Όλο και περισσότερα ακούμε για τη Συναισθηματική Νοημοσύνη, αγγλιστί Emotional Intelligence (E.Ι. και ο δείκτης μέτρησής της είναι ο emotional quotient – EQ) και το πόσο σημαντική είναι στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Η Συναισθηματική Νοημοσύνη είναι ουσιαστικά η ικανότητα να νιώθεις, να αισθάνεσαι και να αναγνωρίζεις τα συναισθήματά σου, χωρίς όμως να τα αφήνεις να σε ελέγχουν. Αλλά το αντίθετο.

Ενδεχομένως να απορείς γιατί αυτού του είδους η νοημοσύνη είναι τόσο δημοφιλής και συχνά πιο διαδεδομένη από τον αντίστοιχο δείκτη νοημοσύνης (IQ).

Αυτό συμβαίνει επειδή αυτή η νοημοσύνη αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ψυχικής και πνευματικής δύναμης. Όσο πιο δυνατή είναι, τόσο πιο εύκολα μπορείς να διαχειριστείς αρνητικές ή δύσκολες και στενάχωρες καταστάσεις.

Έλεγχος συναισθημάτων

Με υψηλή EQ μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματά σου και όχι το αντίθετο. Μπορείς να βρεις τα κίνητρα που θα σε παρασύρουν να δημιουργήσεις και να βάλεις τις βάσεις για επαγγελματική επιτυχία και για προσωπική ευτυχία.

Είναι αυτή που χρειάζεται για να έχουμε σταθερές και υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις, σε κάθε τομέα της ζωής μας. Μας βοηθάει να αναγνωρίζουμε όχι μόνο τα δικά μας συναισθήματα αλλά και των γύρω μας.

Έτσι ταυτιζόμαστε μαζί τους και μπορούμε να δούμε το πρόβλημα από τη δική τους σκοπιά. Και έτσι κερδίζεται η εμπιστοσύνη και ενισχύεται ο δεσμός της φιλίας.

Στο επαγγελματικό πλαίσιο, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι εργοδότες προσλαμβάνουν κόσμο για το IQ του (πτυχία, δεξιότητες, εμπειρία), αλλά τον κρατούν για το χαρακτήρα του (EQ).

Καλλιέργησέ την!

To καλό είναι πώς η EQ μπορεί να καλλιεργηθεί. Εν αντιθέσει με το IQ που είναι σταθερό, μπορεί ο οποιοσδήποτε να επενδύσει στην καλλιέργεια των αισθημάτων του με το να «ακούει» το σώμα, τις σκέψεις, το ένστικτό του και να μάθει να επιβάλλεται στα συναισθήματά του.

Καλή λοιπόν η διαρκής επένδυση στη γνώση και στις εμπειρίες, μην αφήνεις όμως απ’ έξω και την Συναισθηματική Νοημοσύνη. Αυτή διαμορφώνει το χαρακτήρα σου και μπορεί να σου φέρει την ηρεμία αλλά και την αποφασιστικότητα που χρειάζεσαι.