Με 135 χιλιάδες μέλη ανά το παγκόσμιο ο Ισπανικός σύλλογος στρέφει τα βλέμματα του προς την κινέζικη αγορά των 1.5 δις σε πληθυσμό. Η αφορμή για άνοιγμα προς την κινέζικη αγορά έρχεται μετά και την απόφαση του προέδρου της Κίνα Xi Jinping να εφαρμόσει στρατηγικό πλάνο για αναβάθμιση του αθλητισμού της χώρας.
Το όραμα του Κινέζου προέδρου είναι να αναβαθμίσει και το ποδόσφαιρο, κάτι που πέραν της Barca, έχει κινητοποιήσει όλους τους μεγάλους Ευρωπαϊκούς συλλόγους οι οποίοι αντιλαμβάνονται το μεγάλο opportunity που δημιουργείται. Η Barcelona, δια μέσω στόματος του προέδρου της, Bartomeu, σκοπεύει να επενδύσει σε πρώτο στάδιο 4 εκατομμύρια ευρώ για να δημιουργήσει ποδοσφαιρικό σχολείο, κατάστημα και fan zone στο νησί της Hainan. Αυτό έρχεται να πυροδοτήσει σειρά επενδύσεων από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά clubs με σκοπό το κάθε ένα, να κερδίσει κοινό το οποίο σε μεταγενέστερο στάδιο να αυξήσει τα έσοδα τους. Πέραν της Barcelona, τους τελευταίους μήνες Γερμανικές ομάδες όπως την Βayern και τη Wolfsburg άνοιξαν γραφεία στην Σανγκάι και το Πεκίνο ακολουθώντας το δρόμο που χάραξαν εδώ και καιρό η Real η City και η United. Είναι σαφής ένδειξη λοιπόν ότι αυτές οι ομάδες έχουν αντιληφθεί την ανάγκη να επικοινωνήσουν με την κινέζικη αγορά, όχι μόνο μέσω Social Media αλλά και με φυσική παρουσία.
Αν και βρισκόμαστε σε ποδοσφαιρική επανάσταση, όσον αφορά την Κίνα, η χώρα ακόμα προσπαθεί να βγει από την άγνοια των Κινέζων για το ποδόσφαιρο, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για το άθλημα. Είναι για αυτό που υπάρχει έδαφος να εισχωρήσουν οι ομάδες και να αυξήσουν τα εισοδήματα τους, εκτός των χωρών τους. Ο managing director της Wolfsburg δήλωσε ότι το 16% των εσόδων του συλλόγου προέρχεται εκτός Γερμανίας με το μεγαλύτερο μερίδιο να κατέχει η Κίνα. Το άνοιγμα γραφείου στην Κίνα από την Volkswagen εκ μέρους της ομάδας σκοπεύει να αυξήσει το ποσοστό μιας και κινέζικες εταιρείες βλέπουν με θετικό μάτι τη στήριξη του κράτους. Ήδη μερικές από αυτές κατέχουν μετοχές σε Ευρωπαϊκά clubs όπως η Ατλέτικο Μαδρίτης και η Μίλαν, βάζοντας κεφάλι στην μάχη για μπάσιμο στην κινέζικη αγορά.
Μια από τις ενέργειες που έχουν γίνει από την Mancester City είναι ο συνεταιρισμός με την Li Ruingang, κινέζικος όμιλος media, o οποίος ηγείται κοινοπραξίας η οποία αγόρασε για 400 εκατομμύρια ευρώ το 13% το Αγγλικού συλλόγου το 2015. Εκ μέρους της Li Ruingang εμπορική διευθυντές της City κάθε μήνα προσπαθούν, εκμεταλλευόμενοι το networking της εταιρείας να κερδίσουν χορηγίες και διαφημίσεις στοχεύοντας κινέζικες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διεθνή αγορές όπως την Tecno. Η Tecno είναι κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων με μεγάλο μερίδιο στην Αφρικανική αγορά. Μαζί με την Tecno, εταιρείες γίγαντες οι οποίες στοχεύουν την κινέζικη αγορά όπως η Γερμανική SAP και η Αυστραλέζικη Wolf Blass επενδύουν στο ποδόσφαιρο τεράστια ποσά μέσω των πιο πετυχημένων ποδοσφαιρικών συλλόγων. Οι marketing ενέργειες αυτών των συλλόγων πάνε ένα βήμα παραπέρα, εισχωρώντας μέσω πιο συγκεκριμένων καναλιών. Η Manchester City είναι χορηγός τηλεοπτικού προγράμματος το οποίο ασχολείται με ποδοσφαιρικό περιεχόμενο την ίδια στιγμή που η Τότεναμ αλλά και η ιταλική Νάπολι χρησιμοποιούν Κινέζους παρουσιαστές για να καλύψουν παραλειπόμενα αγώνων τα οποία μεταδίδονται με live streaming.
Πέραν των πιο μεγάλων συλλόγων, η Κίνα δίνει την ευκαιρία και σε μικρότερες σε μέγεθος ποδοσφαιρικές ομάδες να πράξουν το ίδιο. Ο managing director της Wolfsburg, Rottgermann, δήλωσε ότι ακόμα και αυτή η κατηγορία ομάδων, έχουν την δυνατότητα να ακολουθήσουν τις μεγάλες ομάδες μια και η κινέζικη αγορά είναι τεράστια. Η διασυνδέσεις της Wolfsburg μέσω της Volkswagen η οποία χαίρει εκτίμησης από την κινέζικη αγορά έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν διπλάσιο κοινό στον κινέζικο λογαριασμό του twitter σε σχέση με τον γερμανικό. Είναι επίσης κοινό παραδεκτό, με βάση τα λεγόμενα του ανθρώπου της Wolfsburg, ότι το κέρδος δεν θα έρθει μεσοπρόθεσμα αλλά σε βάθος χρόνου. Αυτό που είναι γεγονός, είναι ότι δεν παίρνει σε όλους αυτούς τους συλλόγους να μην είναι παρών στην Κίνα. Τα έσοδα που θα προκύψουν σε βάθος χρόνου θα μπορέσουν να καλύψουν τις τεράστιες οικονομικές ανάγκες των συλλόγων, οι οποίοι έχουν τινάξει την μπάνκα στον αέρα μετά και την αύξηση στην τιμή αγοράς παιχτών σταρ παράλληλα με το ψηλό μισθολόγιο και τον έντονο ανταγωνισμό στις τοπικές και Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Για την Barcelona, ο στόχος είναι τα έσοδα μέχρι το 2021 να φτάσουν στο 1 δις ευρώ σε σχέση με το στόχο των 670 εκατομμυρίων του 2016. Αυτό κάνει την Κίνα αλλά και την ευρύτερη Ασιατική αγορά την πιο σημαντική και γρήγορα αναπτυσσόμενη περιοχή στον κόσμο.
Για χάρη των στατιστικών είναι καλό να γνωρίζουμε που στέκει η πρώτη πεντάδα Ευρωπαϊκών συλλόγων σto Weibo. Το Weibo είναι η κινέζικη (περίπου) εκδοχή του Facebook και του Twitter, πιο κοντινό σε blog-like portal και το πιο δημοφιλές για τους Κινέζους χρήστες. Κατέχει το 30% των χρηστών του διαδικτύου στην Κίνα, λανσαρίστηκε το 2009 και σήμερα περίπου έχει 230 εκατομμύρια subscriber, 100 εκατομμύρια καθημερινούς χρήστες οι οποίοι ανταλλάσσουν 100 εκατομμύρια μηνύματα καθημερινά στην messanger εκδοχή του.
Manchester United – 9 εκατομμύρια
Mancester City – 8.2 εκατομμύρια
Barcelona – 5.8 εκατομμύρια
Arsenal – 4.3 εκατομμύρια
Bayern Munich – 3 εκατομμύρια