Σε αρκετούς συμβαίνει να βρίσκονται σε μία δουλειά η οποία δεν τους ευχαριστεί. Σε κάθε χώρο εργασίας υπάρχουν και θετικά και αρνητικά, πάντα όμως πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία για να μπορέσει ο καθένας να αποδώσει.

Όταν όμως η πλάστιγγα αρχίζει να γέρνει προς τις πιο αρνητικές εκδοχές, το κλίμα αλλά και η ψυχολογία αρχίζουν να βαραίνουν.

Μπορεί στο μυαλό να πλανάται με πείσμα η ιδέα της παραίτησης, αλλά τέτοιες αυθόρμητες πράξεις συχνά μόνο μπλέξιμο μπορούν να φέρουν.

Αντί λοιπόν να διοχετεύεις όλη σου την ενέργεια (και καλή διάθεση) στην…  μεγάλη έξοδο, μπορείς να εκμεταλλευτείς την εκεί παρουσία σου για να γίνει σωστά το επόμενο βήμα.

Μαζέψαμε εδώ κάποιες συμβουλές που μπορείς να δεις αν ταιριάζουν στη δική σου περίπτωση και πως μπορούν να βοηθήσουν:

  1. Μην παραιτηθείς αμέσως

Όχι τουλάχιστον πριν βρεις κάτι καλύτερο. Μπορεί να σκέφτεσαι ότι πουθενά δεν θα βρεις χειρότερα ή ότι έφτασες στο αμήν, αλλά καμία ψυχολογία δεν θα βελτιωθεί αν δεν υπάρχει κάποιο εισόδημα. Τουναντίον.

Για να παρθεί η μεγάλη απόφαση, πρέπει να γνωρίζεις καλά ότι ο κύκλος έκλεισε. Να θέτεις τα θεμέλια μιας νέας αρχής και μετά να ψάξεις για κάτι διαφορετικό. Θα ξέρεις καλά τι θέλεις αλλά και τι δεν θέλεις, οπόταν θα επικεντρώσεις την ενέργεια σου στα σωστά σημεία.

Αν δεν σου είναι εντελώς ξεκάθαρο σε είναι αυτό που θες, μην κάνεις το βήμα εξόδου. Μια άλλη δουλειά ενδεχομένως να είναι απλά μια προσωρινή λύση!

 

  1. Μην ψάχνεις απεγνωσμένα δουλειά

Αν βρίσκεσαι στο γραφείο από το πρωί και η μια σελίδα του browser είναι μονίμως φορτωμένη με αγγελίες εργασίας, η όλη σου η προσοχή θα στρέφεται εκεί. Και ένα μεγάλο μέρος της ενέργειά σου επίσης.

Το να έχεις μπροστά σου αγγελίες εργασίας, μπορεί να δυσχεράνει το ήδη βαρύ κλίμα που μπορεί να νιώθεις. Όταν είσαι στο χώρο εργασίας σου, φέρσου επαγγελματικά και δώσε την ενέργειά σου εκεί. Όταν είσαι στο σπίτι, ψάχνε αυτό που σε ενδιαφέρει.

 

  1. Μην στέλνεις βιογραφικά ανεξέλεγκτα

Το επόμενο επαγγελματικό βήμα είναι μια σοβαρή υπόθεση. Άλλο να ψάξεις μια κοινότυπη νέα θέση εργασίας κι άλλο να ψάξεις εργασία που θα επενδύσεις πολλά πάνω της.

Οφείλεις να ξεκαθαρίσεις τις προτεραιότητές σου. Τι έχει σημασία για εσένα αυτή τη στιγμή; Μια δουλειά προκαθορισμένης διάρκειας για να ενισχύσεις την εμπειρία σου; Μια δουλειά για να πληρώνεις λογαριασμούς; Μια δουλειά που θα μεγαλώσεις μαζί της;

Μπορεί στις μέρες μας να μην υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να απορρίπτουμε δουλειές, μπορείς όμως με ένα απλό ψάξιμο να δεις τι περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν σε μια εταιρεία, τι προφίλ έχει, ποιοι είναι οι στόχοι της, τι εξέλιξη έχει, πόσο σοβαρή φαίνεται και ένα σωρό άλλα. Κι αυτό θέλει χρόνο και μελέτη.

 

4.Φέρσου επαγγελματικά

Κάθε δουλειά έχει κάτι να σου προσφέρει. Σίγουρα σε βελτιώνει σε αρκετούς τομείς κι αν μην το καταλαβαίνεις. Όμως το καλύτερο που μπορείς -και οφείλεις να κάνεις, είναι να φερθείς επαγγελματικά.

Μην σκέφτεσαι κάτι που σκέφτονται πολλοί: Ας μου δώσει περισσότερα και θα κάνω αυτά που ζητά. Να θυμάσαι πάντα ότι είναι η απόδοση αυτή που καθορίζει τη θέση εργασίας σου (και το μισθό σου) και όχι το αντίθετο.

Κάνε τη δουλειά που πρέπει ούτως ώστε όταν φύγεις να μην αφήσεις εκκρεμότητες, ούτε όμως και κακές εντυπώσεις.

 

5.Απορρόφησε όσα καλά έχεις να αποκομίσεις

Κάθε δουλειά είναι και ένα σχολείο. Σου δείχνει ξεκάθαρα αυτά που αγαπάς αλλά και αυτά που δεν ανέχεσαι. Επίσης, σε μαθαίνει νέες δεξιότητες που θα βοηθήσουν μελλοντικά κι αν μην το καταλαβαίνεις τώρα.

Φρόντισε να μάθεις όσα περισσότερα μπορείς και να τα ενσωματώσεις στην έρευνα που θα κάνεις για το νέο σου επαγγελματικό βήμα.

 

6.Φτιάξε δυνατό προφίλ στο LinkedIn

Έχοντας ένα καλό προφίλ στο δίκτυο των επαγγελματιών, αλλά και ενεργή παρουσία εκεί, βελτιώνεις τις πιθανότητες να σε ανακαλύψουν διάφορα στελέχη εταιρειών.

Να θυμάσαι πως αν έρθει πρώτα ένας εργοδότης να σου ζητήσει μια συνάντηση παρά να στείλεις βιογραφικό εσύ, οι πιθανότητες πρόσληψης είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Η όλη «μαγκιά» του LinkedIn είναι αυτή. Να δείξεις στον κύκλο σου ότι κατέχεις ένα θέμα σε βάθος, ότι έχεις εμπειρία και ότι είσαι καλός σε αυτά που κάνεις.

Έτσι μπορείς να κυνηγήσεις την περιέργεια ανθρώπων που ψάχνουν υποψήφιους με τα δικά σου χαρακτηριστικά και μπορεί να σου στείλουν για να σε καλέσουν σε μια συνάντηση.

 

Ολοκληρώνοντας

Μην πάρεις βιαστικές αποφάσεις όταν πνίγεσαι γιατί οι εφήμερες λύσεις συχνά κρύβουν παγίδες. Εννοείται βέβαια πως υπάρχουν περιπτώσεις και περιπτώσεις, σε κάποιες εκ των οποίων μια άμεση παραίτηση αποτελεί βάλσαμο.

Τουλάχιστον όμως, προετοίμασε σωστά το έδαφος για να ξέρεις ότι όντως κάτι άλλο θα έρθει, γιατί σε κανέναν δεν αρέσει να μην κάνει τίποτα. Πάντα με πλάνο λοιπόν το επόμενο βήμα!