Το έχουμε βιώσει όλοι. Είτε προσωπικά είτε μέσω κάποιου γνωστού, φίλου, τελωσπάντων από τη στιγμή που αρκετές πληροφορίες για την προσωπική μας ζωή έχουν περάσει στο διαδυκτιακό κόσμο και τις μοιραζόμαστε με γνωστούς και αγνώστους ο χωρισμός επηρεάζει τις δραστηριότητες των χρηστών. Μια νέα έρευνα του Facebook δείχνει τη συμπεριφορά των χρηστών σχετικά με το πως αντιδρούν μετά από ένα χωρισμό. Κακώς ή καλώς, ακόμα και μια τέτοια έρευνα αποτελεί γνώση από τη στιγμή που αυτές οι συμπεριφορές, συμπεριλαμβάνουν είτε περισσότερο engagement και δραστηριότητα εκ μέρους των φρεσκοχωρισμένων χρηστών είτε ακόμα και συναλλαγές λόγο του γεγονότος αυτού.

Beautiful woman photographs architecture building with smart phone technology while travel as tourist in European city for social media

Ο σκοπός της έρευνας, σύμφωνα με το Facebook, ήταν να μάθει περισσότερα τι σημαίνει για τους ανθρώπους ένας χωρισμός την διαδυκτιακή εποχή που ζούμε. Ως μέρος του project ‘Moments that matter’ το Facebook IQ μελέτησε πως ένας χωρισμός επηρέασε την διαδυκτιακή συμπεριφορά των ανθρώπων στην Γαλλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, τα ΗΑΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο οι οποίοι ενημέρωσαν μέσω του προφίλ τους το χωρισμό τους. ‘Ενώ ήταν εύκολο να βρούμε χωρισμένους, αυτό που ανακαλύψαμε ήταν οτι οι ανθρώποι αυτοί συνδέθηκαν μετά από αυτό το γεγονός, περισσότερο με τους φίλους και την οικογένεια και πολύ περισσότερο με αυτά τα οποία θεωρούν σημαντικά για αυτού’. 

Για το Facebook, τα πιο πάνω αποτελέσματα είναι και αυτά μια ευκαιρία προς χρήση σε κάθε marketer. Καταρχήν, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν οτι οι ανθρώποι που περνάνε από ένα χωρισμό είναι καταρχήν αυτοί που υποδεικνύουν μέσω του στάτους τους το ‘Single’ μετά από το ‘In a relationship’ και οι γενικά πιο ενεργοί στο Facebook.

fbiq_asset-1

Οι νέοι singles, με βάση τα στοιχεία της έρευνας, δύο βδομάδες πριν και δύο βδομάδες μετά το χωρισμό, τόσο άντρες αλλά και γυναίκες ανταποκρίθηκαν θετικά σε πρόσκληση για κάποιο event 40% περισσότερο από τι 60 μέρες πρίν και 60 μέρες μετά από το χωρισμό. Άλλα στοιχεία της έρευνας, έδειξαν οτι οι άντρες πόσταραν οτι ξεπέρασαν τον χωρισμό νωρίτερα από τι οι γυναίκες ενώ λίγο πριν την κοινοποίηση τους σαν ‘signle’ χρησιμοποίησαν keywords στα ποσταρίσματα τους όπως ‘ανάρωση’ και  ‘αποτοξίνωση’. Με αφορμή τα keywords, το Facebook προχώρησε και σε μια ευρύτερη έρευνα πάνω σε αυτά από τους φρεσκοχωρισμένους, την ημέρα που ανακοίνωσαν το χωρισμό τους.

fbiq_asset-3Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αρκετοί από αυτούς επέδειξαν θετική δραστηριότητα η οποία θα μπορούσε να ήταν μια καλή αφορμή στο να προσεγγιστούν από κάποια προσφορά για προιόντα ή υπηρεσίες. Η εκτίμηση αυτή οδήγησε στο τελευταίο κομμάτι της έρευνας της οποίας τα αποτελέσματα έδειξαν οτι οι ‘singles’ επέδειξαν ενδιαφέρον κατά 25% περισσότερο για αγορά ταξιδιωτικών πακέτων ένα μήνα μετά το χωρισμό. Σύμφωνα με το Facebook, η θέληση για καινούργιες εμπειρίες φαίνεται να βοηθά στο να ξεπεραστεί ένας χωρισμός παρά η αγορά προιόντων. Από το 31% του δείγματος της έρευνας, το οποίο αγόρασε καινούργιο ρουχισμό ή υποδήματα, μόνο το 8% ανέφερε οτι τους βοήθησε ψυχολογικά. Την ίδια στιμή που το 55% του δείγματος υπέδειξαν οτι ένα ταξίδι μετά το χωρισμό επέφερε τα ίδια αποτελέσματα. Με βάση το τελευταίο, το Facebook ανέδειξε και την αυξημένη επιθυμία τους να ποστάρουν για αυτές τις εμπειρίες δίνοντας έμφαση στην καλή ψυχική τους υγεία μαζί με τα νέα τους χόμπυ.

fbiq_asset2

Η πρόθεση του Facebook, μέσα από αυτή την έρευνα είναι να βοηθήσει τα brands να βρούν τρόπους ώστε να επωφεληθούν από αυτή την κοινωνική κατάσταση των χρηστών με το να ανταποκριθούν στις ανάγκες για νέες εμπειρίες. Από την άλλη, είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κάθε marketer ότι όλη αυτή η δραστηριότητα των ‘singles’ γίνεται κυρίως από κινητό. Από τη μια είναι λίγο ‘εκμετάλευση’ το να παίρνεις σαν αφορμή μια τέτοια δύσκολη κατάσταση που βιώνει ο κάθε άνθρωπος αλλά από την άλλη τα δεδομένα και τα αποτελέσματα είναι στοιχεία τα οποία είναι εκεί και εναπόκειται στον κάθε marketer και στο κάθε brand να αποφασίσει αν θέλει να στοχεύσει τη συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων ή όχι.