Εάν διαχειρίζεστε περισσότερους από 10 εργαζόμενους ή είστε ο υπεύθυνος ανθρωπίνου δυναμικού είτε μιας μικρομεσαίας επιχείρησης είτε ενός μεγάλου οργανισμού, τότε σίγουρα θα έχετε βρεθεί στη θέση όπου έρχεται εκείνη η ώρα που ο συνάδελφος ή ο εργοδοτούμενος βάζει στο τραπέζι θέμα αύξησης. Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος χειρισμού, ωστόσο εαν είστε προετοιμασμένοι στο πως να χειριστείτε μια τέτοια κατάσταση τότε το πιο πιθανόν θα φανείτε δίκαιο άτομο τόσο για την εταιρεία σας αλλά και τον εργοδοτούμενο.
Για όλους τους πιθανούς λόγους, είναι μια περίεργη κατάσταση. Το γνωρίζουμε όλοι αυτό. Πρώτα από όλα, όταν εγείρεται τέτοιο θέμα πρέπει να είστε έτοιμοι να δώσετε μια απάντηση άμεσα. Αυτό θα πρέπει να γίνει έχοντας κατα νού οτι τόσο η έκφραση αλλά και η στάση του κορμιού θα πρέπει να είναι σταθερή ώστε να μην προκαλέσει να δημιουργηθούν λάθος εντυπώσεις. Αφήστε το άτομο απέναντι σας να εκφραστεί και δείξετε οτι σας ενδιαφέρει να ακούσετε τι έχει να πει. Είναι σημαντικό να καταλάβετε τι ζητά ξεκάθαρα προτού αποφασίσετε πως θα το χειριστείτε. Μπορείτε ακόμα να ενθαρρύνεται να ακούσετε περισσότερα από την πρώτη τοποθέτηση για να συλλέξετε περισσότερες πληροφορίες. Μια καλή εισήγηση είναι να αναφέρετε οτι εκτιμάτε το γεγονός του αιτήματος. Αυτό θα χαλαρώσει τα πνεύματα γνωρίζοντας οτι πάντα το να θέλει κάποιος αύξησει είναι μια διαδικασία όλο στρες. Υπάρχουν φορές που ο εργαζόμενος δεν θα μπει κατευθείαν στο ψητό για αύξηση. Είναι όμως πιθανόν να δώσει τέτοια εντύπωση μέσα από τη σκληρή του δουλειά και αφοσίωση. Εάν είστε υπεύθυνος ανθρωπίνου δυναμικού η ο εργοδότης θα πρέπει να διακρίνεται τέτοια συμπεριφορά ώστε να γνωρίζετε εκ των προτέρων οτι θέμα αύξησης μισθού πιθανόν να έρχεται προς το μέρος σας.
Αφού λοιπόν μπει στο τραπέζι το θέμα αυτό και έχετε ήδη ανταλλάξει προτάσεις και απόψεις είναι ώρα να αξιολογήσετε την κατάσταση και να αναλογιστείτε εάν είναι ένα λογικό αίτημα ή όχι. Ο τρόπος προσέγγισης προς εσάς θα σας δείξει εάν το άτομο αυτό αξίζει και αν υπάρχει κάποια λογική πίσω από την επιθυμία του. Εάν δη σας έχει αποδείξει οτι η απόδοση του είναι σε ψηλά επίπεδα για αρκετό χρονικό διάστημα τότε μια από τις επιλογές θα μπορούσε να ήταν κάποιο bonus ή επιπλέον άδεια. Καλό θα ήταν επίσης να αξιολογήσετε το θέμα με κάποιο σύμβουλο ή συνάδελφο ο οποίος έχει βάση για λόγο σε τέτοια θέματα. Ίσως η στιγμή να μην είναι κατάλληλη και ίσως εσείς να μην μπορείτε ή να έχετε τη γνώση πως να χειριστείτε το θέμα. Εάν όμως είναι, θα πρέπει να δείξετε οτι είστε με το μέρος του και θα κάνετε οτι χρειαστεί για να μείνει ικανοποιημένος. Αυτό είναι περισσότερο σημαντικό όταν εχετε απέναντι σας ένα άτομο σημαντικό για την εταιρεία και φυσικά για αρκετό διάστημα. Θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη μια τέτοια περίπτωση επειδή το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να οδηγηθείτε σε μη επιθυμητές καταλήξεις. Μπορεί και να χάσετε αυτό το άτομο και το κόστος να είναι πολύ περισσότερο από το να το ικανοποιήσετε.
Στην περίπτωση που δώσετε την πολυπόθητη αύξηση, τότε θα πρέπει να είστε προσεχτικοί πως τα το επικοινωνήσετε στον υπόλοιπο κόσμο. Μην δώσετε την εντύπωση οτι απλά αυτή ζητήθηκε και σεις τη δώσατε. Αντιθέτως, επικοινωνήστε με το να αναφέρετε οτι το αίτημα αξιολογήθηκε, συζητήθηκε και η απόφαση ήταν συλλογικοί από όλους τους εμπλεκόμενους. Από την άλλη, εαν η αύξηση δεν δόθηκε ποτέ τότε καλύτερα να είστε ίσοι και ειλικρινής, έχοντας υπόψη οτι είναι μια τακτική επικοινωνίας εσωτερικών δημοσίων σχέσεων. Ενημερώστε οτι η αίτηση μελετήθηκε και δόθηκε η κατάλληλη προσέγγιση στο θέμα εξηγώντας οτι η διεύθυνση θεωρεί οτι θέμα αύξησης δεν είναι θέμα επί του παρόντος. Αποφύγετε να δώσετε λόγους όπως κακή απόδοση του εργοδοτουμένου ή οτιδήποτε σχετικό.
Μετά από αυτό το στάδιο, ακολουθεί το δυσκολότερο, δηλαδή η επόμενη μέρα. Η απόρριψη μπορεί να διαχειριστεί λάθος από τον εργοδοτούμενο ή συνάδελφο σας. Σαν ηγέτης όμως θα πρέπει να ξέρετε πως να διαχειρίζεστε τέτοιες απογοητεύσεις συχνά. Μην ξεχνάτε να δείξετε πόσο εκτιμάτε τη συμβολή του στα της εταιρείας. Από την άλλη εαν δώσετε αύξηση τότε ενθαρύνετε το να ανεβάσει στροφές και να αναλάβει περισσότερες ευθύνες. Πίσω σε ένα αρνητικό σενάριο για αυτό, βοηθήστε να προχωρήσει η επόμενη μέρα στα ίδια επίπεδα ίσως με κάποιο στόχο για κάποια χρονική περίοδο. Μην πέσετε στην παγίδα να δώσετε αφρούγιες υποσχέσεις ωστόσο έχετε τα μάτια σας ανοιχτά ώστε να δείτε αν όντως αξίζει να αναθεωρίσετε ξανά σε κάποια φάση.