2017: Πώς να ξεχωρίσετε μέσα στο πλήθος των Social Media

Μπαίνοντας κατευθείαν στο “ψητό”, καλό θα ήταν να ξεκινήσετε να γεμίζετε την διαδικτυακή αγορά με συγκεκριμένο minimal περιεχόμενο που εξυπηρετεί τους επιχειρηματικούς σας στόχους και καλύπτει επίσης τις προσδοκίες των πελατών σας, παρέχοντας στο ενδιαφερόμενο κοινό μια μοναδική εμπειρία που δεν θα τους ευχαριστήσει αλλά θα τους εντυπωσιάσει.

Μην ευχαριστΗσετε τους πελΑτες σας… εντυπωσιΑστε τους!

Προτού μιλήσετε… ακούστε! Αυτά που δεν ακούει ο ανταγωνισμός σας και πραγματοποιήστε αυτά που δεν μπορούν να κάνουν.

Συνεχίζοντας… λίγα χρόνια πριν, σκοπός ήταν να πείσουμε τον υποψήφιο πελάτη ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των υποψήφιων αγοραστών, στην μαζική προβολή της υπηρεσίας ή και των προϊόντων του και στην αποτελεσματική επικοινωνία και εξεύρεση του σωστού κοινού. Σήμερα αυτό δεν ισχύει, πολύ απλά γιατί το Supply & Demand του διαδικτύου πήρε τέτοιους ρυθμούς, που πλέον ενεργούμε με το συναίσθημα FearofLoss, το οποίο αναφέρετε στο μερίδιο των πελατών το οποίο καταλήγει στον ανταγωνισμό λόγω της άγνοιας μας.

ΑφΗστε τα bestpractices και δημιουργΗστε τα nextpractices!

Άρα αφού συμφωνάτε με την υποχρεωτική ύπαρξη της εταιρείας σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζουμε με την συμπεριφορά του ενδιαφερόμενου κοινού μας. Αν δεν το προσέξατε ήδη χρησιμοποιήθηκε η λέξη “ενδιαφερόμενου”, καθώς ο σημερινός πελάτης είναι διαφορετικός από αυτόν που γνωρίζαμε λίγα χρόνια πριν. Πρώτον, το διαδίκτυο έχει γεμίσει με πληροφορίες και δεδομένα* και κατά δεύτερον το προϊόν μας ή και υπηρεσία μας απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό. Έτσι όλες οι ενέργειες και το περιεχόμενο μας αναφέρεται και στοχεύετε προς αυτό το κοινό χωρίς να ενοχλούμε και να σπαταλούμε τα χρήματα και την ενέργεια μας σε αυτούς που δεν τους ενδιαφέρουμε άμεσα.

* “Κάθε 2 μέρες παράγεται περιεχόμενο ίσο με αυτό που είχε παραχθεί από την αρχή της ανθρωπότητας ως το 2003”. ~ Eric Schmidt, Google CEO, 2010

content_marketing_teaser

Τέλος, για να ξεχωρίσουμε μέσα στο πλήθος και να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας θα χρειαστεί να επικεντρωθούμε στους παράγοντες που διαμορφώνουν την αγοραστική συμπεριφορά του ενδιαφερόμενου μας κοινού. Όλους μας ελκύουν οι πρωτοποριακές και φρέσκες ιδέες, το όμορφο design και τα μηνύματα ελπίδας και έμπνευσης.

Ψάξτε και βρείτε το κοινό σας διαδικτυακά

Οι μέχρι σήμερα πελάτες σας βρίσκονται στο διαδίκτυο, είτε με ένα διαδικτυακό προφίλ σε κάποια πλατφόρμα, είτε με ένα email. Το ίδιο και οι υποψήφιοι πελάτες σας. Βρείτε τους και εντάξετε τους στην διαδικτυακή οικογένεια σας για να γίνονται παραλήπτες των μηνυμάτων σας. Κάντε αισθητή την παρουσία σας επικοινωνώντας τις βασικές αξίες της εταιρίας σας.

Ακούτε την αγορά κατά τακτά χρονικά διαστήματα

Αν αναρωτιέστε γιατί να ακούσω την αγορά, η απάντηση είναι επειδή αυτή ξέρει καλύτερα τις ανάγκες και τα κενά που πιθανών προσπαθήσεις εσύ να καλύψεις! Σε κάλυψα? Ακούστε, διαβάστε, μελετήστε το κοινό σας και με ποιον τρόπο του αρέσει να επικοινωνεί και στη συνέχεια απαντήστε.

Δημιουργήστε και διανέμετε περιεχόμενο

Το blog σας είναι το κανάλι επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με την αγορά. Ανοίξτε συζητήσεις, γράψτε περιεχόμενο, απαντήστε σε ερωτήσεις, δώστε συμβουλές, προτείνετε λύσεις, κατευθύνετε το κοινό να κάνει πιο συνειδητοποιημένες αγορές. Όσο πιο χρήσιμοι είστε, όσο πιο όμορφο είναι το υλικό σας όπως φωτογραφικό και δημιουργικά, τόσο περισσότεροι θα σας προτιμήσουν. Κοινοποιήστε το στα κοινωνικά δίκτυα, σε forums και groups. Το ίδιο περιεχόμενο μπορείτε να το στείλετε στο πελατολόγιό σας μέσω email.

Χτίστε σχέσεις με τους ανθρώπους

Το μάρκετινγκ αργά ή γρήγορα θα γίνει απόλυτα ανθρωποκεντρικό και προσωποποιημένο. Μην ξεχνάτε ότι το μήνυμα μάρκετινγκ θα έχει ως αποδέκτες ανθρώπους με μυαλό, καρδιά και προσδοκίες και όχι άβουλα, πειθήνια όντα που μόλις ακούσουν αυτό που θα πείτε θα τρέξουν να αγοράσουν.

Γράφει ο Παναγιώτης Σάκκη

Senior Digital Marketer

panayiotis-sakki