Πως μεταβάλλονται οι οργανικές (απλήρωτες) προβολές στα ΜΚΔ?

Οι οργανικές προβολές σχετίζονται με το πόσα άτομα θα δουν την ανάρτηση ενός Facebook Business Page δωρεάν, χωρίς οικονομικό κόστος.

Ο αριθμός προβολών μιας ανάρτησης από ένα Facebook Business Page, κυμαίνεται γύρω στο 6-15% του ποσοστού των Facebook Page Likes. Για παράδειγμα, αν μία σελίδα έχει 10000 Likes, η κάθε της ανάρτησης αναμένεται να πάρει από 600 μέχρι 1500 προβολές. Αυτό δεν ισχύει πάντα και οι λόγοι αναφέρονται πιο κάτω.

“Κάποιες φορές η προβολή των αναρτήσεων μου είναι στα ύψη, κάποιες άλλες ούτε που υπάρχει… γιατί?”

Γιατί οι οργανικές προβολές μειώνονται?

Ο πρώτος λόγος είναι ότι το ποσοστό των πληροφοριών που ανεβαίνουν στο Facebook, είναι πολλές φορές πολύ μεγαλύτερο από την αύξηση στον αριθμό των διαδικτυακών χρηστών. Αυτό συμβαίνει γιατί ο αριθμός των  smart phones μεγαλώνει, οι χρήστες εξοικειώνονται περισσότερο με την έκφραση διαφόρων απόψεων και κοινοποιήσεων στα ΜΚΔ, και άλλα. Στην τελική, “Ένας τοίχος πόσα να χωρέσει” ήταν η φράση που ακούσαμε πολύ σωστά πρόσφατα. Ως αποτέλεσμα, ο ανταγωνισμός για το καλύτερο περιεχόμενο είναι μεγάλος.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο αλγόριθμος του Facebook επιλέγει σοφά το περιεχόμενο που προβάλει στον κάθε χρήστη, ανάλογα με την περιοχή και τα ενδιαφέροντα του. Από τις 1500+ ιστορίες που είναι υποψήφιες για να εμφανιστούν στον τοίχο του, μόνο 300 επιλέγονται προς προβολή. Τα κριτήρια της επιλογής αυτής είναι πάρα πολλά και τα τελευταία χρόνια, το Facebook έχει βελτιώσει κατά πολύ την ποιότητα του περιεχομένου και έχει ξεκαθαρίσει αρκετά spam messages από το News Feed.

Content is not displayed in real time!

Το Facebook, αντίθετα με άλλες πλατφόρμες, δεν προβάλει το περιεχόμενο σε πραγματικό χρόνο, αλλά επιλέγει να μας δείξει τις καλύτερες αναρτήσεις με βάση τα μέχρι στιγμής ενδιαφέροντα μας. Δοκιμάστε να επιλέξετε την επιλογή “Most Recent” στο News Feed σας για να δείτε την διαφορά. Never again!

Τι προτείνουμε?

Πριν από κάθε μας ανάρτηση καλό είναι να σκεφτούμε το όφελος του αναγνώστη γιατί αυτός θα μας τιμήσει με την εμπλοκή του, και σε συνέχεια με τις αυξημένες προβολές. Τις πλείστες των περιπτώσεων, εμείς οι ίδιοι, επιλέγουμε να δούμε μία ανάρτηση με περιεχόμενο που έχει όφελο σε μας, είτε εκπαιδευτικό είτε διασκεδαστικό, κάτι που θα μας εμπλουτίσει με γνώσεις ή θα μας κάνει να χαμογελάσουμε. Έτσι αυτό προτείνουμε και σε εσάς. Δώστε αξία στο κοινό σας με καλό και ποιοτικό περιεχόμενο.

Γράφει ο Παναγιώτης Σάκκη
Senior Digital Marketer
panayiotis-sakki