4 περίπου χρόνια μετά την εξαγορά της Oculus, το Facebook είναι πλέον ένα προϊόν το οποίο είναι βαθιά συνδεδεμένο με τις online προσωπικές μας ταυτότητες. Μετά και το τέλος του όγδοου ετήσιου developers conference του Facebook, ο γίγαντας των social media ανακοίνωσε το λανσάρισμα των Facebook Spaces, την πρώτη εφαρμογή στo social media προϊόν του με το virtual reality να είναι το core intergration.

To Facebook Spaces θα ξεκινήσει να τρέχει σε beta για Oculus Rift +Touch. Το project είναι μια πρώτη γεύση της προσπάθειας του Facebook να φέρει μαζί τα social media και την εμπειρία του 3D virtual κόσμου. Με το Spaces, όσοι αγόρασαν το σύστημα ήχου της Oculus θα μπορούν να ενώσουν το λογαριασμό του Facebook τους και να εισέλθουν σε ένα virtual περιβάλλον που η επικοινωνία δεν είναι μόνο μηνύματα μέσω του chat αλλά avatar χαρακτήρες με ομιλία και κινήσεις.

Το συγκεκριμένο feature σηκώνει μέχρι και τέσσερις Facebook λογαριασμούς (τέσσερις φίλους σου) οι οποίοι μπαίνουν σε ένα χώρο (space) όπου μπορούν να μιλήσουν, να ζωγραφίσουν, να δουν 360 video, να κάνουν video calls στο Messenger αλλά και να βγάλουν VR selfies με τα avatar των φίλων τους. Σε πρώτο στάδιο είναι αρκετά βασικά τα features του, τα οποία έχουν σκοπό να διασκεδάσουν μια παρέα. Σε μεταγενέστερο στάδιο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το Facebook προετοιμάζεται για να το λανσάρει για τις μάζες άσχετα αν οι πλείστοι από εμάς δεν έχουμε Rift.

Ο product manager του Facebook Mike Booth δήλωσε ότι ο στόχος είναι το Spaces, σε σύντομο χρονικό διάστημα να είναι σε όλες τις VR πλατφόρμες, ακόμα και σε VR χώρο της Google. Να ένα μεγάλο challenge λοιπόν. Σίγουρα πάντως δεν αναμένεται το Spaces να είναι σύντομα διαθέσιμο για smartphone VR συστήματα του σήμερα. Είναι όμως ένδειξη για το όραμα του Facebook για Social VR. Σε πρόσφατη του τοποθέτηση, ο CEO του Facebook Mark Zuckeberg χαρακτήρισε το Virtual Reality κάτι το οποίο ακόμα να κατανοήσουν όλοι τις πραγματικές δυνατότητες ακόμα και για τα επόμενα 10 χρόνια. Σήμερα, περίπου 40 με 50 Facebookers εργάζονται πάνω στο Social VR, αλλά με το AI (εικονική πραγματικότητα) και την ανάπτυξη του virtual reality σαν ένα από τα προϊόντα του, το Facebook σίγουρα θα μεγαλώσει την ομάδα του καθώς περισσότερος κόσμος θα αγοράσει VR εξοπλισμό.

Η εικονική πραγματικότητα είναι ίσως το όπλο του Facebook για να κυριαρχήσει την επόμενη δεκαετία στη βιομηχανία των smartphones. Η εταιρεία χτίζει για το μέλλον κάτι μοναδικό από τι φαίνεται, το οποίο θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος βιώνει ανθρώπινα συναισθήματα και συμπεριφορές στο virtual reality. Το Spaces είναι απλά το πρώτο μικρό βήμα, σημαντικό όμως.