Αυτοί που έλεγαν πριν δύο περίπου χρόνια ότι ο γίγαντας των κοινωνικών δικτύων θα πεθαίνει σταδιακά τότε ή δεν ξέρουν περί του θέματος αρκετά ή αγνοούν το πώς ο άρχοντας των κοινωνικών δικτύων δεν είναι μόνο το νούμερο ένα κοινωνικό δίκτυο αλλά και ο μεγάλος ανταγωνιστής της Google. Το Facebook οραματίζεται να αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες ενώνονται μεταξύ αλλά και να δημιουργήσει καινούργια business opportunities για όλους.

Μια νέα εφαρμογή την οποία σίγουρα θα έχετε προσέξει είναι η τοποθέτηση των SMS μας στο  Facebook messenger καθώς και η επιλογή να στέλνει κάποιος απευθείας μηνύματα, σε όλες τις πλατφόρμες, από αυτό. Το Facebook έχει βαλθεί να σκοτώσει πολύ σύντομα τον παραδοσιακό τρόπο αποστολής μηνυμάτων από το κινητό και είμαστε μάρτυρες της αρχής. Προς το παρών μόνο οι Android χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν τη νέα εφαρμογή ώστε ο τρόπος επικοινωνίας με την οικογένεια, τους φίλους και με όλες τις προσωπικές επαφές του τηλεφώνου να γίνονται όλες μέσω του messenger. Μπορεί ο κάθε χρήστης να θέσει ως default αυτή τη λειτουργία καθιστώντας το messenger ως ενιαία πλατφόρμα επικοινωνίας προς όλους τους παροχής. Κακά νέα μάλλον για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

facebook sms 2

‘Δίνουμε την ευκαιρία στον κόσμο να χρησιμοποιεί τη λειτουργία αποστολής SMS, μόνο για τους Android χρήστες προς το παρών, για να επικοινωνούν με την οικογένεια και τους φίλους τους οι οποίοι βρίσκονται στις επαφές του τηλεφώνου’ γράφει μέσω του blog του o David Marcus, αντιπρόεδρος των προϊόντων messaging του Facebook. ‘Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν οι χρήστες την επιλογή να στείλουν ή να δεχτούν SMS μηνύματα απευθείας στο messenger chat χωρίς να χρειάζεται να φεύγουν από την εφαρμογή’

Το 2012 οι Android χρήστες μπορούσαν να στείλουν SMS μηνύματα μέσω της εφαρμογής του messenger αλλά η συγκεκριμένη λειτουργία μπήκε στο περιθώριο λόγω της χαμηλής χρήσης. Η ιδέα μπήκε ξανά στο τραπέζι το Φεβρουάριο του 2016 όταν το messenger άρχισε πειραματικά το εγχείρημα, με το νέο look του messenger, έτσι το όλο project παίρνει ακόμα μια ευκαιρία. Οι χρήστες μπορούν να δούνε και να απαντήσουν σε SMS συζητήσεις οι οποίες εμφανίζονται με μοβ και σε συζητήσεις του messenger οι οποίες εμφανίζονται με μπλε.

facebook sms

Οι χρήστες Android το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να ανοίξουν το messenger, να πάνε στα settings, να επιλέξουν SMS από την λίστα και απλά να ενεργοποιήσουν την επιλογή Default SMS app. Όταν γίνει αυτό θα μπορούν να στείλουν SMS μηνύματα, εικόνες, video και ηχογραφημένα μηνύματα όπως έκαναν και προηγουμένως. Θα μπορούν ταυτόχρονα να στείλουν όλα αυτά τα stickers, emojis καθώς και να μοιράζονται την τοποθεσία τους με φίλους και γνωστούς ανά πάσα στιγμή. Για να μπορέσει κάποιος να στείλει GIFs, χρήματα ή να ενεργοποιήσει video συνομιλία θα πρέπει να το κάνει μέσω του messenger.

Αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη εφαρμογή ιδανική, αν και είναι διαθέσιμη μόνο για χρήστες Android, είναι το γεγονός ότι η αποστολή μηνυμάτων μπορεί να γίνει προς όλες τις πλατφόρμες επικοινωνίας SMS. Αν και αρκετοί χρήστες ήδη σκέφτονται κατά πόσο θα συγχρόνιζαν τις πιο προσωπικές συζητήσεις του τηλεφώνου τους σε εφαρμογή κοινωνικού δικτύου, το Facebook διαβεβαιώνει ότι κανένα περιεχόμενο το οποίο προέρχεται από την εφαρμογή των SMS δεν μένει στα αρχεία του. Και όπως όλα τα κανονικά SMS θα γίνονται κανονικά οι χρεώσεις εν αντιθέσει με το περιεχόμενο των messenger μηνυμάτων το οποίο απλά θα καταναλώνει data. Εκείνο που βλέπουμε είναι το στόχο του Facebook να κερδίσει αποκλειστικότητες όσον αφορά το χρόνο που ο κάθε χρήστης ξοδεύει στην πλατφόρμα του ώστε το δικό του περιεχόμενο να αποκτήσει τόσο περισσότερο value αλλά και το engagement των χρηστών να αυξηθεί. Πληροφοριακά, σχεδόν 1 δις ανθρώπων χρησιμοποιούν κάθε μήνα το messenger με πάνω από 1 δις μηνύματα να φεύγουν μεταξύ χρηστών αλλά και  επαγγελματικών σελίδων .