Οι ανθρώποι είναι δημιουργήματα συναισθημάτων και η έλλειψη κατανόησης και αντίληψης αυτής της δήλωσης είναι αυτό που κρατά τις ανθρώπινες σχέσεις σε απόσταση.

Σε κανένα δεν αρέσει η μικροδιαχείριση, η κριτική, η απόρριψη και πολλά άλλα αρνητικά σχόλια και ενέργειες που θα πληγώσουν τα συναισθήματα μας. Αντιθέτως, μας ελκύουν ανθρώποι που μας παινεύουν, μας ρίχνουν κομπλιμέντα και συμφωνούν με τις απόψεις μας. Τι γίνετε όμως πραγματικά?

Κατά την διάρκεια μιας συνομιλίας, όλοι θέλουμε να ξεχωρίσουμε παρουσιάζοντας αυτόν που νομίζουμε εμείς τον καλύτερο μας εαυτό; έχουμε ανάγκη να ηγηθούμε της συζήτησης και να εκφράσουμε τις δικές μας απόψεις. Αναρωτηθήκατε τι θα ήθελε το άτομο στην απέναντι καρέκλα? Για αλλάξτε θέσεις για λίγο. Πόσοι απολαμβάνετε τον συνομιλητή σας να μιλά συνεχώς για τις δικές του ιδέες και απόψεις αφήνοντας σας απλά παρατηρητή? Τι θα λέγατε να του δίνατε το προνόμιο να το κάνει αυτό, να γίνουμε καλοί ακροατές και χωρίς καμία ιδιαίτερη προσπάθεια να μετατρέψουμε την εικόνα του εαυτού μας προς τον συνομιλητή μας ως το άτομο που θα ήθελε πάντα να είχε απέναντι του και να τον κάνει να νιώθει σημαντικός!

Αν επιθυμείτε να γίνετε αρεστοί σε κάθε σας συνάντηση και να σας αποχαιρετούν όλοι συνομιλητές σας με την ανάγκη να σας δουν ξανά, τότε προτείνουμε τις πιο κάτω έξι βασικές συμβουλές, όπως τις ερμηνεύει ο γκουρού της επικοινωνίας και συγγραφέας Ντέηλ Καρνέγκι:

ΠΡΩΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Να ενδιαφέρεσαι με πραγματική ειλικρίνεια για τους άλλους ανθρώπους.

δευτερΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Να χαμογελάς. Είναι μεταδοτικό και απαλύνει πολλές φορές το συναίσθημα του θυμού και της απογοήτευσης.

τριΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Να θυμάσαι το όνομα του συνομιλητή σου. Είναι για όλους μας ο πιο γλυκός και σημαντικός ήχος σε οποιαδήποτε γλώσσα του κόσμου.

τεταρΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Να είσαι καλός ακροατής και να ενθαρρύνεις τους άλλους να μιλούν για το εαυτό τους. Είναι αυτό που τους ευχαριστεί και τους κάνει να νιώθουν σπουδαίους. Χάρισε τους αυτό το συναίσθημα.

πεμπΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Όταν θα πάρεις εσύ τον λόγο, να μιλάς στον άλλο για πράγματα που τον ενδιαφέρουν.

εκΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Να κάνεις τους άλλους να αισθάνονται σημαντικοί και να το κάνεις με ειλικρίνεια.

Καταλήγοντας, θα χρησιμοποιήσουμε την φράση που ξεκινήσαμε το άρθρο αυτό. Οι ανθρώποι είναι δημιουργήματα συναισθημάτων και η κατανόηση αυτής της δήλωσης θα μας δώσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ως προς την δημιουργία νέων φίλων, συνεργατών και πελατών!

Γράφει ο Παναγιώτης Σάκκη

Senior Digital Marketer

panayiotis-sakki