H δυναμική των digital marketing strategies εδώ και χρόνια έχει καθιερωθεί ψηλά στην ατζέντα και χαίρει εκτίμησης από τον κόσμο της πολιτικής, τα κόμματα αλλά και ιδιωτικές προβολές από τον συγκεκριμένο χώρο. Εδώ και περίπου 1 χρόνο γινόμαστε δέκτες μέσω των social media της προβολής των επικείμενων προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες πολιτείες έχοντας στο προσκήνιο την αρκετά ενδιαφέρον κόντρα του Donald Trump και τις Hillary Clinton. Videos, hashtags, trolls και όλων των ειδών των multimedia μας έχουν κάνει όλους aware και engage με την πιο σημαντική ίσως πολιτική αναμέτρηση στον πλανήτη είτε είμαστε Αμερικάνοι πολίτες είτε όχι. Η δυναμική του digital marketing με το πώς μπορεί να επηρεάσει την απόφαση ψηφοφόρων με σχετικό περιεχόμενο, στοχευμένα μηνύματα τα οποία αφορούν υποψηφίους και τις πολιτικές τους γραμμές, είναι σημαντική όσο ποτέ.

votingagainst-a

Η προβολή μέσω των online πλατφόρμων και η όλη στρατηγική που ακολουθείται δίνει τη δυνατότητα στον κάθε υποψήφιο ή κάθε πολιτικό κόμμα να στοχεύει σε προσωπικό επίπεδο, να μετρήσει την ανταπόκριση και φυσικά να τεστάρει τη δυναμική της κάθε πλατφόρμας ξεχωριστά. Αυτό οδήγησε σε αύξηση της επένδυσης που γίνεται στο κομμάτι του online από τα μόλις 20 εκατομμύρια ευρώ το 2008 σε σχεδόν ένα δις σήμερα.

Στις πιο κάτω 3 παραγράφους περιέχονται συμβουλές στο πώς να προσφέρει ένα πολιτικό κόμμα ή ένας υποψήφιος μηνύματα, με δέκτες του ψηφοφόρους οι οποίοι είτε θα δώσουν ποσοστιαία δυναμική στο τελικό αποτέλεσμα είτε όχι.

blog-post-photo

Κομμένα, ραμμένα, στοχευόμενα μηνύματα

Η πληθώρα των δεδομένων αλλά και των εργαλείων τα οποία είναι εκεί έξω δίνουν τη δυνατότητα στην όποια πολιτική καμπάνια να κόψει και να ράψει το περιεχόμενο στα μέτρα, τις αξίες και το προφίλ του χρήστη ώστε να αυξηθεί το ποσοστό του αποτελέσματος στις κάλπες. Αρκετές από τις καμπάνιες καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουν την ίδια τακτική των brands, δηλαδή να μαζέψουν τα δεδομένα των ψηφοφόρων που κατέχουν ώστε οι διαφημίσεις και τα μηνύματα να συμβαδίζουν με τις πολιτικές τοποθετήσεις αυτών. Από κει και πέρα όσο αναγκαίο είναι το κομμάτι της δημιουργίας και της απόσπασης προσοχής για κάθε brand όταν επικοινωνεί με το κοινό του, το ίδιο αναγκαίο είναι και στην προκειμένη περίπτωση. Δυναμικό δημιουργικό, engaging αλλά το πιο σημαντικό σχετικό με το προφίλ του κοινού (ψηφοφόρων)

Συνέπεια, συστηματικότητα

Το πώς αντιλαμβάνονται οι χρήστες, μηνύματα από πολιτικά κόμματα ή υποψηφίους είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με το περιεχόμενο επικοινωνίας των brands. Είναι γνωστή η δυσαρέσκεια και το επίπεδο ανοχής κάτι το οποίο δεν πρέπει να αποτρέψει τις όποιες ενέργειες μας ως προς τη συστηματικότητα τους αλλά και τη συνοχή του περιεχομένου. Η δυνατότητα που μας δίνουν τα διαδικτυακά μέσα να επιβλέπουμε την επανάληψη των μηνυμάτων αλλά και η πληθώρα των πλατφόρμων που υπάρχουν είναι πλεονέκτημα μιας και ένα μήνυμα μπορεί να επικοινωνείτε ταυτόχρονα, με διαφορετικό τρόπο (multimedia, e-mail, text, post) χωρίς να γίνεται κουραστικά επαναλαμβανόμενο. Η τεχνολογία που υπάρχει μέσω ad serving δίνει τη δυνατότητα να υπάρχει έλεγχος ως προς το frequency των μηνυμάτων. Είναι πολύ βοηθητικό να ξέρουμε πως ελέγχουμε τη συχνότητα των μηνυμάτων ώστε να κρατούμε το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων, σεβόμενοι πάντα το προσωπικό τους surfing internet time. To trial and error ισχύει στην περίπτωση της συχνότητας, μιας και το πολύ επαναλαμβανόμενο μήνυμα μπορεί να προκαλέσει αρνητικά αποτελέσματα στο τέλος της ημέρας.

Πληρωμένη VS μη πληρωμένη διαφήμιση

Είναι πλέον αποδεδειγμένο και αποδεκτό ότι χωρίς να επενδύσουμε για να απευθυνθούμε σε όσο πιο πολύ κόσμο δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε και πολλά. Από την άλλη, το growth των social media έδωσε τη δυνατότητα στους marketers να επενδύσουν στο πως οργανικά μπορούν να αυξήσουν το reach ώστε στο τέλος της ημέρας να μειώσουν το κόστος προβολής ή να το επενδύσουν κάπου αλλού. Οι τρόποι που μπορούμε να πετύχουμε αυτό είναι να χρησιμοποιήσουμε multimedia και όλες αυτές τις εφαρμογές που θα κάνουν πρώτα, impact και δεύτερο να γίνει viral το περιεχόμενο. Έχω την εντύπωση ότι ένα από τα θετικά των πολιτικών αναμετρήσεων ή εκλογών είναι ότι αυτό μπορεί να γίνει πιο εύκολα παρά με το τι γίνεται με τα brands. Είναι η φύση της ‘βιομηχανίας’ της πολιτικής να προσελκύει περισσότερο engagement το οποίο κορυφώνεται λίγο πριν τις εκλογές αλλά και λίγο μετά το πέρας. Η χρήση των YouTube videos, κινούμενα GIFs και γενικά εκείνο το περιεχόμενο το οποίο θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων θα είναι ο παράγοντας ο οποίος θα δώσει οργανικό promotion στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter και οπουδήποτε αλλού κερδίζοντας χρήμα το οποίο θα πήγαινε σε πληρωμένες ενέργειες.

politics-transformed

Οι προκλήσεις είναι αρκετές στον κόσμο του digital. Είναι γεγονός όμως ότι πλέον αποτελεί καίριο κομμάτι στις marketing στρατηγικές του κόσμου της πολιτικής ώστε να επικοινωνήσουν με συγκεκριμένο κοινό το οποίο κοινό θα αποφασίσει για το εκλογικό αποτέλεσμα. Η πολιτική όχι μόνο έχει αυξήσει το advertising spending από το 2008 περίπου, μέχρι σήμερα αλλά πλέον η έννοια του launch αρχίζει πλέον online και τα μηνύματα διασκορπίζονται σε πληθώρα πλατφόρμων σε σχέση με τις εκλογές του παρελθόν. Πέραν της γενικής στρατηγικής, τα άτομα τα οποία είναι υπεύθυνα για τη σύσταση του περιεχομένου θα πρέπει να ξέρουν τι ζητά η κάθε πλατφόρμα τόσο ως προς το ύφος αλλά και ως προς την τεχνολογία η οποία απαιτείται.