Εάν οι διαπραγματεύσεις πάνε καλά, το Google Scholar θα είναι η πρώτη υπηρεσία αναζήτησης του τεχνολογικού γίγαντα, που θα επανέλθει στην μεγαλύτερη αγορά διαδυκτίου στον κόσμο.

Οι συζητήσεις με το Πεκίνο, αναφορικά με την επιστροφή της Google στην κινέζικη αγορά, είναι σε εξέλιξη και το κυρίως θέμα αυτών είναι υπό ποιούς όρους θα γίνει εφικτή η επαναλειτουργία  της μηχανής αναζήτησης. Το Google Scholar, η μηχανή αναζήτησης ακαδημαικού περιεχομένου, είναι η πρώτη υπηρεσία και η οποία βρίσκεται ψηλά στη λίστα του Πεκίνου, που θα λειτουργήσει πρώτη, με σκοπό σε μεταγενέστερο στάδιο να ανοίξει και πάλι διάδρομος πλήρης επιστροφής όλων των δραστηριοτήτων της Google. Ο τομέας της εκπαίδευσης θα είναι ο πρώτος που θα κάνει την πρώτη επαφή και κυρίως μέλημα της Κίνας είναι η πρόοδος στον τομέα της εκπαίδευσης με ιδιαίτερο βάρος στην επιστήμη και την κουλτούρα αντί ροή ειδήσεων, πληροφορίες και πολιτικό περιεχόμενο.

Μετά και την απόφαση του Πεκίνου, το 2010, να αποσυνδέσει τη μηχανή αναζήτησης της Google από την Κίνα, ο τεχνολογικός γίγαντας δεν σταμάτησε ποτέ να αναζητά την πόρτα εισόδου για να επανέλθει πίσω στην μεγαλύτερη αγορά διαδυκτίου στον κόσμο. Με 721 εκατομμύρια χρήστες σήμερα και με αυξανόμενη τάση για περισσότερους, η αγορά της Κίνας είναι για την Google χρυσωρυχείο. Το 2015, ο επικεφαλής του board της Alphabet, Eric Schmidt, δήλωσε κατά τη διάρκεια τεχνολογικού συνεδρίου στο Πεκίνο οτι η Google ήταν από την πρώτη μέρα της αποπομπής της από την Κίνα, σε συνεχή επαφή με το Πεκίνο με σκοπό να μπορέσει μόλις βρεθεί η ευκαιρία να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ολόκληρου του διαδυκτιακού κόσμου της Κίνας ξανά.

H Alphabet είναι σύμπλεγμα εταιρειών, εκ των οποίων μια είναι και η Google.

 

Για την Κίνα, η βασική αρχή είναι οτι οποιοσδήποτε δραστηριοποιείται επιχειρηματικά, εντός εδάφους της θα πρέπει να το κάνει σεβόμενος την κινέζικη νομοθεσία και το λαό. Για την Google αυτό ήταν πάντα οξύμωρο από τη στιγμή που αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι η εικόνα της ως μια δίκαια και ανοικτή πλατφόρμα σε αντίθεση με το τι γίνεται ουσιαστικά στην Κίνα με τον απόλυτο έλεγχο του κράτους στις λειτουργίες διαδυκτιακών εταιρειών. Κάποιες βασικές παραμέτροι της επερχόμενης συμφωνίας θα πρέπει να είναι στη βάση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων, της εικόνας αλλά και της φιλοσοφίας τόσο της χώρας αλλά και της Google.