Μια πρόσφατη εκτίμηση, έδειξε οτι περίπου 1750 δελτία τύπου δημοσιεύονται στο διαδύκτιο κάθε μέρα. Η απόδοση τους ωστόσο εξαρτάται πάνω σε παράγοντες που θα πρέπει να καθοριστούν εξαρχής. Ο ανταγωνισμός για μια θέση εκεί έξω αυξάνεται, άρα θα πρέπει οι συντάχτες ενός δελτίου τύπου να δουλέψουν ώστε να αναβαθμίσουν το περιεχόμενο του, για καλύτερο δημοσίευση αρχικά και όσο πιο μεγαλύτερη σε όγκο τοποθέτηση, σε δεύτερο στάδιο. Το πώς το τμήμα δημοσίων σχέσεων ή ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων μπορεί να καταφέρει να κερδίσει θέση και να πάρει προβολή αναλύεται στις πιο κάτω γραμμές.

 

Ο David Meerman Scott στην αναφορά του βιβλίου ‘Οι νέοι κανόνες του PR και Marketing’ των Bryan και Jeffrey Eisenberg, αναφέρει οτι η προώθηση της συγκεκριμένης έκδοσης πέτυχε με το να στέλνονται κάθε μήνα διαδυκτιακά δελτία τύπου στα media. Αν και αυτή η τακτική δεν συγκαταλεγόταν στους κανόνες προώθησης μιας έκδοσης οι ίδιοι ήθελαν μέσω όγκου δελτίων τύπου να επηρεάσουν άτομα με επιρροή παρά συντάκτες. Η τακτική αυτή είχε σκοπό να δουλέψει ανάποδα. Αντί να πιέσουν τους εκδότες και να τους πείσουν να δεχτούν να εκδοθεί το βιβλίο, στόχευσαν το κοινό που τους ενδιέφερε ώστε με τη σειρά τους αυτοί να ασκήσουν πίεση στους εκδοτικούς οίκους.
Επίσης, το σημαντικό μέσα από αυτή την ιστορία είναι οτι μερικές φορές το να διαλέγουμε παραδοσιακά κανάλια επικοινωνίας ίσως δεν είναι και η καλύτερη επιλογή. Αντί αυτού θα μπορούσε κάποιος να διαλέξει κανάλια επικοινωνίας τα οποία έχουν λιγότερο clutter, το κοινό είναι μαζεμένο εκεί και το πιο σημαντικό δημιουργείται ένα image placement το οποίο δίνει και καλύτερη διαπραγμάτευση όταν έρθει η ώρα της συναλλαγης με τους προμηθευτές.

Το ύφος της επικοινωνίας μέσω δελτίων τύπων συχνά προβλέπεται να είναι κατευθείαν στο νόημα ώστε οι πρώτες γραμμές να κεντρίζουν το ενδιαφέρον και να επεξηγούν σε δύο γραμμές το γενικό νόημα. Ποιός, τι, πότε, πού και γιατί είναι τα ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντώνται μεσα από το κείμενο συνοδευόμενα με τον κατάλληλο τίτλο. Τα πιο πάνω είναι σημεία τα οποία τα ζητάνε και οι δημοσιογράφοι ώστε το τι δημοσιεύουν να είναι στις ίδιες συχνότητες με το τι θέλουν να προωθήσουν. Ο λόγος απλός, το αναγνωστικό κοινό να διαβάζει αυτό που θέλει και του αρέσει. Με το να συνταχθεί ένα δελτίο τύπου το οποίο εμπεριέχει το κατάλληλο περιεχόμενο, θα δώσει πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Ένας τρόπος να πετύχει κάτι τέτοιο είναι να συνάσεται από μια ομάδα και στη συνέχεια να γίνεται μια προ ανάγνωση πρωτού σταλεί για δημοσίευση.

 

Όλα τα εργαλεία εκεί έξω τα οποία βοηθούν στη διαδικασία σύνταξης δελτίων τύπου θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά το μέγιστο δυνατό. Αντί να ακολουθείται η παραδοσιακή τακτική του να επισυνάψεις ένα file στο e-mail και να σταλεί θα μπορούσε κάποιος να χρησιμοποιήσει ένα cloud storage app όπως G Drive, Evernote ή Dropbox μέσω συνδέσμων οι οποίοι θα δίνουν πρόσβαση στο δελτίο τύπου και οτι αφορά αυτό. Η χρήση visuals μέσω online app θα μπορούσε να βοηθήσει να παραχθεί το κατάλληλο visual, μια φτηνή και εύκολη λύση είναι το Fotor εκτός αν υπάρχει η ανάγκη για κάτι πιο εξειδικευμένο θα μπορούσε το κομμάτι αυτό να το αναλάβει ή ένας γραφίστας ή προγραμματιστής ανάλογα με το τι χρειάζεται. Μην ξεχνάτε οτι ακόμα και οι δημοσιογράφοι/ συντάκτες προτιμούν μοναδικά και ξεχωριστά δημιουργικά ώστε να παρακινηθούν να δημοσιεύσουν το δελτίο τύπου το οποίο στο τέλος της ημέρας θα διαβαστεί και από το δικό τους κοινό.

Και κάτι τελευταίο, εάν δεν έχεται να γράψετε κάτι καλό μην στείλετε για χάρη της δημοσίευσης. Κρατήστε την ποιότητα παρά την ποσότητα. Είναι καλύτερη τακτική να στείλετε το περιεχόμνο που πρώτα θα δημοσιευθεί και μετά θα διαβαστεί παρά να στείλετε κάτι το οποιό θα περάσει στα ψιλά. Μην ξεχνάτε οτι οι καλές σχέσεις με δημοσιογράφους και τα άτομα που επηρεάζουν τη μάζα, για ένα επικοινωνιολόγο αρχίζουν πρώτα από την ποιόητα της συνεργασίας.