Σε μία μακροσκελή του ανάρτηση, ο Mr Facebook μας ενημέρωσε για ένα από τα επιτεύγματα που έθεσε σαν στόχο, τη δημιουργία του δικού του digital μπάτλερ για να τον έχει στο σπίτι του στο Σαν Φρανσίσκο. Μετά από συνολικά 100 ώρες αφοσίωσης, για τη δημιουργία του προσωπικού του digital βοηθού, ο ‘Jarvis’ έχει την ικανότητα να ελέγχει το φωτισμό του σπιτιού μέχρι και την ετοιμασία τοστ για πρόγευμα.  Όραμα του Mark Zuckerberg για το έτος που μας πέρασε ήταν να δημιουργήσει τον δικό του ηλεκτρονικό βοηθό με τεχνητή νοημοσύνη, ο οποίος μέσω voice command θα εκτελούσε λειτουργίες για τις οποίες προγραμματίστηκε. Η τελική έκδοση του κώδικα πίσω από τον Jarvis, εμπνευσμένη από το βοηθό του ήρωα των Marvel Comics Iron Man, αναμένεται να δοθεί στο ευρύτερο τεχνολογικό κοινό λίαν συντόμως.

‘Κατά κάποιον τρόπο, η πρόκληση για το συγκεκριμένο project ήταν πιο εύκολη από τι αρχικά ανέμενα’ έγραψε ο Zuckerberg στο προσωπικό του blog. ‘O άλλος μου στόχος, ο οποίος ήταν να τρέξω 500 χιλιόμετρα το 2016, μου πήρε περισσότερο χρόνο’ συνέχισε καταλήγοντας στο γεγονός ότι ο Jarvis απλά είναι συνδεδεμένος με όλες τις διάφορες συσκευές του σπιτιού και ο σκοπός του είναι να βοηθά στην καθημερινή λειτουργικότητα του.

Τι μπορεί να κάνει λοιπόν ο Jarvis?

Καταρχήν, ελέγχει όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένου το φωτισμό του σπιτιού, ακόμα και την τοστιέρα.

Παίζει μουσική ανάλογα με τη διάθεση και τις προτιμήσεις του ζευγαριού Zuckerberg.

Σκανάρει, τα πρόσωπα των επισκεπτών της οικίας, χρησιμοποιώντας το facial recognition feature του Facebook, αναγνωρίζει την ταυτότητα τους και αν είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με τους ιδιοκτήτες τότε τους ανοίγει την πόρτα καλοσωρίζοντας τους και αφού ενημερώσει ή τον Mark ή την Priscila.

H επικοινωνία του Mark με τον Jarvis γίνεται είτε μέσω chat messaging είτε μέσω φωνητικής εντολής. Συνήθως ο Mark το βρίσκει πιο βολικό αυτό να γίνετε μέσω γραπτών μηνυμάτων ώστε να μην ενοχλεί τους γύρω του αλλά και επειδή με τα γραπτά μηνύματα ελέγχει όποτε θέλει την επικοινωνία μεταξύ αυτού και του Jarvis.

Έχει προγραμματιστεί να έχει αίσθηση του χιούμορ και να ψυχαγωγεί τόσο το ζευγάρι Zuckerberg αλλά και την κόρη τους. Μαζί με την καταχώρηση φωνής στον Jarvis ο Mark έγραψε ότι όλοι αισθάνονται την παρουσία του στο σπίτι και είναι κάτι που τον κάνει πιο ανθρώπινο.

 

Αν και ο Jarvis είναι αποκλειστικά προγραμματισμένος για τις λειτουργίες του σπιτιού των Facebook family, πρόθεση του Zuckerberg είναι να δώσει των κώδικα προς τα έξω ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες αυτών που θα ήθελαν να έχουν τον δικό τους Jarvis, προσαρμοσμένο στις δικές τους ανάγκες. Ενδιαφέρον είχε η επιθυμία του Robert Downie Jr, του ηθοποιού ο οποίος ενσαρκώνει τον ήρωα Iron Man, να δώσει τη φωνή του στον Jarvis. Σε post του τον Οκτώβρη ο Zuckerberg έκανε λίγο tease τους followers του σχετικά με το ποιος θα ήταν ο κατάλληλος να δώσει τη φωνή του. Πέραν των ενδιαφέρον προτάσεων που αναρτήθηκαν στα comments αλλά και την επιθυμία αρκετών διάσημων, η φωνή η οποία πλέον ανήκει στον Jarvis, είναι αυτή του Morgan Freeman.