Στο πρόσφατο ταξίδι μου Νέα Υόρκη είχα την παρέα του πολύ καλού μου φίλου και κουμπάρου ο οποίος είναι ένας εξαίρετος μουσικός και καθηγητής μουσικής. Η κουβέντα μας άρχισε στα δρομάκια του hipsteρικού Williamsburg εκεί που η μουσικές σκηνές, οι εμπνεύσεις στο πως να στήσεις το δικό σου image στο κομμάτι του μουσικού marketing είναι τόσες πολλές που δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις και που να τελειώσεις. Η κουβέντα μας αναπτύχθηκε γύρω από το κομμάτι στου πως να δημιουργήσεις ένα personal branding στο διαδύκτιο και η συζήτηση κατέληξε στο ποια είναι η διαφορά του να διατηρείς ένα προσωπικό Facebook profile από ένα Facebook page.

Προτού πάμε στην γενική ανάλυση των διαφορών, απλά να πούμε ωμά ότι εάν χρησιμοποιείς το profile σου για να επικοινωνήσεις περιεχόμενο με σκοπό το κέρδος το Facebook έχει τη δικαιοδοσία να διαγράψει το προφίλ σου. Ωστόσο χρειάζεσαι ένα Facebook profile για να δημιουργήσεις ένα Facebook page ή να μετατρέψεις το υφιστάμενο σου profile σε page.

Όσο λοιπόν καθυστερείς να το κάνεις τόσο καθυστερείς στο να επικοινωνήσεις με το ευρύτερο κοινό σου. Μην ξεχνάς επίσης ότι υπάρχει και ο ανταγωνισμός. Τα Facebook pages είναι κατά πολύ πιο αποδοτικά από τα profiles, αυτό είναι δεδομένο και γεγονός no questions asked. Το Facebook ευνοεί και προωθεί τέτοια pages τα οποία αναφέρονται σε celebrities, πολιτικούς, καλλιτέχνες και γενικά δημόσια πρόσωπα στο να συνδεθούν και να επικοινωνήσουν με το κοινό τους. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Το πιο σημαντικό είναι ότι ένα page σου δίνει τη δυνατότητα να μετράς και να αναλύεις την απόδοση του.

Πέραν τούτου, ένα προσωπικό προφίλ δεν είναι για εμπορική εκμετάλλευση και η χρήση του είναι αυστηρά για προσωπική χρήση και σύνδεση με φίλους, γνωστούς/ αγνώστους και οικογένεια. Επίσης πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν μπορείς να έχεις περισσότερους από 5000 διαδυκτιακούς φίλους αν και μπορεί να σε ακολουθήσει απεριόριστος αριθμός χρηστών. Από την άλλη το Facebook Page έχει τη δυνατότητα να προωθήσει μια επιχείρηση, ένα brand ή ένα πρόσωπο. Τα profiles είναι ιδανικά για το privacy σου και την επικοινωνία με τους ‘φίλους’ σου, τους ‘πραγματικούς’ σου φίλους. Εάν όμως θέλεις να εκμεταλλευτείς τον εαυτό σου εμπορικά, το page σου προσφέρει μια σειρά λειτουργιών που τα profiles δεν. Τα πιο σημαντικά είναι τα εξής:

-Απεριόριστο αριθμό followers και page likes

-Μπορείς να κερδίσεις κοινό μέσω παρακολούθησης άλλων pages αλλά και pages που πιθανόν να σου αρέσουν

-Έχεις πρόσβαση σε data τα οποία σε ενημερώνουν για την απόδοση του page σου

-Μπορείς να διαχειριστείς το engagement του κοινού σου, των μηνυμάτων αλλά και να προγραμματίσεις posts

-Μπορείς να ‘διορίσεις’ κι άλλα άτομα στη διαχείριση του page που θα σε βοηθήσουν στο κομμάτι της λειτουργίας, ειδικά στην περίπτωση που αυξηθεί κατά πολύ το κοινό σου

-Μπορείς να κάνεις tag άλλα pages σε posts και φωτογραφίες καθώς και followers σου

-Έχεις τη δυνατότητα να ελέγχεις τα ποσταρίσματα, σχόλια και γενικά τη δραστηριότητα του κοινού που σε ακολουθεί

-Μπορείς να προωθήσεις περιεχόμενο σου σε πολύ περισσότερο και στοχευμένο κοινό μέσω πληρωμένης προβολής με ποσό που εσύ καθορίζεις

Τo Facebook σου δίνει τη δυνατότητα μέσω δύο mobile apps να εκμεταλλευτείς πλήρως τα πλεονεκτήματα του page σου. Το Facebook Pages Manager, με το οποίο μπορείς να ελέγχεις μέχρι και 50 pages είτε από το κινητό σου είτε από το tablet σου και το Facebook Mentions app το οποίο σε βοηθά να ανακαλύψεις και να ενταχθείς σε συζητήσεις οι οποίες είναι trending στην πλατφόρμα. Το πιο καλό feature των Mentions είναι ότι μπορείς να στήσεις Q & As με τους fans σου, κατευθείαν από τη συσκευή του κινητού σου.

Εν κατακλείδι, με όλα αυτά είναι καιρός να μετατρέψεις το προφίλ σου ή να δημιουργήσεις ένα Facebook page. Απλά να θυμάσαι ότι στην περίπτωση που μετατρέψεις το προφίλ σου σε page αυτό δεν θα υπάρχει πλέον σαν προσωπικό προφίλ. Αν θέλεις να διατηρήσεις ένα τότε θα πρέπει να κάνεις καινούργιο. Για όσους όμως έχουν ήδη αρκετούς ‘φίλους’ η καλύτερη επιλογή είναι να μετατρέψουν το υφιστάμενο για να μην χαθεί το υφιστάμενο κοινό. Μόλις προχωρήσεις στην μετατροπή το Facebook θα μεταφέρει τη φωτογραφία του προφίλ σου, θα προσθέσει φίλους και followers σου στα page likes, το username σου θα είναι το username του page και το όνομα του (αυτό μπορείς να το αλλάξεις φυσικά). Προτού προχωρήσεις, να θυμάσαι να φυλάξεις ότι υλικό και πληροφορίες έχεις στο προσωπικό σου προφίλ μιας και το Facebook δεν θα μεταφέρει τίποτα στο page. Καλή αρχή λοιπόν, τα λέμε στα insights.