Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ανακοίνωση στις 31/01/2017 από την μεγαλύτερη διαδικτυακή πλατφόρμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι διαγωνισμοί Like & Share, ίσως να φτάσουν στο τέλος τους.Καταρχήν, αν δεν το γνωρίζατε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τους κανονισμούς της πλατφόρμας, οι διαγωνισμοί αυτού του στιλ απαγορεύονται και είναι ενάντια στην διαχείριση των προσωπικών δεδομένων του κάθε χρήστη.

Παρόλα αυτά, βλέπουμε πολύ συχνά τέτοιου είδους διαγωνισμούς, τους οποίους προσωπικά δεν υποστηρίζω σε καμία περίπτωση και οι λόγοι είναι διάφοροι. Ανεξάρτητα με τα προσωπικά μου πιστεύω, η πλατφόρμα προχώρησε σε άλλη μια αλλαγή του αλογόριθμου το οποίο θα εντοπίζει πλέον τις αντιδράσεις πίσω από αυτούς τους διαγωνισμούς, με το Identify Authentic Content Signal.

Τα κριτήρια ενός καλού περιεχομένου σε μία ανάρτηση είναι τα εμφανής όπως όταν κάποιος μας κάνει Like, Share & Comment. Είναι και πολλά άλλα που δεν βλέπουμε και σχετίζονται με την εμπλοκή του κοινού στις διάφορες αναρτήσεις (όπως clicks, και άλλα). Το νέο αυτό feature της πλατφόρμας, χρησιμοποιεί τις αντιδράσεις του κοινού στις τρεις προαναφερόμενες αντιδράσεις, φτιάχνει ένα μοντέλο για την κάθε σελίδα και εκπαιδεύει αυτό το μοντέλο να επιβεβαιώνει ότι το περιεχόμενο είναι αυθεντικό ή όχι.

Για παράδειγμα, αν μια σελίδα αναρτήσει ένα διαγωνισμό Like & Share με κίνητρο ένα μεγάλο δώρο, λογικό είναι να έχει τεράστια εμπλοκή (engagement). Αυτή η μεγάλη εμπλοκή καταγράφεται από το λογισμικό που δημιουργεί το μοντέλο. Μετά το τέλος του διαγωνισμού, η εμπλοκή πέφτει κατακόρυφα καθώς το κοινό δεν έχει πλέον λόγο να ασχοληθεί με το περιεχόμενο. Αυτό καταγράφετε επισής από το μοντέλο και προσδιορίζει με το δικό του τρόπου την αυθεντικότητα του περιεχομένου και τον αριθμό προβολών.

Αν όλες οι αναρτήσεις φαίνονται αυθεντικές, τότε πιθανών να εμφανίζονται συχνότερα στις ψηλές θέσεις του news feed. Καταλήγοντας, προτείνουμε πάντα το περιεχόμενο σας να είναι αυθεντικό και να προσδιορίζεται για το κοινό της σελίδας σας.

Γράφει ο Παναγιώτης Σάκκη

Senior Digital Marketer

panayiotis-sakki