Μέσα από την αρθρογραφία μας προσπαθούμε να μεταδώσουμε το δικό μας wisdom, σε οτιδήποτε αφορά το κομμάτι του online marketing και προσπαθούμε καθημερινά μέσα από την τριβή μας με τους συνεργάτες αλλά και το συνεχές information update να ενημερώνουμε εσάς, για το πώς να εφαρμόσετε αρκετά από τα λεγόμενα μας σε πράξη, για όφελος δικό σας. Συνήθως γράφουμε για το πώς να κάνετε κάτι ή για οτιδήποτε νέο παίζει και αντιλαμβανόμαστε ότι αρκετές φορές χρειάζεται μελέτη και αρκετό testing για αυτά που λέμε μέχρι να κατανοήσουμε το όφελος τους. Σήμερα θα μιλήσουμε για κάτι πολύ πιο απλό, για το τι να μην κάνεις. Συγκεκριμένα, οι πιο κάτω γραμμές αναφέρονται σε 10 πολύ σημαντικά Facebook don’t do staff. You just don’t do them, easy right?
Do not post YouTube links
Είναι κάποιες φορές που διερωτώμαι όταν σοβαρά brands εφαρμόζουν λάθος τακτικές και πολύ περισσότερο όταν τις προωθούν. Το Facebook δουλεύει πολύ στο να προωθήσει το δικό του video feature και είναι πολύ λογικό να ΄κρύψει΄ οτιδήποτε αφορά τον κύριο του ανταγωνιστή – βλέπε YouTube – Πέραν τούτου δεν είναι engaging μιας και η thumbnail photo σε σύγκριση με το visual του Facebook video είναι πολύ μικρή, άσε που μερικές φορές δεν εμφανίζεται καν. Επίσης τα Facebook video παίζουν αυτόματα όταν εμφανίζονται στο news-feed wall. Εν κατακλείδι, μην ποστάρετε YouTube videos. It’s not OK.
No LIKE me Share me staff people
Εκτός του ότι είναι ‘παράνομο’ (Βλέπε εδώ > https://www.facebook.com/page_guidelines.php) μπορεί σε κάποια φάση να είναι η αιτία για να ρίξει το Facebook την σελίδα σου. Το έχω ζήσει σε 1-2 περιπτώσεις και είναι ότι χειρότερο να βλέπεις κάποιον να χάνει κόπους χρόνων και το κοινό του για τον πιο πάνω λόγο. Πέραν τούτου, δεν αξίζει τον κόπο και το όφελος. Το κοινό που θα γίνει engage με τέτοιου είδους τακτικές δεν θα γίνει ποτέ loyal για το real staff of yours. Καλύτερα να ξοδέψεις τη σκέψη και τα resources σου σε μια καμπάνια η οποία θα σου δώσει τη δυνατότητα να μαζέψεις e-mails, έτσι μεγαλώνεις και τη λίστα του κοινού σου καθώς κάνεις οτιδήποτε προωθητικό.
Μην ποστάρεις πολύ συχνά
Το ήξερες ότι Facebook pages με λιγότερο από 10 χιλιάδες followers απολαμβάνουν 60% λιγότερα interactions ανά post όταν ποστάρουν περισσότερο από 60 φορές και πάνω ανά μήνα? Μην το παρακάνεις και μην γίνεσαι αυτό που δεν θέλει το κοινό σου, δηλαδή φλύαροι. Αντιθέτως, ξόδεψε εκείνο το χρόνο του over posting ώστε να δημιουργήσεις κάτι με περισσότερο value και ποιότητα.
Μην ποστάρεις χωρίς multimedia
Εάν είναι δυνατόν, μην το κάνεις ποτέ. Το έχουμε πει και σίγουρα το έχεις διαβάσει αρκετές φορές. Το περιεχόμενο που παρέχει multimedia, είτε φωτογραφίες ή video είναι must εάν θέλεις να κάνεις εντύπωση στα social media. Τα δεδομένα λένε ότι η χρήση multimedia περιεχόμενο στις Facebook καμπάνιες σου παράγουν 65% περισσότερο engagement σε σύγκριση με αυτές χωρίς. Ξόδεψε χρόνο και χρήμα ώστε να δημιουργήσεις visual περιεχόμενο. Επίσης το διαδίκτυο σου δίνει τη δυνατότητα να ‘ δανειστείς’ μπόλικο υλικό και να το προσαρμόσεις στα μέτρα του brand ή της υπηρεσίας σου.
Don’t be political
To βλέπω συχνά και είναι αλήθεια. Θα μπορούσα να συνοδεύσω την παράγραφο αυτή με 2-3 φωτογραφίες αλλά δεν υπάρχει λόγος. Η επιχείρηση σου αναφέρεται σε προϊόντα ή/ και υπηρεσίες. Θέλεις να εκφράσεις την συμπάθεια σου για μια εθνική επέτειο κάντο, αλλά κάντο στο προσωπικό σου προφίλ. Μην συνδέεις την επιχείρηση σου με αυτού του είδους τα μηνύματα. Εκτός του ότι είναι εντελώς άσχετα με το περιεχόμενο σου μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ ειδικά σε μια χώρα όπως την Κύπρο με όλες τις ιδιαιτερότητες γύρω από τέτοια θέματα. Θέλεις να ευχηθείς στον κόσμο? Πες κάτι για την αλλαγή της εποχής, τον καιρό ακόμα και να τρολάρεις έξυπνα την επικαιρότητα. Είναι καλύτερα.
Μην ξεχνάς να συμπληρώνεις το Page Info
Η επιχείρηση σου ΣΤΟ Facebook είναι κομμάτι του marketing mix (Place) το οποίο τοποθετείται και online. Σου δίνει τη δυνατότητα να διαφημίσεις το brand σου και να βοηθήσεις το κοινό σου να μάθει περισσότερα για αυτό. Εδώ είναι που πρέπει να βάλουμε όλες τις σωστές πληροφορίες σχετικά με το who is who. Συμπληρώνοντας το Page Ιnfo είναι το πρώτο βήμα για τα leads και το κοινό μας, να μάθουν ποιοι είμαστε και τι κάνουμε ώστε να αρχίσουν να επικοινωνούν μαζί μας. Όταν το κάνουμε αυτό, διευθετούμε να έχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες όπως ώρες λειτουργίας, τηλέφωνο επικοινωνίας, website URL και οτιδήποτε άλλο σχετικό. Μην αναγκάσεις τους επισκέπτες σου να ψάξουν για αυτές τις πληροφορίες. Απλά δεν θα το κάνουν.
Μην ξεχνάς να επιδιώκεις το Call to Action
To Facebook page θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις πολλά leads. Ωστόσο εάν δεν τοποθετήσεις ένα call to action τουλάχιστον στο 75% των post σου τότε θα μείνεις πίσω σε leads. Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να ήταν ένα link όπου το κοινό σου θα μπορεί να πάρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της προωθητικής σου ενέργειας. Εκεί θα μπορούσες να δημιουργήσεις ένα landing page στο website σου όπου θα μπορούσες να συλλέξεις δεδομένα από τους πιθανούς πελάτες σου οι οποίοι πρόθυμα θα στα παραχωρήσουν. Μόλις το καταφέρεις τότε είσαι έτοιμος ώστε να κάνεις το lead convert σε πώληση.
#Όχι #πολλά #hashtags
Από το 2007 όταν και έγιναν popular, πρώτα μέσω Twitter και μετέπειτα σε όλες σχεδόν τις μεγάλες social media platforms (Facebook, IG, Google+, YouTube, Vine κλπ) τα #hashtags έγιναν trend όχι μόνο για τους χρήστες αλλά και για τα brands. Ωστόσο η υπερβολική τους χρήση στα post κακό κάνει παρά καλό. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν τα χρησιμοποιούμε μιας και υπερβολικά πολλά #hashtags θεωρείται κακή πρακτική περισσότερο για τα brands παρά για τους users. Παρακολουθώντας αρκετά branded Facebook posts βγαίνει το πιο κάτω, πολλά #hashtags = λιγότερο interaction (πηγή: socialbakers).
Μην αποτρέπεις τους followers της σελίδας σου να ποστάρουν
Ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά, γενικά των social media, είναι το interaction με το κοινό μας. To κοινό μας ΠΡΕΠΕΙ να μπορεί να ποστάρει στη σελίδα μας. Με το να μπορεί να το κάνει τότε βοηθούμε να ψηλώσει το engagement rate. Υπάρχουν και τρόποι να τους παρακινήσουμε να το κάνει όπως με το να τους ζητούμε να ποστάρουν το προϊόν μας με μια φωτογραφία τους για κάποιου είδους διαγωνισμό. Δοκίμασε το, δεν θα χάσεις, ούτε είναι αρνητικό για το page σου. Με το να κάνεις μια μικρή αλλαγή στα settings της σελίδας σου το κοινό σου θα μπορεί να ποστάρει στο timeline σου.
Μην μακρηγορείς
Όταν θέλεις να ποστάρεις κάτι ή έχεις προγραμματίσει για κάποιο post, το περιεχόμενο σου εκτός από attention grabber πρέπει να είναι όσο πιο μικρό γίνεται ώστε να έχει πιθανότητες μεγαλύτερου engagement. Το Business Facebook page μας δεν είναι τοίχος για press release ούτε blog page. Θες να τραβήξεις προσοχή. Αλγοριθμικά, όσο πιο μικρό είναι το κείμενο του post σου τόσο πιο εύκολα θα σε σπρώξει το Facebook αλλά ακόμα και όταν εμφανιστείς σε εκείνο το ποσοστό του κοινού σου, ένα σύντομο post με όλο το περιεχόμενο που θέλεις να επικοινωνήσεις είναι καλύτερο παρά ένα κατεβατό δεκάδων λέξεων. Το κοινό σου θα προχωρήσει πιο κάτω και δεν θα δώσει σημασία στο τι έχεις να πεις. Το σύντομο post είναι υποκειμενικό. Κοινό από κοινό διαφέρει. Εσύ ξέρεις καλύτερα. Μελέτα το δικό σου σύντομο post length ανάλογα με το προφίλ των follower σου.
Εάν σταματήσεις να κάνεις τα 10 πιο πάνω τότε είσαι στο σωστό δρόμο στο να αντιληφθείς την πραγματική δυνατότητα που σου παρέχει η πλατφόρμα ώστε να πετύχεις ψηλότερο engagement με απώτερο σκοπό να μετατρέψεις τα leads σου σε πελάτες.