H σύγχρονη εργασιακή εποχή, απαιτεί από τον κάθε ένα από μας να δώσει πλήρη προσοχή και αφοσίωση τα καθήκοντα του και όλοι μας έχουμε συγκεκριμένο όραμα για το που βαδίζει η καριέρα μας. Αναπόφευκτα, ο ρόλος μας ως γονιοί γίνεται ακόμα πιο δύσκολος αφού το σωστό ισοζύγιο μεταξυ καριέρας και οικογένειας απαιτεί θυσίες. Σίγουρα κανένας από εμάς δεν μπορεί να είναι σούπερ γονιός, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί τρόποι ώστε να μπορούμε να διαχειριζόμαστε ποιοτικά το χρονο και στα δύο. Οι πιο κάτω συμβουλές θα σας δώσουν μια ιδέα πως μπορεί αυτό να επιτευχθεί ώστε να είστε πετυχημένη εργαζόμενη μητέρα ή πετυχημένος εργαζόμενος πατέρας.
Η σωστή διαχείριση χρόνου είναι το παν. Όποιο και να είναι το καθήκον, είτε εργασιακό είτε οικογενειακό, το να υπάρχει καλός προγραμματισμός δημιουργεί άπλετο χρόνο αφοσίωσης και για τα δύο. Η κακή διαχείριση του χρόνου και το στρες είναι ο χειρότερος σας εχθρός.
Το διαδύκτιο έχει κάνει τη ζωή όλων καλύτερη. Χρησιμοποιήστε το προς όφελος σας. Υπάρχουν μπόλικα apps τα οποία εξυπηρετούν το σκοπό αυτό. Μια απλή αναζήτηση στην Google θα σας παρουσιάζει οτι πιο κατάλληλο ώστε να είστε σωστοί με την καριέρα σας αλλά και τις οικογενειακές σας υποχρεώσεις. Πέραν τούτου, μην διστάσετε να ζητησετε λίγη βοήθεια. Αρκετοί ντρέπονται να τον κάνουν και είναι απόλυτα κατανοητό. Είναι όμως εντάξει να ζητάτε βοήθεια από συγγενείς και φίλους, στο κάτω κάτω γιατί τους έχουμε? Μπορούν να μαζέψουν τα παιδιά από το σχολείο ίσως και μακροπρόθεσμα χαλαρώνει τις δικές μας ευθύνες. Το να υπάρχει γαλήνη μέσα μας βοηθά και στη δουλειά. Βοηθά γίνονται οι σκέψεις σωστά υπό πίεση με αποτέλεσμα να ισοζυγίζει ο χρόνος μεταξύ δουλειάς και οικογένειας.
Μια καλή επιλογή είναι να δουλεύετε από το σπίτι. Αυτή είναι πρακτική μεγάλων εταιρειών όπως η Google. Οι Googlers έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν από το σπίτι ακόμα όταν αυτό είναι σε άλλη χώρα. Δεν μετριέται η εργασία από το σπίτι σαν άδεια αλλά σαν μια κανονική μέρα στο γραφείο. Πλέον με την χρήση του διαδικτύου, η δουλειά μπορεί να μεταφερθεί στο σπίτι ακόμα και αν είσαι στην άλλη άκρη του κόσμου. Εαν μπορείτε να βρείτε μια δουλειά η οποία δεν απαιτεί να είστε στο γραφείο τότε κυνηγήστε την ώστε να μπορείτε να είστε περισσότερο χρόνο κοντά στην οικογένεια σας.
Εάν ο εργοδότης σας είναι ανοικτός στο να έχετε ένα πιο ελεύθερο ωράριο επιδιώξτε να το ζητήσετε αφού αναφέρετε το λόγο να είστε περισσότερο κοντά στην οικογένεια σας. Εαν πάλι όχι, τότε σκεφτείτε την επιλογή να αναθέσετε τη φροντίδα των παιδιών σας στο σωστό άτομο, του οποίου η ειδικότητα και οι συστάσεις θα σας εξασφαλίσουν οτι θα βρίσκονται στα σωστά χέρια ενόσω εσείς εργάζεστε. Θα πρέπει να υπολογίσετε το κόστος αυτού. Στην Κύπρο οι τιμές είναι αρκετά ψηλές ωστόσο εαν τα οικονομικά σας, το επιτρέπουν κάντε το.
Εξίσου σημαντικό είναι να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα ρουτίνας για τα παιδιά σας, δηλαδή πρωί σχολείο, μεσημέρι ξεκούραση, απόγευμα δραστηριότητα ώστε να ξέρετε και εσείς πως να καθορίζετε το πρόγραμμα σας ανάλογα με το δικό τους. Μην πέσετε στην παγίδα όμως να θεωρήσετε ότι ο χρόνος θα πρέπει να μοιραστεί στη μέση. Εαν προσπαθήσετε να το κάνετε θα κάνετε τα πράγματα χειρότερα. Η δουλειά σας και η οικογένεια σας έχουν διαφορετικές απαιτήσεις και δεν απαιτούν αυτές τον ίδιο χρόνο.
Ένα τιπ το οποίο ακολουθώ αρκετά προσωπικά, είναι να δίνω έμφαση σε εκείνα τα μικρά διαστήματα το πρωί και το μεσημέρι. Εαν έχετε τη δυνατότητα να είστε μαζί τους πριν τη δουλειά και το μεσημέρι κάντε το. Θα νιώσετε καλύτερα και θα δυναμώσετε τους δεσμούς. Μιλάτε με τα παιδιά σας, συζητάτε μαζί τους εκείνη τη λίγη ώρα ώστε να αισθάνονται οτι του δίνετε προσοχή. Θα νιώσετε υπέροχα κατά την επιστροφή σας πίσω στο γραφείο ή την εργασία. Το πιο σημαντικό όμως είναι το διάστημα αυτό να είναι ποιοτικό. Δεν είναι αναγκαίο να είστε μαζί τους όλη την ώρα, εκείνη τη λίγη όμως κάντε την να αξίζει. Αφήστε το κινητό ή το tablet και δεν υπάρχει τίποτε ποτέ επείγον. Η δουλειά δεν τελειώνει ποτέ. Αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία και των δύο γονιών. Η διαχείριση χρόνου είναι ευθύνη και των δύο. Δεν επιβάλεται ο κάθε ένας να αναλαμβάνει τις τυποποιημένες παραδοσιακές ευθύνες, η μητέρα το καθάρισμα ο πατέρας τα σκουπίδια. Ξεκαθαρίστε μεταξύ σας ποιός κάνει τι ώστε να απογεύγονται οι παρεξηγήσεις. Εάν τα παιδιά σας είναι αυτόνομα βάλτε τα κι αυτά στο πρόγραμμα να σας βοηθούν. Δώστε τους κάποιες ευθύνες, ώστε να είναι και αυτά απασχολημένα ενόσω εσείς απουσιάζετε. Στο κάτω κάτω καλό τους κάνει κακό όχι.
Να θυμάστε πάντα, δεν μπορείτε να ικανοποιήσετε ποτέ όλους. Αυτό είναι αδύνατο. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση να είναι ικανοποιημένοι όλοι είτε είναι οικογένεια, είτε εργοδότης, είτε εσείς οι ίδιοι. Μην απογοητεύστε εαν το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Βελτιώστε το και προσπαθείστε να το κάνετε καλύτερο.
I like to question things. I love long discussions about the universe, religion, society, social norms and of course a lot of business talk. I am in the media and marketing industry the last 8 years managing clients portfolio and consulting businesses on how to perform both online and offline. Got my self a professional accreditation on Digital Marketing at Cyprus International Institute of Management, i am an MBA graduate at Cyprus Institute of Marketing, studied Marketing as one of my diplomas back in my Uni years in England, Russian speaking, English speaking, Greek speaking, married father of two crazy ones, love boxing, started snowboarding lately and i enjoy life. My advice to people is to abolish toxic disturbances away and focus on goals and dreams. My moto is: 'Save always time for your loved ones'