Μία από τις πιο σημαντικές – και ισχυρές – αρετές που μπορεί κανείς να καλλιεργήσει, είναι η έννοια της συνήθειας.

Αν και δεν πρόκειται ακριβώς για αρετή, η συνήθεια είναι μια καθημερινή πράξη που πλέον γίνεται ασυνείδητα από έναν άνθρωπο. Οι καθημερινές του πράξεις καθορίζουν τις συνήθειές του που στην τελική καθορίζουν και τις εντυπώσεις που αφήνει σε τρίτους.

Γι’ αυτό και οι συνήθειες που έχουμε ως άνθρωποι μάς καθορίζουν και την πορεία που ακολουθούμε στη ζωή.

Για παράδειγμα, κάποιος που συνηθίζει να διαλογίζεται λίγα λεπτά κάθε μέρα, έχει πιο ήρεμο και συγκεντρωμένο μυαλό από κάποιον που δεν το κάνει. Κάποιος που ξυπνά πολύ νωρίς για να κάνει γυμναστική, έχει πιο πολλή ενέργεια. Και βέβαια, κάποιος που έμαθε να τα παρατάει σε κάθε εμπόδιο, μικρό ή μεγάλο, δεν θα καταφέρει να προσπεράσει ένα.

Έλεγχε τις συνήθειές σου

Οι καθημερινές μας πράξεις μάς καθορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και αυτό είναι κάτι που μπορείς να μάθεις να χειρίζεσαι για να βελτιώσεις οτιδήποτε δεν σου αρέσει.

Υιοθετώντας μια συνήθεια που θα σε βελτιώσει σε ένα κομμάτι, μπορείς να καταφέρεις να πετύχεις τον στόχο που έθεσες.

Έστω για παράδειγμα ότι θέλεις να ξυπνάς μισή ώρα πιο νωρίς κάθε πρωί. Αν το κάνεις σε καθημερινή βάση για λίγες βδομάδες, τότε θα υιοθετήσεις τη νέα συνήθεια και θα σου βγαίνει αυθόρμητα.

Εύκολα στα λόγια, δύσκολα στην πράξη

Βέβαια, να αναπτύσσεις νέες συνήθειες δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα. Συνήθειες χρόνων δεν αλλάζουν εύκολα, όχι επειδή δεν μπορούν να αντικατασταθούν με νέες, αλλά επειδή η θέληση για αλλαγή δεν ξεπερνά τη βολικότητα.

Άλλο να θέλω να κάνω κάτι και άλλο να το προσπαθώ και μάλιστα σε καθημερινή βάση μέχρι να το υιοθετήσω.

Αυτό το στοίχημα είναι προσωπικό και κερδίζεται μόνο με την αποφασιστικότητα του εκάστοτε ατόμου. Συχνά το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η αρχή. Μετά επαφίεται στον καθένα με καθημερινή προσπάθεια να βάλει τις βάσεις για μια νέα συνήθεια.

Η δύναμη είναι κρυμμένη μέσα σου

Γιατί λοιπόν να μην εκμεταλλευτείς τη δύναμη της συνήθειας για να βελτιωθείς όπου χρειάζεσαι; Σίγουρα θέλει μεγάλη προσπάθεια, γι’ αυτό όμως και το αποτέλεσμα είναι πολύ σπουδαίο.

Είναι κάτι που δημιούργησες εσύ και ανήκει σε εσένα. Και είναι κάτι που ο καθένας μπορεί να κάνει, ως στοίχημα με τον εαυτό του.

Άλλαξέ τις συνήθειές σου για να βελτιώσεις την καθημερινότητά σου. Η δύναμη είναι κρυμμένη μέσα σου!