Η πλειοψηφία των χρηστών του διαδικτύου στην Κύπρο ψάχνει πληροφορίες σχετικά με αγαθά και υπηρεσίες.

Η Κύπρος κατέχει το ψηλότερο ποσοστό χρηστών του Facebook στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του EU Commission Digital Economy & Society Scoreboard. H διείσδυση του διαδικτύου είναι τόσο μεγάλη που η Κύπρος μπορεί να χαρακτηριστεί ως το νησί του κοινωνικού δικτύου. Περίπου το 94% των χρηστών του διαδικτύου έχουν λογαριασμό στο Facebook την ίδια ώρα που πρόσβαση στο διαδίκτυο έχουν τα ¾ του πληθυσμού της χώρας.

Από τότε που το Facebook έχει καταστεί ως ένας εύκολος και λειτουργικός χώρος για να κρατούν οι Κύπριοι επαφή με φίλους και οικογένεια, εντός και εκτός χώρας, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πλατφόρμα είναι και ένας ‘φτηνός’ τρόπος για επικοινωνία. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι περίπου όσοι Κύπριοι ζουν στην Κύπρο, άλλοι τόσοι ζουν μόνιμα στο εξωτερικό (511 χιλιάδες), σε χώρες όπως το ΗΒ, Αυστραλία, ΗΠ και Ελλάδα.

Την ίδια ώρα αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό αγοράς, ένα έντονο marketplace. H αγοραπωλησίες προϊόντων και υπηρεσιών παντός είδους (ακόμη και τρόφιμα) είναι έντονες, με τους Κύπριους χρήστες να βρίσκονται στην πέμπτη θέση σε συχνότητας χρήσης στο Facebook κάνοντας τους ένα πολύ προσοδοφόρο κοινό για τις επιχειρήσεις και τα brands τα οποία τοποθετούνται σωστά στο Facebook αλλά και σε άλλες πλατφόρμες.

Η πλειοψηφία των χρηστών του διαδικτύου στην Κύπρο ψάχνουν πληροφορίες σχετικά με αγαθά και υπηρεσίες.

Τι ψάχνουν οι Κύπριοι χρήστες;

Η πλειοψηφία των χρηστών του διαδικτύου είναι σε συνεχή αναζήτηση πληροφοριών για αγαθά και υπηρεσίες. Τι σημαίνει αυτό; Οι εταιρείες οι οποίες δεν τοποθετούνται καν ή ακόμα και αν το κάνουν, δεν το κάνουν σωστά χάνουν μερίδιο αγοράς και οι ευκαιρίες περνούν από μπροστά τους την ίδια ώρα που ανταγωνισμός το κάνει.

Σημαντική πληροφορία είναι η χρήση συσκευών για πρόσβαση στο διαδίκτυο αλλά και στα κοινωνικά μέσα. Το κινητό είναι η πιο διαδεδομένη συσκευή χρηστών διαδικτύου. Η χρήση του κινητού από το σπίτι φτάνει στο 88% σε σύγκριση με τη χρήση των φορητών υπολογιστών (69%) και των tablets (37%). Η χρήση των πιο πάνω συσκευών εκτός σπιτιού βρίσκει το κινητό πάλι με ψηλότερο ποσοστό (79%) ενώ μικρότερη χρήση σε ποσοστό διαμοιράζεται στις υπόλοιπες συσκευές.

Το κινητό είναι η πιο διαδεδομένη συσκευή χρηστών διαδικτύου.

Τι σημαίνει αυτό για τις επιχειρήσεις και τα brands;

Οι επιπτώσεις για μια επιχείρηση η οποία επιθυμεί να χτίσει προφίλ στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης είναι πολύπλευρες. Τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης πρέπει να αποτελούν σημαντικό κομμάτι του marketing mix και καλά κάνουν οι επιχειρήσεις να αναθέτουν το κομμάτι αυτό σε έμπειρους marketers ή digital agencies τα οποία θα βοηθήσουν στο να ακολουθηθεί συγκεκριμένη στρατηγική. Το μείγμα marketing ενεργειών πρέπει να είναι συνεπές, μελετημένο και δημιουργικό. Χρειάζεται ομαδική δουλειά με όλα τα τμήματα της εταιρείας να εμπλακούν ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που καθορίζει η κάθε επιχείρηση. Παραθέτουμε πιο κάτω τα πιο σημαντικά σημεία για να λάβετε σοβαρά υπόψην, στο πώς θα προσεγγίσετε την τοποθέτηση και την επικοινωνία σας τόσο στο Facebook αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο κοινωνικό μέσο δικτύωσης.

  • Δεν περιστρέφονται όλα γύρω από εσάς και το brand σας. Αντιθέτως όλα περιστρέφονται γύρω από τους χρήστες και πιθανόν πελάτες σας
  • Η κάθε πλατφόρμα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Η επικοινωνία από το λεκτικό μέχρι το visual πρέπει να προσαρμόζεται στα χαρακτηριστικά αυτής
  • You go big or you go home. Εάν η τοποθέτηση σας κρίνεται ικανοποιητική να θυμάστε ότι υπάρχουν και οι διαφημιστικές προωθήσεις. Οτιδήποτε κάνετε πρέπει να προωθείτε τόσο σε συχνότητα αλλά και σε όγκο.
  • Φροντίστε να ενημερώνεστε συχνά με τα updates. Κάθε τόσο η πλατφόρμα αλλάζει και καλό είναι να προσαρμόζετε τη στρατηγική σας πάνω σε αυτές τις αλλαγές. Τίποτα δεν μένει το ίδιο.
  • Φροντίστε να είστε κοινωνικοί. Ονομάζονται κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Δεν είναι ούτε ραδιόφωνο ούτε τηλεόραση.
  • Μην φοβάστε να δοκιμάζετε πράγματα. Trial & Error πρέπει να είναι η βίβλος σας. Ποτέ δεν ξέρετε τι δουλεύει και τι όχι. Αυτό θα σας τα πουν τα αποτελέσματα και οι χρήστες. Αν δεν δουλέψει κάτι προχωρήστε. Ο όγκος πληροφοριών που διοχετεύεται είναι τόσο μεγάλος που κανείς δεν θα θυμάται τι βάλατε πριν 3 μήνες.
  • Φροντίστε να είστε εκεί. Εάν μπει κάποιος σε ένα κατάστημα και σας ρωτήσει κάτι θα τον αγνοήσετε; To ίδιο ισχύει και εδώ
  • Προσπαθήστε να έχετε παρουσία σε όλες τις πλατφόρμες. Ακόμα και αν αυτές δεν ταιριάζουν στο προφίλ του προϊόν σας. Ποτέ δεν ξέρετε πως αλλάζουν τα δεδομένα. Πριν 5 χρόνια το Instagram στην Κύπρο ήταν ανύπαρκτο. Αυτή τη στιγμή είναι το δεύτερο σε growth χρήσης από Κύπριους, σε ηλικίες 16-45
  • Μελετάτε τα δεδομένα. Καλύτερος κριτής απόδοσης τα reports. Xωρίς αυτά βαδίζετε στα τυφλά
  • Να βάζετε στόχους. Δεν σημαίνει ότι οι στόχοι συνεπάγονται με πωλήσεις. Υπάρχουν πολλά KPI’S τα οποία καθορίζουν την απόδοση σας. Είτε αυτό είναι αύξηση engagement, followers, requests