Ένα από τα θέματα μέτρησης των OOH media είναι η ανεπάρκεια στοιχείων απόδοσης της διαφήμισης. Η τεχνολογία όμως, από τη στιγμή που το industry μεταβάλλεται σταδιακά από το τύπωμα στο digital (όχι στην Κύπρο ακόμη) είναι λογικό να έρθει με λύσεις στο πρόβλημα αυτό.

Η Mazda λοιπόν, σε μια πρόσφατη καμπάνια χρησιμοποίησε digital οθόνη εμπορικού κέντρου στον Καναδά για τις ανάγκες της εκστρατείας του νέου MX-5 RF. Αυτό που κάνει ενδιαφέρουσα όμως την είδηση, είναι το γεγονός οτι προσαρμοσμένο λογισμικό, ενσωματωμένο μέσα στην οθόνη έδινε τη δυνατότητα στη διαφήμιση των 15 δευτερολέπτων, να μετρά κάθε φορά που ένας διερχόμενος γύριζε για να δεί το αυτοκίνητο καταμετρώντας ζωντανά με μετρητή τα ‘impressions’. Μέσα σε δύο μέρες, ο μετρητής κατέγραψε 15 χιλιάδες ‘επαφές’.

 

H οθόνη χρησιμοποιεί συγκεκριμένη τεχνολογία η οποία συνδυάζει ανίχνευση πλήθους και αναγνώριση κίνησης προσώπου. Το λογισμικό αναγνωρίζει όταν κάποιος περνά κοντά από την οθόνη και μέσα από μια σειρά διαφόρων αλγορίθμων καταγράφει πότε αυτός ο κάποιος γυρίζει το κεφάλι του προς την κάμερα που βρίσκεται κρυμμένη μέσα στην οθόνη. Για να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα το συγκεκριμένο εγχείρημα η κατασκευή χρειάστηκε συγκεκριμένο σχέδιο κατασκευής μαζί με συγκεκριμένο ενσωματωμένο υπολογιστή ο οποίος επεξεργάζεται ψηλής ευκρίνειας προβολής video ενώ παρουσιάζει ζωντανά σε πραγματικό χρόνο την καταγραφή των δεδομένων.

Αν και χρειάστηκε αρκετή δουλειά και προγραμματισμός για να στηθεί το συγκεκριμένο μέσο, ο creative director του project Ari Elkouby, ανέφερε οτι η αλληλεπίδραση είναι αρκετά απλή χωρίς να αποσπά την προσοχή των διερχομένων από το περιεχόμενο της διαφήμισης κάτι που προσδίδει ενδιαφέρον αλλά και πολύτιμα δεδομένα. Το συγκεκριμένο μέσα, σύνεχισε ο Ari, επιβάλεται να χρησιμοποιείτε με σεβασμό προς το κοινό.

Προσπαθήσαμε να διαλέξουμε ένα απλό μύνημα σε ένα τόσο busy μέρος με τόση κίνηση ώστε η κύρια ιδέα του όλου project να είναι κατευθείαν στο θέμα της, σύντομη προβολή περιεχομένου ώστε ο κόσμος να πάρει το μύνημα σωστά’.

Η συγκεκριμένη OOH καμπάνια θα τρέξει για ένα μήνα, την ίδια διάρκεια θα παίζει το video στην οθόνη και αν συνεχίσει η μέτρηση στα ίδια επίπεδα υπολογίζεται οτι περισσότερο από 150 χιλιάδες κεφάλια θα ‘γυρίσουν’.