Η συναισθηματική ωρίμανση και υγεία ενός παιδιού θεωρούνται από τα πιο σημαντικά εφόδιά τα οποία μπορεί ένας γονιός να δώσει στα παιδιά του. Καθημερινά ως γονείς αφιερώνουμε πολύ χρόνο να σκεφτόμαστε αν το παιδί μας διάβασε, έφαγε και ντύθηκε, τα οποία αναντίρρητα είναι σημαντικά, ωστόσο αγνοούμε αυτό που θα κάνει το παιδί μας πραγματικά ευτυχισμένο. Αν και η έννοια της ευτυχίας είναι υποκειμενική, ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που καταφέρνει να είναι ψυχικά ανθεκτικός, να ελέγχει τα συναισθήματά του, να τα αναγνωρίζει και να ζει ήρεμα και με ισορροπία.

Τα παραμύθια μπορούν να θεωρηθούν ένα από τα καλύτερα δώρα για ένα παιδάκι. Αν και τα παιδιά πλέον εξοικειώθηκαν με την ψηφιακή εικόνα, το παραμύθι φαίνεται πως ακόμα τα γοητεύει. Τα παραμύθια αποτελούν ύψιστης σημασίας για την συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Μέσω διαφόρων τεχνικών όπως η προβολή, η ταύτιση με τους ήρωες και η βίωση ενός εύρους συναισθημάτων τα παραμύθια μπορούν να προσφέρουν πολύ περισσότερα στα παιδιά από όσα μπορούμε να σκεφτούμε. Κάποιες από τις θετικές επιδράσεις της αφήγησης ενός παραμυθιού είναι: η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης (καλύτερη γνώση του εαυτού και των άλλων), η ενεργοποίηση της φαντασίας, της μνήμης και της προσοχής, η ανάπτυξη θετικής εικόνας του εαυτού, η βελτίωση του προφορικού λόγου και του λεξιλογίου, η ενδυνάμωση της γονεϊκής σχέσης και της επικοινωνίας γονέα-παιδιού.

Λαμβάνοντας υπόψιν τον απεριόριστο χρόνο που έχουμε τώρα με τα παιδιά μας στο σπίτι, είναι μια καλή στιγμή να βάλουμε τα βιβλία στην καθημερινή τους ρουτίνα. Έτσι, συγκεντρώσαμε ορισμένα παιδικά παραμύθια κατάλληλα για ηλικίες 4 έως 8 ετών, τα οποία μεταξύ άλλων έχουν ως κύριο στόχο την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης, την ενδυνάμωση του ψυχικού τους κόσμου, ενισχύοντας ταυτόχρονα την αισιόδοξα και τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

  1. Ανάπτυξη Συναισθηματικής Νοημοσύνης

Η συναισθηματική νοημοσύνη συνδέεται άρρητα με την ενσυναίσθηση, μια βασική αρετή για την κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων. «Οι Ατρόμητοι» είναι 4 παιδικά βιβλία τα οποία συμβάλουν στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών και σε μια καλύτερη και ολοκληρωμένη ζωή. Το κάθε ένα βιβλίο από αυτά επικεντρώνεται σε ένα συναίσθημα ή σε μια δεξιότητα: τον φόβο, την αυτοεκτίμηση, τη συνύπαρξη και τον θυμό.

Το πρώτο βιβλίο με τίτλο «Οι ατρόμητοι κάνουν το μεγάλο άλμα» είναι αφιερωμένο στο συναίσθημα του φόβου και της γενναιότητας και σκοπό έχει, μέσα από μια εντυπωσιακή δοκιμασία, την ανάπτυξη δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση των φόβων του παιδιού.

Στο δεύτερο βιβλίο, «Οι Ατρόμητοι και το κυνήγι του θησαυρού», μέσα από μια επικίνδυνη αποστολή διάσωσης, οι ήρωες του παραμυθιού ανακαλύπτουν που κρύβεται ένας μεγάλος θησαυρός με αποτέλεσμα τη βελτίωση της αυτοεκτίμησης τους, νικώντας τις ανασφάλειες τους.

Στο τρίτο βιβλίο, «Οι Ατρόμητοι και η περιπέτεια στον φάρο», μέσα από μια περιπέτεια όπου μια θύελλα απειλεί τους ήρωες του παραμυθιού, τα παιδιά μαθαίνουν την δύναμη και τη σημαντικότητα της συνεργασίας.

Στο τέταρτο βιβλίο, «Οι Ατρόμητοι και το μυστήριο του δεινόσαυρου», οι ήρωες ζουν μια περιπέτεια σε ένα μουσείο, η οποία τους προκαλεί εκνευρισμό. Το παραμύθι αυτό έχει στόχο την διαχείριση του θυμού.

Βρείτε το βιβλίο εδώ: https://www.public-cyprus.com.cy/product/oi-atromitoi-kai-to-mystirio-toy-deinosayroy/prod9220034pp

Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης

Το παραμύθι «Στη θάλασσα μια μέρα» έχει σκοπό την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης, δίνοντας το μήνυμα πως κάθε ζωή είναι πολύτιμη και της αξίζει σεβασμός.

Αλληλεγγύη

Το παραμύθι «Δώσ’ μου το χέρι σου» επικεντρώνεται στην σημασία της αλληλεγγύης.

Διαφορετικότητα

«Τα πάνω κάτω» είναι ένα παραμύθι για την ευαισθητοποίηση των παιδιών στη διαφορετικότητα.

Βρείτε το βιβλίο εδώ: https://www.maxmag.gr/book/paramythia/

Ενσυναίσθηση

«Τα παπούτσια των άλλων», αποτελεί ένα τρυφερο βιβλίο το οποίο μέσα από μια όμορφη ιστορία ενδυναμώνει την ενσυναίσθηση και την αλληλοκατανόηση. Η ήρωας του παραμυθιού μέσα από ένα πειραματισμό με διάφορα παπούτσια που βρίσκει έξω από το σπίτι της, μαθαίνει και αρχίζει να νοιώθει πώς είναι να μπαίνεις στα παπούτσια (στη θέση), του άλλου.

Βρείτε το βιβλίο εδώ: https://www.cleverbooks.gr/ta-papoytsia-ton-allon

 

Οι επιλογές παραμυθιών είναι άπειρες και ίσως αξίζει μια προσπάθεια ώστε να δώσουμε στα παιδιά μας τα εφόδια για ένα υγιές παρόν αλλά ένα πιο ευτυχισμένο μέλλον.