στο επιχειρηματικό κομμάτι μαζί με τις υπηρεσίες e-mail software χωρίς ωστόσο να αλλοιώνει αυτό που χαρακτήριζε μέχρι σήμερα το LinkedIn, όσον αφορά την τοποθέτηση του σαν κοινωνικό δίχτυο, το χαρακτήρα αλλά και την εξέλιξη του στη διαδικτυακή πλατφόρμα. Πέραν τούτου, η κίνηση αυτή θα δώσει στην Microsoft την πολυπόθητη εμπλοκή στο μεγαλύτερο επαγγελματικό κοινωνικό δίχτυο με περισσότερους από 430 εκατομμύρια χρήστες ανά το παγκόσμιο. Επιπλέον το LinkedIn θα έρθει να προστεθεί στην γκάμα προϊόντων της Microsoft δίνοντας περισσότερη αξία στο πακέτο το οποίο γνωρίζουμε ήδη μέσα από προϊόντα Office 365, Exchange και φυσικά το Outlook.
Σίγουρα όλοι μας πήραμε στο e-mail μας εκείνα τα e-mail requests μέσω των οποίων κάποιος μας έχρισε ειδικούς στο marketing, στο business structure, στην παρουσίαση, στο γράψιμο και πολλές άλλες ικανότητες ή δεξιότητες που για τις πλείστες πιθανόν οι πλείστοι να μην έχουν κυριολεκτικά ιδέα. Για αυτό το deal θα πρέπει μάλλον να στείλουμε ή καλύτερα να κάνουμε ‘endorse’τον Jeff Winer και τον Reid Hoffman για τα sales skills τους. Μετά από μια δύσκολη φάση που πέρασε το κοινωνικό δίχτυο όπου οι μετοχές του έπεσαν, προκαλώντας σαν επακόλουθο απώλειες εσόδων αλλά και μερισμάτων, οι δύο, κατάφεραν να πείσουν την Microsoft να προχωρήσει στη μεγαλύτερη εξαγορά των τελευταίων χρόνων. Την περασμένη Παρασκευή η Microsoft μετά και την απόκτηση του πακέτου μετοχών του LinkedIn ουσιαστικά έδωσε περίπου $250 για κάθε ενεργό χρήστη.
Το deal αυτό κρύβει από πίσω κάτι περισσότερο από το μέγεθος των χρημάτων που δόθηκαν. Είναι και μια ένδειξη, ένα ηχηρό μήνυμα για το που θέλει να οδηγήσει ο CEO της Microsoft, Satya Nadella, την εταιρεία. Το όραμα του είναι να δημιουργήσει και να φέρει την εταιρεία στο επόμενο επίπεδο του cloud computing business συμπεριλαμβάνοντας βεβαίως, επιτέλους! για την Microsoft πρόσβαση σε κοινωνικό δίχτυο, πέραν των άλλων προϊόντων που παρέχει ώστε να καταφέρει να πετύχει αυτό που κάνει ο ανταγωνισμός, δηλαδή να ενώσει τους internet users κάτω από μια ομπρέλα cloud products. Με βάση τα λεγόμενα του CEO της Microsoft, το μέλλον είναι το Artificial Intelligence, το mobile, το cloud και μέσω της δύναμης των κοινωνικών μέσων δικτύωσης το όραμα είναι να τα εμπεδώσει η εταιρεία όλα σε ένα.
Από την άλλη θα μπορούσε να πει κανείς ότι η εξαγορά της ΝΟΚΙΑ περιείχε το ίδιο σκεπτικό ωστόσο η αξία αυτής της αγοράς μόλις πέρσι εξαφανίστηκε. Θα διερωτηθεί κανείς ότι αυτός θα μπορούσε να είναι ένας κακός οιωνός για το παρών deal με το LinkedIn και είναι κάτι που οι άμεσα ενδιαφερόμενοι της Microsoft θα έβλεπαν όχι και με το καλύτερο μάτι αυτή τη νέα κίνηση μαμούθ της εταιρείας. Ο ίδιος ο CEO έρχεται να απαντήσει στους επενδυτές της εταιρείας λέγοντας ότι από καιρό σαν Microsoft είχανε εκφράσει το θαυμασμό για το νούμερο 1 επαγγελματικό κοινωνικό δίχτυο και ο σκοπός της εξαγοράς του πακέτου μετοχών είναι να φέρει τον τρόπο που διεκπεραιώνονται και λειτουργούν οι επαγγελματικές συναλλαγές στη νέα εποχή.
‘Η εταιρεία σκέφτηκε μια διαφορετική προσέγγιση ως πως το πώς θα απορροφηθεί το LinkedIn αλλά παράλληλα να διατηρήσει την κουλτούρα και την εικόνα του. Θα είναι πολύ πιο διαφορετική η προσέγγιση σε σχέση με οτιδήποτε άλλο παρόμοιο σύμπλεγμα του παρελθόν. Η εταιρεία μας έχει μακρά εμπειρία στο πώς να εμπεδώνει νέα projects και εξαγορές κάτω από την ομπρέλα της όπως για παράδειγμα κάναμε το 2014 όταν αγοράσαμε το Minecraft για $2.5 δις καθώς και το Power Point το 1987 για $14 εκατομμύρια’
Ο Jeff Weiner θα παραμείνει CEO ωστόσο πλέον θα είναι υπόλογος στον Nadella. Ο ίδιος χαρακτήρισε την πράξη αυτή σαν την επαναεισαγωγή του LinkedIn στους χρήστες και πλέον θεωρεί την νέα τάξη πραγμάτων σαν μια μεγάλη ευκαιρία τόσο για την ομάδα αλλά και τον κόσμο του. Μια νέα εποχή τόσο για το υφιστάμενο στάτους αλλά και για το τι μαγειρεύεται πλέον κάτω από την στρατηγική του νέου ιδιοκτήτη. Εδώ και καιρό το LinkedIn έψαχνε τρόπους να μεγαλώσει και να επεκτείνει το προϊόν του προσφέροντας στους χρήστες επιλογές αποστολής προσωπικών μηνυμάτων, mobile apps καθώς και βελτιωμένη προβολή του newsfeed στην προσπάθεια να αυξήσει το engagement.
Όπως και να χει, η εξαγορά αυτή υποσκελίζει κατά πολύ την εξαγορά του Skype το 2011 που πλήρωσε $ 8.5 δις καθώς φυσικά και αυτή της ΝΟΚΙΑ το 2013 με $ 7.2 δις το 2013. Πολύ πίσω μένει η άλλη εξαγορά του γίγαντα κοινωνικών διχτύων Facebook όταν πλήρωσε $ 19 δις το 2014 για το WhatsApp. Εκείνο που μένει είναι ότι η Microsoft κάτι ετοιμάζει. Καμία από τις κινήσεις της δεν έγινε χωρίς μακροχρόνια στρατηγική και η εκτίμηση η δική μας είναι ότι η εταιρεία προσπαθεί να χτυπήσει εκεί που αδυνατεί ο ανταγωνισμός να μεγαλώσει το μερίδιο αγοράς, τον επιχειρηματικό κόσμο και το κομμάτι του B2B.