Είναι αλήθεια οτι ο κόσμος πλέον έχει γίνει πιο ‘μικρός’ από αυτόν που ζούσαν οι παππούδες μας. Με το διαδύκτιο να είναι πλέον αναγκαίο, τα τελευταία 25 χρόνια, όσο το νερό και το οξυγόνο, έφερε επανάσταση στον τρόπο που επικοινωνούμε και ταξιδεύουμε δημιουργώντας ευκαιρίες για όλους στον τομέα της εργασίας. Πλέον οι νέοι μελετούν σαν μια από τις επιλογές τους να εργαστούν μακριά από την πατρίδα τους με το όνειρο να πραγματοποιήσουν τους στόχους και τα όνειρα τους. Προτού αποφασίσεις λοιπόν να ετοιμάσεις βαλίτσες, υπάρχουν μερικά θέματα τα οποία πρέπει να έχεις υπόψη για μια λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό.

Προτού αρχίσεις να στέλνεις βιογραφικά, είναι σημαντικό να ξέρεις οτι η προετοιμασία αποτελεί βασικό κομμάτι της στρατηγικής. Ο στόχος είναι μια καριέρα κάνοντας αυτό που μας αρέσει, σωστά? Χρειάζεται αρκετή μελέτη προτού πάμε στο επόμενο στάδιο. Η έρευνα είναι αυτή που θα βοηθήσει να κατανοήσετε του κύριους παράγοντες όπως το εκπαιδευτικές απαιτήσεις, το νομικό πλαίσιο, εμπειρία αλλά και τις διάφορες κουλτούρες σε κάθε χώρα.

Είναι σημαντικό να ξέρεις οτι, η εργασία στο εξωτερικό απαιτεί αρκετή εμπειρία στον τομέα που σε ενδιαφέρει. Τα ακαδημαικά προσόντα είναι βασικό κριτήριο για αρχή ωστόσο το να κατέχεις ένα master ή ένα δοκτοράτο θα σου δώσει πλεονέκτημα έναντι των ‘ανταγωνιστών’ σου, όταν έρθει η στιγμή να μπεις στη διαδικασία πρόσληψης.

Το να δουλεύεις στο εξωτερικό, απαιτεί να βρίσκεσαι στον ίδιο εργασιακό χώρο με συναδέλφους οι οποίοι μεγάλωσαν υπό διαφορετικές συνθήκες από σένα. Αυτού σημαίνει οτι αυτό απαιτεί να είσαι άτομο το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα υπό αυτές τις διαφορετικές συνθήκες. Εάν θέλεις να αποκτήσεις εμπειρεία από τις διάφορες κουλτούρες που υπάρχουν εκεί έξω, καλό θα ήταν να κάνεις μια έρευνα για την ιστορία, το πολιτικό σκηνικό, την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα ακόμα και για την κουζίνα τους.

Μία σημαντικη παράμετρος, ίσως η πιο σημαντική, είναι να γνωρίζεις τη γλώσσα της χώρας στην οποία ενδιαφέρεσαι να δουλέψεις. Ακόμα καλύτερα, να προσπαθήσεις να μάθεις τη γλώσσα σε επίπεδο ντόπιων. Εαν δεν μπορέσεις να επικοινωνήσεις μέσω της τοπικής γλώσσας, με τους συναδέλφους σου τότε δεν θα καταφέρεις ποτέ να φτάσεις σε ψηλό επίπεδο καριέρας. Επίσης, χρειάζεσαι οπωσδήποτε ψηλό επίπεδο γνώσης και ομιλίας της Αγγλικής γλώσσας. Πέραν της γλώσσας, βοηθά προτού αρχίσεις να γνωρίζεις κόσμο, ακόμα και στην άλλη άκρη του πλανήτη. Σε μερικές χώρες μετρά όχι τι ξέρεις αλλά ποιόν ξέρεις. Οι επαφές αυτές θα σε βοηθήσουν να μεγαλώσεις το δίκτυο γνωριμιών οι οποίες θα σε βοηθήσουν στην πορεία.

Κάτι το οποίο θα πρέπει να έχετε υπόψη, είναι οτι θα σας είναι πολύ δύσκολο να βρείτε δουλειά στο εξωτερικό εάν δεν έχετε την κατάλληλη εμπειρία να δουλέψετε στο εξωτερικό. Εάν βρίσκεστε στο στάδιο των σπουδών στο εξωτερικό, βρέστε μια δουλειά ώστε να αποκτήσετε εμπειρία στο να εργάζεστε εκτός πατρίδας. Αυτές οι εμπειρίες θα σας βοηθήσουν σημαντικά τόσο στο να χτίσετε ένα καλό βιογραφικό αλλά και να αποκτήσετε γνώσεις και οικειότητα. Ένα καλό βιογραφικό, πέραν των προσόντων των οποίων απαιτούνται στον τομέα που ενδιαφέρεστε φαίνεται καλύτερο όταν εμπλουτίζεται με συγκεκριμένες δεξιότητες οι οποίες είναι σημαντικές στο διεθνή παζάρι εργασίας. Θα μπορούσατε να αναπτύξετε γνώσεις στον τομέα της πληροφορικής, της έρευνας, του ανθρωπίνου δυναμικού, οικονομικης διοίκησης, project management, λογιστικά, γνώσεις οι οποίες θα σας δώσουν έξτρα μπόνους στην προσπάθεια να κερδίσετε τη θέση που επιζητάτε.

 

Πέραν των πιο πάνω, καλό θα ήταν να δουλέψετε δεξιότητες και προσόντα γενικής φύσεως, όπως καλή διαχείρηση χρόνου, οργανωτικές δεξιότητες καθώς και σημεία προσωπικής ανάπτυξης όπως καλή επικοινωνία και προσόντα ηγεσίας. Εκτός αυτού, όλες αυτές οι δεξιότητες θα πρέπει να αναπτυχθούν στη βάση του να προσαρμόζονται σε διαφορετικό περιβάλλον κουλτούρας.

Τελευταίο αλλά σημαντικό, έχοντας όλα τα πιο πάνω υπόψην, εάν δεν βρούμε τη θέση εργασίας που θέλουμε τίποτα δεν θα έχει σημασία. Επιβάλεται να ξεχωρίσεις σαν μονάδα ανάμεσα από εκατοντάδες ακόμα και χιλάδες αιτητές. Στήνοντας ένα καλό βιογραφικό είναι μια καλή αρχή αλλά θα πρέπει αυτό να το πάρεις στο επόμενο επίπεδο. Φτιάξε ένα καθώς πρέπει προφίλ στο LinkedIn η παρόμοιου τυπου πλατφόρμα. Μπορείς επίσης να φτιάξεις ένα προσωπικό σαιτ, blog όπου εκεί θα έχεις την ευκαιρία να προσθέσεις περισσότερες πληροφορίες ώστε να δώσεις εκείνη την έξτρα εντυπωση σε σχέση με άλλους. Μην ξεχάσεις αυτές οι πληροφορίες να είναι στα Αγγλικά.