Στο χώρο εργασίας σου, θέλεις σίγουρα να ξεχωρίζεις. Είτε με τις δεξιότητες σου, είτε με τις γνώσεις σου, είναι σημαντικό να έχεις μία σφαιρική άποψη γύρω από το αντικείμενό σου.

Γι’ αυτό και συνίσταται να γνωρίζεις ένα περίπου όλες – ή αρκετές – από τις παράμετρους που εφαρμόζονται για να βγει σωστά το κομμάτι της δουλειάς σου.

Αυτό ωστόσο είναι η μισή αλήθεια. Γιατί είναι μεν σημαντικό να ξέρεις πώς δουλεύουν συγκεκριμένα τμήματα, ώστε να γνωρίζεις και τις απαιτήσεις που θα έχεις απ’ αυτά, αλλά μέχρι έως ενός ορίου.

Η άλλη μισή αλήθεια λέει πώς δεν χρειάζεται να γνωρίζεις το τεχνικό κομμάτι των υπολοίπων τμημάτων. Κι αυτό γιατί μπορεί να είναι σημαντικό για να βγει η δουλειά σου, αλλά δεν αποτελεί τη δουλειά σου καθ’ αυτή.

Και κάτι που δεν αποτελεί τη δουλειά σου, μόνο άγοχς μπορεί να σου δημιουργεί, καθώς δεν το γνωρίζεις σε βάθος.

Η σημασία της ομάδας

Σε μια επιχείρηση είναι σημαντικό να υπάρχει ομάδα, όπου θα είναι διακριτές οι δεξιότητες και οι αρμοδιότητες που πρέπει να έχουν τα μέλη της.

Π.χ., κάποιος που είναι ιδιαίτερα καλός στη δημιουργία ιστοσελίδων, σίγουρα θα βοηθήσει το έργο του αν ξέρει 2 πράγματα πάνω στη δημιουργία γραφικών. Όχι όμως και να κατασκευάζει τέτοια. Αυτή είναι δουλειά και αρμοδιότητα του γραφίστα.

Με την ομάδα, μπορεί να γίνεται ανταλλαγή απόψεων και να εκφέρει ο καθένας τη γνώμη του όσον αφορά το κομμάτι του.

Γίνε expert σε ένα κομμάτι

Κάποιος που είναι ειδικός σε ένα κομμάτι, μπορεί πιο εύκολα να εμβαθύνει και να δημιουργήσει κάτι πολύ καλύτερα παρά αν ξέρει λίγο απ’ όλα. Γι’ αυτό και συνίσταται να βρεις το δυνατό σου σημείο και να επενδύσεις πάνω του.

Μη ξεχνάς πως οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν σε θέματα που δεν θα χρειαστεί να εφαρμόζουν. Γίνονται experts στο δικό τους κομμάτι και εμπιστεύονται τους συνεργάτες τους στα υπόλοιπα.

Επομένως, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για πράγματα που δεν γνωρίζεις, ούτε να προσπαθήσεις να τα μάθεις. Επένδυσε στα δυνατά σου σημεία και εμπιστέψου την ομάδα σου για τα υπόλοιπα.