Κάποιος εκεί στο network σας, κρατάει το κλειδί για εκείνη τη θέση εργασίας που ονειρεύεστε, ωστόσο θα πρέπει να κάνετε ‘θόρυβο’ και να τραβήξετε την προσοχή αν θέλετε να την πάρετε.

Το τι γίνεται συνήθως με τον λογαριασμό σας στο LinkedIn είναι ότι δεν το έχετε κάνει update εδώ και καιρό σωστά? Αν και μεγαλύτερο σε ηλικία από το Facebook, το συγκεκριμένο social network για επαγγελματίες είναι ένα σημαντικό εργαλείο στη διαχείριση του προφίλ του βιογραφικού σας με σχεδόν μισό δις χρήστες σε περίπου 200 χώρες. Κάθε δευτερόλεπτο δύο νέα μέλη εγγράφονται στη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Με το να μεγαλώνετε και να ενημερώνεται τις επαφές σας, σχετικά με την περιγραφή ή της υφιστάμενης θέσης εργασίας σας ή την ενημέρωση όσον αφορά τα προσόντα σας είναι μέρος του τι πρέπει να κάνετε ώστε σε κάποια φάση να επιδιώξετε να αιτηθείτε για τη θέση εργασίας που σας γυάλισε το μάτι. Το τι κάνει το LinkedIn είναι ότι σας δίνει τη δυνατότητα να ψάξετε ανθρώπους προτού κάνετε κάποια επαφή μαζί τους, να συνδεθείτε με networks τα οποία σας ταιριάζουν, να μάθετε νέα της αγοράς και φυσικά να επιδείξετε τα προσόντα και την εμπειρία σας. Οι πιο κάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να έχετε στημένο το προφίλ σας ώστε να φαίνεται και να είναι ελκυστικό όταν έρθει η ώρα να σας ψάξει κάποιος.

Πέρα από ένα CV. Με το να έχετε συμπληρωμένο μόνο το κομμάτι της εργασιακής εμπειρίας σας, μειώνετε τις πιθανότητες να έχετε ένα προφίλ στημένο το οποίο θα κάνει διαφορά από τους υπόλοιπους. Συμπεριλάβετε video και εικόνες και χρησιμοποιήστε τα ως portfolio για να επιδείξετε την γκάμα των project, άρθρων ή παρουσιάσεων που έχετε κάνει. Μπορείτε να μιλήσετε και εις βάθος για επιτεύγματα δικά σας στο μέρος όπου θα αναφερθείτε στα projects τα οποία εκπληρώσατε. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και αυτή η διαφοροποίηση θα σας κάνει να ξεχωρίσετε από το πλήθος. Αντί να χρησιμοποιείτε τυποποιημένες λέξεις, μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα των επαγγελματικών χαρακτηριστικών σας μέσω των features που σας προσφέρει η πλατφόρμα. Για παράδειγμα μπορείτε να ποστάρετε video ή παρουσιάσεις τα οποία θα δείξουν το βάθος της δουλειάς σας. Είναι πολύ πιο δυναμικό να δείχνετε πως και τι παρά απλά να το λέτε.

Καθορίστε τον επαγγελματικό σας προσανατολισμό. Μια σοφή συμβουλή είναι να παρουσιάσετε εμπειρία μέσα από την πλατφόρμα η οποία να είναι σχετική με αυτό που ελπίζετε να είναι ο επόμενος σας σταθμός. Για παράδειγμα, εάν είστε interior designer και θέλετε να βρεθείτε σε μεγάλη εταιρεία με corporate accounts HORECA, τότε θα πρέπει να τονίσετε τις δουλειές που κάνατε και οι οποίες συσχετίζονται με HORECA φυσικά. Προσπαθήστε να τονίσετε τις ικανότητες και τις εμπειρίες τις οποίες ένας επίδοξος εργοδότης θα ψάξει. Ψάξτε με τη σειρά σας διαφημίσεις για θέσεις εργασίας στο industry που εργάζεστε, εταιρίες που θα θέλατε να δουλέψετε ή να βρείτε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας για τις οποίες θέλετε να κάνετε αίτηση.

Επιλέξετε τις ικανότητες σας προσεχτικά. Το επόμενο βήμα είναι να γίνεται συγκεκριμένοι για τις ικανότητες σας. Ο κύκλος σας μπορεί να επιβεβαιώσει με endorsments τις ικανότητες σας, κάτι το οποίο θα δείξει μια γενική εικόνα προς τα έξω σε κάποιον που δεν σας ξέρει. Να σκέφτεστε πάντα εκτός κουτιού, εάν έχετε εμπειρία σε κάτι niche ή είστε πολύ καλοί σε συγκεκριμένα πράγματα, βεβαιωθείτε να τα συμπεριλάβετε στο προφίλ σας.

Το LinkedIn είναι ένα social network, στο οποίο το να έχετε μια φωτογραφία κάνει το προφίλ σας πιο προσωπικό βοηθώντας κόσμο να συνδεθεί μαζί σας. Αν δεν είναι η δουλειά σας μοντέλο, η φωτογραφία του προφίλ σας θα πρέπει να είναι σοβαρή, όχι πολύ συντηρητική αλλά σοβαρή. Δεν θα βάλετε φωτογραφία από την μπυραρία με τους φίλους σας σίγουρα αλλά θέλετε να δείχνετε άτομο με αυτοπεποίθηση, ικανότητες και φιλικό.

Χτίστε το network σας. To network σας είναι ιδανικά είναι αυτό που θα σας οδηγήσει στην ονειρεμένη νέα σας θέση. Στο LinkedIn δεν διαφημίζονται όλες οι θέσεις εργασίας αλλά είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για head hunting. Μαζεύοντας επαφές ταυτόχρονα πρέπει να τις εκμεταλλευτείτε. Από 50 μίνιμουμ επαφές αρχίζετε να έχετε ένα καλό προφίλ ωστόσο με το που αυξάνετε τις συνδέσεις σας αυξάνετε και την προβολή σας στο sidebar και στο search. Φίλοι, οικογένεια, συνάδελφοι είναι χρήσιμοι αλλά μην στέλνετε απλά μια κρύα πρόσκληση για σύνδεση. Κάντε το πιο προσωπικό αντί να χρησιμοποιείτε το τυποποιημένο μήνυμα πρόσκλησης του LinkedIn. Το να συνδέεστε στο LinkedIn με κόσμο είναι μία σοφή επιλογή για να διατηρήσετε σχέσεις με κόσμο που μπορεί να σας βοηθήσει στην καριέρα σας. Με το που βρεθείτε με κάποιον σε κάποιο συνέδριο π.χ. προσθέστε τον στο δίκτυο σας.

Να είστε συνεπείς. Οι πιθανότητες του να σας βρει κάποιος το προφίλ του LinkedIn μέσω αναζήτησης στο Google είναι μεγάλες. Κρατήστε συνέπεια στην online παρουσία σας. Φτιάξτε λίγο τα privacy setting σας αν γίνεται, μην αναρτάτε περιεχόμενο που δεν θέλετε να δει ο μελλοντικός σας εργοδότης. Φωτογραφία με το σκυλάκι σας είναι οκ, φωτογραφία να πίνεται βότκα shots δεν συνιστάται.

Εν αντίθεση με ένα CV, στο οποίο δεν συστήνεται να καταγράφεται πολλές πληροφορίες, το αντίθετο ισχύει με το προφίλ σας στο LinkedIn. Συμπεριλάβετε ακαδημαϊκό βιογραφικό, εθελοντικές δραστηριότητες, ικανότητες, ενδιαφέροντα, εργασιακή εμπειρία και οτιδήποτε άλλο έχετε να προσθέσετε. Συμπληρωμένα προφίλ έχουν εφτά φορές περισσότερες πιθανότητες να τα δει κάποιος και έντεκα περισσότερες όταν περιέχουν φωτογραφία. Μπορείτε να βελτιώσετε το προφίλ σας 12 φορές περισσότερο, με το να ανεβάζεται περισσότερες από μια προηγούμενη θέση εργασίας ασχέτως πόσο σχετική τη θεωρείται εσείς.

Αρκετοί εργοδότες και recruiters χρησιμοποιούν keyword searching στο LinkedIn για εντοπισμό εργαζομένων. Σκεφτείτε ποια keywords ταιριάζουν καλύτερα για να περιγράψουν τη θέση την οποία θέλετε να πάρετε και μετά συμπεριλάβετε αυτά τα keywords στο προφίλ σας, προτιμότερο στην επικεφαλίδα. Κάντε την επικεφαλίδα του προφίλ σας μία σύνοψη των εμπειριών σας και ένδειξη στο που θέλετε να ‘πάτε’. Για παράδειγμα, εάν είστε γραφίστας αντί να γράψετε Graphic Designer, ίσως είναι καλύτερα να γράψετε ‘Experienced graphic designer focussing on corporate content’.

Όταν κάνετε όλα τα πιο πάνω, ζητήστε μια δεύτερη γνώμη από κάποιο που δραστηριοποιείται στο industry που σας ενδιαφέρει. Θα σας συγυρίσει το προφίλ και θα βεβαιωθεί ότι έχετε σχετικές πληροφορίες χωρίς τυπογραφικά λάθη και άσχετα keywords. Υπάρχουν και οι επί πληρωμή υπηρεσίες που ειδικοί θα σας συντάξουν το προφίλ, κομμένο ραμμένο στα μέτρα της καριέρας που κυνηγάτε.