Όλους μας λίγο πολύ μας απασχολεί αυτή η λέξη. Η αναβλητικότητα συμβαίνει σε όλους, σε άλλους περισσότερες φορές και σε άλλους λιγότερες. Δεν είναι όμως πολλές οι φορές που επιλέγουμε να την αντιμετωπίσουμε ή να βρούμε τα αίτια που την προκαλούν.

Η αλήθεια είναι, σε αντίθεση με το τι πιστεύουν πολλοί, πως η αναβλητικότητα δεν είναι θέμα διαχείρισης χρόνου, ούτε της διάθεσής μας εκείνη τη στιγμή.

Η αναβλητικότητα προκαλείται όταν έχουμε άλλα, πιο μεγάλα ζητήματα να απασχολούν το μυαλό μας, το οποίο βρίσκει μια διέξοδο σε ενέργειες που του είναι πιο ευχάριστες.

Είναι δηλαδή ένας φυσιολογικός μηχανισμός που μας βοηθάει να μην σκεφτόμαστε αυτά που μάς απασχολούν και που μάς προκαλούν άγχος.

Δεν έχει τόσο σημασία αν βαριόμαστε να κάνουμε μια ανιαρή εργασία και την αναβάλλουμε. Έχει όμως σημασία αν μάς προβληματίζει κάτι πολύ πιο σημαντικό, όπως είναι τα προσωπικά, οικογενειακά ή οικονομικά μας θέματα.

Δεν ξέρω αν έχεις ποτέ παρατηρήσει, όταν ψυχολογικά είσαι καλά, είσαι πολύ πιο παραγωγικός με ελάχιστα σημάδια αναβλητικότητας. Αντίθετα, όταν κάτι σε απασχολεί, αναβάλλεις διαρκώς όσα πρέπει να γίνουν, επειδή ψάχνεις για πιο ευχάριστες εργασίες (π.χ. το ανούσιο σκρολάρισμα στο Facebook). Οι οποίες εργασίες θα δώσουν προσωρινή διέξοδο στα προβλήματά σου.

Πώς την αντιμετωπίζουμε

Κατ’ αρχάς, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως είναι κάτι πολύ φυσιολογικό, άρα δεν πρέπει να είμαστε αυστηροί με τον εαυτό μας όταν τον τσακώσουμε να «σπαταλάει» χρόνο.

Κατά δεύτερον, χρειάζεται λίγη προσπάθεια από εμάς. Με πρώτο και καλύτερο βήμα, να ξεκινήσουμε.

Όταν καταφέρουμε να κάνουμε ένα μικρό βήμα, τότε ανοίγουμε την πόρτα και στα μεγαλύτερα. Αν αντί να πεις «αργότερα», πεις «εντάξει, θα δουλέψω για τουλάχιστον 5 λεπτά», τότε κάνεις ένα πολύ σημαντικό βήμα για να κερδίσεις τον εαυτό σου.

Μπορείς να βάλεις όρια, π.χ. Στα 15 λεπτά να κάνεις ένα διάλειμμα, να δώσεις την ευκαιρία στο μυαλό σου να ξεφύγει και μετά όμως να επιστρέψεις για άλλα 15 λεπτά ή περισσότερο.

Μια ρουτίνα θα βοηθήσει

Θα βοηθήσει ιδιαίτερα αν υιοθετήσεις και μια ρουτίνα, πριν ξεκινήσεις τις εργασίες σου. Παράδειγμα, αν πάντα πριν αρχίσεις τη δουλειά τακτοποιάς το γραφείο σου, τότε το σώμα και το πνεύμα αρχίζουν να καλλιεργούν αυτή τη συνήθεια. Έτσι, θα ξέρουν πώς όταν τακτοποιάς το γραφείο, τότε ακολουθεί μια εργασία. Και έτσι μπαίνεις «στο πενύμα».

Δοκίμασέ το

Την επόμενη φορά που θα θέλεις να αναβάλεις κάτι που όμως πρέπει να γίνει, απλά ξεκίνα. Αναγνώρισε πως η διάθεσή σου δεν σε βοηθά επειδή κάτι σε απασχολεί.

Όμως, δεν χρειάζεται να το σκέφτεσαι εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή που θα πρέπει να δουλέψεις. Απλά ξεκίνα έστω για λίγη ώρα και μην σταματήσεις μέχρι να έχεις ολοκληρώσει τη δουλειά.