Το Facebook είναι μια διαφημιστική πλατφόρμα της οποίας το 80% των εσόδων του τελευταίου τέταρτου της χρονιάς, προήλθε από τη διαφήμιση που παρέχεται στις εταιρείες και τα brands, που δραστηριοποιούνται μέσα σε αυτήν. Όλος αυτός ο όγκος διαφήμισης, που βλέπεις με διάφορους τρόπους, να εμφανίζονται στο News Feed του κινητού σου, είναι κομμάτι των δις δολλαρίων που διοχετεύονται στη νούμερο ένα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

To έσοδα του Facebook ωστόσο, δεν προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από την πλατφόρμα του ή το Instagram ή πιθανόν σε λίγο καιρό από το Messenger app του. Αυτό που κάνει επιπλέον το Facebook, είναι η τροφοδοσία διαφημίσεων σε αρκετά applications εκτός πλατφόρμας (3rd party applications) και σε mobile websites κάτω από αυτό που ονομάζει, Facebook Audience Network (FAN). Το FAN λοιπόν, δίνει τη δυνατότητα στον κάθε διαφημιζόμενο να επεκτείνει τη διαφημιστική του καμπάνια εκτός της πλατφόρμας, χρησιμοποιώντας τα ίδια ακριβώς δεδομένα για στόχευση όπως ακριβώς κάνει μέσα από αυτήν.

Τι σημαίνει λοιπόν αυτό για τους διαφημιστές? Αυτό σημαίνει περισσότερα διαφημιστικά units και φυσικά χαμηλότερο κόστος. Για τους χρήστες ή καλύτερα το στοχευμένο κοινό, αυτό σημαίνει οτι ο τύπος διαφημίσεων, με τον οποίο έρχονται σε επαφή στο Facebook, τους ακολουθά παντού και εκτός. Για το Facebook αυτό σημαίνει ακόμα ένα κανάλι εσόδων, εκτός των ‘συνόρων’ του με μεγάλη προοπτική να μεγαλώσει κι άλλο στο μέλλον. Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα αντί να μπουστάρει το News Feed του με περισσότερες διαφημίσεις, να τις τοποθετεί σε applications και mobile websites για παράδειγμα στο Shazam, στην Huffington Post και σε διάφορα app games. Με αυτό τον τρόπο, το FAN αποκτά ιδιαίτερη δυναμική ώστε να διατηρηθεί η εισροή εσόδων και στο μέλλον, χωρίς να κορεστεί η καθαυτή πλατφόρμα του, από διαφημίσεις.

Την ίδια ώρα που η ανάπτυξη σε αριθμό χρηστών μειώνεται, το FAN θα παίξει σημαντικό ρόλο στο να δώσει τη δυνατότητα στα έσοδα να αυξηθούν χωρίς να γίνει συνοστισμός από διαφημιστικά μυνήματα, είτε στο Facebook είτε στο Instagram. Η Google τι να σκέφτεται άραγε για αυτό σαν ο νούμερο ένα παίχτης σε αυτό το παιχνίδι? Το Facebook πλέον μπήκε στο οκτάγωνο της Google και πλέον είναι πρόκληση η μόχλευση των εξωτερικών ‘συνεργατών’. Αν και το FAN φαίνεται πολύ μικρό μπροστά στο γίγαντα που ονομάζεται Google Display Network, το οποίο καταγράφει περίπου ένα δις δολλάρια έσοδα για το τελευταίο quarter σε σχέση με τα 4 και κάτι ψιλά δις δολλάρια έσοδα από το δίκτυο των sites για την ίδια περίοδο.

Για το Facebook, το FAN είναι το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο σε mobile διαφημίσεις και το μεγαλύτερο native ad δίκτυο παντού. Και είναι μόνο στα baby steps του.