Χρώματα, ψυχολογία, προσωπική ζωή και επιχείρηση. Σκεφτήκατε ποτέ πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στην καθημερινότητα μας τα διάφορα χρώματα? Και αν δεν καταλαβαίνεις τι εννοώ, σκέψου τον εαυτό σου να μπαίνει σε ένα κατάστημα και να εντοπίζεις με μαγικό τρόπο τις κόκκινες καρτελίτσες δίπλα/κάτω από κάθε προϊόν… τι λες να ψάχνεις, τις προσφορές φυσικά.

Το ανθρώπινο μυαλό τείνει να συνδέει χρώματα και σχήματα με συγκεκριμένα πρόσωπα, προϊόντα και εταιρείες. Για λόγου χάρη, τι να είναι το κόκκινο τενεκεδάκι με αναψυκτικό? Αυτά και πολλά άλλα συνδέουν την επιλογή χρωμάτων με την προσωπική μας ζωή και το business μας. Από την πληθώρα πληροφοριών σε βιβλία και στο διαδίκτυο, ξεχωρίσαμε αυτά που πιστεύουμε εμείς ότι αξίζει τον κόπο να τα διαβάσετε και έτσι συνεχίζω…

Όσο και αν μπορεί να φτάνει στα αυτιά σας και μάτια σας περίεργο, η επιλογή χρωμάτων για την διακόσμηση του γραφείου σας, στο λογότυπο σας μέχρι και την γραβάτα σας μπορεί να σας οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων σας ή και το αντίθετο. Τα χρώματα επηρεάζουν το συναίσθημα και το συναίσθημα τις σκέψεις και πράξεις.

Γιατι να επιλεξω το Μαυρο

Η επιλογή αυτή αντιπροσωπεύει τον δυναμισμό, την σοβαρότητα, τον έλεγχο και την ανεξαρτησία. Επίσης, το μαύρο αντιπροσωπεύει το Loyalty, δηλαδή πόσο πιστός είσαι σε αυτό που στηρίζεις, αυτός είναι και ο λόγος που όλοι ιερείς, μοναχοί και μοναχές φοράνε τόσο έντονα μαύρα ρούχα. Επίσης, στα άτομα όπου το βάρος του είναι περισσότερο από το κανονικό, το μαύρο χρώμα τείνει να δείχνει κάποιον πιο μικροκαμωμένο.

Γιατι να επιλεξω το ασπρο

Το χρώμα της ειρήνης, αγνότητας και της αυθεντικότητας. Αντιπροσωπεύει μία νέα αρχή και φρέσκες ιδέες. Πολλές φορές το άσπρο χρώμα χρησιμοποιείτε για να αναδείξουμε την καθαριότητα μας, βλέπε νοσοκομεία και γιατρούς. Τέλος, το άσπρο είναι τόσο κοινό χρώμα που μπορεί να έχει πάρα πολλές ερμηνείες.

Γιατι να επιλεξω το Μπλε

Το μπλε αντιπροσωπεύει την εμπιστοσύνη, την αξιοπιστία, την υπευθυνότητα και δίνει το αίσθημα ότι μπορείς να βασιστείς σε αυτόν που αντιπροσωπεύει. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι το πιο αγαπημένο χρώμα ανά το παγκόσμιο.

Γιατι να επιλεξω το Κοκκινο

Το κόκκινο είναι το πιο καλό χρώμα από δυναμικής άποψης και παίρνει κατευθείαν την προσοχή του viewer. Αρκετές φορές αντιπροσωπεύει συναισθήματα όπως χαράς, έρωτα όπως και συναισθήματα πόνου και φόβου.

Γιατι να επιλεξω το Πρασινο

Το χρώμα της ισορροπίας και της αρμονίας. Οι ειδικοί λένε πως ξεκουράζει το μάτι και το μυαλό και είναι ένας από τους λόγους που προτείνουν να αφιερώνουμε αρκετό χρόνο στην φύση και κυρίως κατά την διάρκεια Creative Thinking. Ίσως να το έχετε προσέξει πως το πράσινο συνδέετε άμεσα με το φύση και την περιβαλλοντική συνείδηση.

Γιατι να επιλεξω το Πορτοκαλι

Άλλο ένα έντονο χρώμα για να πάρεις την προσοχή του viewer, και εμπεριέχει μία ενδιαφέρον ψυχολογική εξήγηση. Συνδυάζει τον δυναμισμό και την ενέργεια του κόκκινου χρώματος και την φιλικότητα και διασκέδαση του κίτρινου. Αυτή η ανάμειξη έχει σαν κατάληξη να μας δίνει το συναίσθημα της βολικότητας και ασφάλειας το οποίο αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να αντιπροσωπεύσει την εμψύχωση και τον ενθουσιασμό.

Γιατι να επιλεξω το Κιτρινο

Το χρώμα της χαράς, ευτυχίας και της θετικότητας. Οτιδήποτε χαρούμενο αντιπροσωπεύεται εύκολα με το κίτρινο χρώμα! Το wavelength του κίτρινου είναι τόσο μεγάλο που ασκεί τεράστια επίδραση στην ψυχολογία μας και επίσης είναι το πιο εύκολο χρώμα που βλέπουμε. Ήξερες ότι το κίτρινο είναι το πρώτο χρώμα που βλέπει το νεογέννητο?

Γιατι να επιλεξω το Ροζ

Χρώμα που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Απαλό, φυσικό και αντιπροσωπεύει την συμπόνια, την κατανόηση και την αγάπη. Δίνει πολλές φορές το συναίσθημα της ελπίδας και εκφράζει πολύ ρομάντζο, συμπάθεια και ευαισθησία.

Τέλος, τα χρώματα είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για την δημιουργία και αντιπροσώπευση του brand σας. Το κόκκινο, μαύρο, πράσινο ή ροζ χρώμα που θα επιλέξετε, θα στείλει υποσυνείδητα διάφορα μηνύματα στον υποψήφιο πελάτη. Καθώς δημιουργείτε και οργανώνεται την εταιρική σας εικόνα, δώστε ιδιαίτερη σημασία στα χρώματα και στα μηνύματα που θα στείλετε προς τα έξω.

Γράφει ο Παναγιώτης Σάκκη

Senior Digital Marketer

panayiotis-sakki